Radicalii liberi si antioxidantii

Radicalii liberi si antioxidantii Mareste imaginea.

Orice persoana isi doreste sa ajunga la o varsta inaintata, dar este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii.

Astazi cu totii traim intr-un mediu impropriu, toxic, pentru ca nu conteaza efectiv locul unde ne aflam sau cat de atenti suntem, deoarece nu putem evita substantele toxice din mediul inconjurator. Acestea sunt prezente pretutindeni inclusiv in hrana si apa; de asemenea, o serie de factori de mediu cum sunt fumatul, radiatiile, poluarea pot produce radicali liberi. Daca am sti cum sa ne ferim de radicalii liberi, nu am mai avea nici boli cardiovasculare, nici diabet si nici cancer.

In anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska, a prezentat o teorie indrazneata, astazi cunoscuta sub numele de "teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii". Importanta acesteia a fost ignorata timp de doua decenii de comunitatea medicala, pana cand dovezile in sprijinul acestei teorii au devenit evidente, astfel incat ea nu a mai putut fi negata, devenind un fapt incontestabil. Doctorul Harman descrie activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de „iradiere interna“, care ataca si distruge fara crutare celulele si tesuturile, provocand diverse simptome atribuite in mod obisnuit îmbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentate, cataracta, artrita, boli cardiovasculare, glaucom, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer si alte stari degenerative. Imbatranirea, conform acestuia, nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curand un proces biologic determinat de viteza de asimilare a radicalilor liberi in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale.

Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive cu un electron impar, nepolarizat sau liber pe orbitalul extern, conditie de dezechilibru, care transforma aceste molecule fragmentate in agenti foarte instabili si periculosi din punct de vedere biochimic. Compusii chimici complecsi cum sunt cei din structura fiintei umane dobandesc stabilitatea prin paritatea electronilor moleculelor. Atunci cand o molecula pierde un electron, ea devine dezechilibrata din punct de vedere electrochimic, instabila biochimic si extrem de reactiva, cautand sa-si recapete stabilitatea prin sustragerea violenta a unui electron de la o alta molecula. Radicalii liberi sunt substante chimice instabile, ce incerca permanent sa devina stabile.

Mai concret, oxidarea este o reactie chimica care are loc in prezenta oxigenului, in cursul careia electronii sunt transferati de o substanta catre un element oxidant. Acest tip de reactie poate produce radicali liberi, care sunt agenti chimici, derivati oxidati ai moleculei de oxigen, cu deficit electronic (sunt instabili). Radicalii liberi ataca celulele, AND-ul, anumite molecule (proteine, acizi grasi etc), cauzand disfunctii si reactii in lant care pot conduce chiar pana la moartea celulelor.

Oxigenul sta la baza vietii tuturor plantelor si animalelor. In reactiile biochimice normale oxigenul poate genera si distrugerea unui anumit numar de celule, fapt ce poate constitui punctul de pornire pentru cancer, inflamatii, leziuni ale arterelor si imbatranire.

Radicalii liberi din corpul nostru provin in primul rand de la procesele de oxidare derulate in organism pe fond de stres si stari emotionale negative, dar si de la toxinele de tot felul provenite din exterior si ajunse in corp pe diferite cai (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutritie). Daca nu ar exista mecanisme de aparare impotriva radicalilor liberi, acestia ar putea distruge foarte repede toate celulele organismului uman. Efectul radicalilor in exces asupra organismului uman poate fi comparat cu actiunea ruginii asupra metalelor.

Dusmani de temut ai tineretii si sanatatii, radicalii liberi sunt “raufacatorii” care ne imbatranesc pielea inainte de vreme, ne ameninta cu infarct sau cancer. Adevarati “teroristi” ai celulelor, creeaza o veritabila anarhie in organism, dezarmandu-l in fata bolii.

Nivelul radicalilor liberi este legat de metabolismul corpului; metabolismul defineste activitatea corpului, numarul de calorii ingerate prin alimentatie, numarul de calorii folosite de corp, numarul de batai ale inimii sau numarul de respiratii. Cu cat metabolismul e mai intens si corpul mai activ, cu atat creste producerea de radicali liberi si se accelereaza imbatranirea.

Tot in legatura cu radicalii liberi trebuie definit si termenul de stres oxidativ. Acesta reprezinta dezechilibrul intre cantitatea de oxigen reactiv (molecule de radicali liberi) ce se produce in organism si capacitatea organismului de a elimina acesti produsi sau de a repara pagubele produse de ei. Stresul oxidativ da o culoare maronie bananelor in cateva zile si marului in cateva minute. Acelasi lucru se intampla si in celulele noastre. Nu putem scapa de stresul oxidativ pentru ca acesta este produs la fiecare gura de aer pe care o inspiram.

Din fericire, organismul are un sistem de aparare eficient pentru a minimaliza prejudiciile aduse de poluantii toxici, de procesul vital de oxidare, de infectii si substante otravitoare. Aceasta protectie este o parte a sistemului imunitar ce anihileaza atacul virusurilor si a altor agresori.

O parte speciala a protectiei fata de radicalii liberi si reziduurile oxidarii e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzime specifice. Aceste substante se numesc antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele. La fel ca toate celelalte nutrimente, antioxidantii lucreaza in „echipa”. Un radical liber (spre exemplu unul dintr-un cartof prajit) este redus de vitamina E, care la randul ei, este refolosita de vitamina C, care este si ea reciclata de glutation, care este reciclat de antocianidine. Coenzima Q10, betacarotenul si acidul lipoic sunt, de asemenea, de ajutor. Acestia sunt antioxidantii esentiali care actioneaza strans legati unii de altii. Echilibrul intre aportul de antioxidanti si expunerea la radicalii liberi afecteaza in mod direct sanatatea.

Sistemul imunitar necesita printre altele si o nutritie buna. Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale contin vitamine si minerale, avand calitati pentru reducerea stresului oxidativ.

O sursa eficienta si la indemana de antioxidanti este reprezentata de suplimentele pe baza de plante medicinale.

Suplimentul alimentar GLOBY FORTE, marca Ayurmed contine plante bogate in minerale si vitamine cu rol antioxidant si efect detoxifiant general, contribuind astfel la mentinerea calitatii optime a sangelui:

 

-Emblica officinalis (Indian Goosberry, Amla) este un antioxidant puternic, contine minerale, vitamine, in special vitamina C. Actiunea antioxidanta a vitaminei C stabilizeaza acidul folic in alimente si in plasma. Vitamina C determina absorbtia fierului anorganic solubil prin chelare sau prin mentinerea lui in forma redusa (feroasa). De asemenea, planta are proprietati de regenerare, de tonifiere, puternic antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulente si antitumorale.

-Punica granatum (Rodie, Dadhima) contine numeroase minerale ( in special fier), acid folic si aminoacizi, are activitate antitumorala, este cunoscuta ca o sursa puternica de antioxidanti, scade absorbtia colesterolului, mareste excretia fecala de colesterol, reduce tensiunea arteriala sistolica in hipertensiune.

-Rubia cordifolia (Indian Madder, Manjistha) este utilizata pentru purificarea sangelui, inhiba agregarea trombocitelor, are actiune antioxidanta, radioprotectoare.

-Tinospora cordifolia (Tinospora, Guduchi) este un imunostimulent eficace, care mareste eficienta actiunii protective a celulelor albe din sange si ajuta la consolidarea propriului sistem imunitar al corpului.

-Curcuma Amada (Amada) are proprietate antioxidanta puternica, conţine vitamina A, proteine, acizi grasi, minerale si carbohidrati, stimuleaza formarea sangelui, este foarte eficienta in diabet.

GLOBY FORTE are efect regenerator si tonic general, fiind extrem de utila in perioada de convalescenta si persoanelor (copii si adulti) supuse unor suprasolicitari fizice si psihice de lunga durata, persoanelor supuse la stres iradiant (calculatoare, telefoane mobile, tratament cu raze X etc).

Suplimentul alimentar SPIRULINA STAR, marca Ayurmed contine Spirulina (Arthrospira platensis), care este o specie de alga albastra cu o mare valoare biologica. Ea contine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, peste, soia, etc. Contine aminoacizi esentiali si neesentiali, o gama larga de vitamine in cantitati semnificative ( A, E, D, K) si in special vitamina B12. Contine, de asemenea, saruri minerale si oligoelemente din care mai importante sunt: calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum si acizi grasi polinesaturati.



 

Aceasta compozitie complexa si echilibrata face din spirulina un veritabil aliment cu virtuti remarcabile, printre care si efectul antioxidant, antitumoral si de protectie in cursul terapiilor radioactive si citostatice.

In produsul SPIRULINA STAR efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale carei principale actiuni sunt : adaptarea la stres si suprasolicitari, tonic nervos si regenerant global, reintineritor si afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator si antitumoral.

Poate fi utilizat cu rezultate bune atat de copii, cat si de varstnici si persoane in convalescenta.

Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2013

Vizualizari: 4203

Voteaza:

Radicalii liberi si antioxidantii 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

antioxidanti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE