Sa nu risipim apa !

Sa nu risipim apa ! Mareste imaginea.

Apa intretine viata trupului nostru si a lumii inconjuratoare. Ea trebuie pretuita si luata cu multumire, ca pe un mare dar al lui Dumnezeu. In tara noastra, apa este din belsug, insa acest lucru nu trebuie sa ne faca sa trecem cu usurinta peste valoarea ei deosebita. In multe parti ale lumii, apa se numara printre cele mai scumpe alimente.

La orase, apa costa. La sate, inca nu. Intr-o vreme in care se cauta metode tot mai eficiente pentru a face economie financiara, consumarea apei cu atentie si grija este un lucru care nu trebuie trecut cu vederea. Pentru cei de la orase, o factura mai mica la intretinere reprezinta un plus de bani in casa.

Apa nu trebuie risipita nici la sat, chiar daca fantanile si izvoarele scot neincetat apa. Obisnuirea treptata cu folosirea rationala a apei, fara a o mai risipi, va avea urmari bune pe termen lung. Cu siguranta va veni vremea ca, si la sate, oamenii sa fie racordati la reteaua de apa curenta si sa plateasca pentru apa folosita.

Folosirea strictului necesar de apa nu inseamna neaparat reducerea confortului personal, cum s-ar putea crede. Cea mai mare cantitate de apa este risipita nu atat pentru confortul trupului, cat din lipsa de grija si neatentie.

Sfaturi practice !

Instalatiile sanitare trebuie verificate periodic, pentru a nu exista pierderi de apa. Pentru a verifica buna functionare a apometrelor, din cand in cand, acestea trebuie citite seara, dupa ultima folosire a apei, si dimineata, mai inainte de a folosi prima apa. Cand functioneaza bine, indexul citit seara trebuie sa fie acelasi si dimineata. Daca se observa vreo diferenta, apometrul este defect, deci trebuie schimbat. De asemenea, cand e cazul, garniturile vechi trebuie schimbate.

Exista dispozitive speciale pentru economisirea cantitatii de apa folosite in casa. Spre exemplu, robinetele pe baza de bila, care sunt prevazute cu o singura maneta pentru deschiderea sau inchiderea apei, regleaza, simultan, debitul şi temperatura apei. Acestea sunt mai usor de folosit, iar deschiderea si oprirea apei poate fi facuta mai rapid.

Pe langa noile modele de robinete, la chiuvete, pe teava prin care curge apa, se poate instala o sita speciala, care introduce bule de aer in apa. Jetul este mai puternic, iar consumul de apa scade cu 20 de procente. Exista si reductoare speciale pentru robinete si capete de dus. Se recomanda duşul corporal, iar nu imbaierea. Spre deosebire de imbaiere, cand cada se umple cu apa, dusul necesita o cantitate de apa mult mai mica.

Robinelete trebuie inchise corect de fiecare data. Din graba, acestea pot fi lasate putin deschise. Chiar si atunci cand apa curge intr-un fir subtire sau picura, in mai multe ore, aceasta formeaza o cantitate considerabila. Robinetul trebuie inchis in timpul dusului, precum si in timpul spalarii pe dinti si al barbieritului.

Masina automata de spalat rufe consuma o cantitate insemnata de apa. Noile modele de masini de spalat rufe sunt construite in asa fel incat sa foloseasca o cantitate cat mai modesta de apa si curent electric. Inlocuirea celei vechi reprezinta o cheltuiala in plus, dar o economie de apa si curent electric pe termen lung.

Exista bazine de apa pentru toaleta cu consum diferenţiat, putand da drumul la o cantitate mai mica sau mai mare de apa, in functie de necesitate. Acestea sunt dotate cu doua nivele de curgere a apei.

La bucatarie, spalarea vaselor nu trebuie facuta cu apa lasata sa curga. Apa trebie sa curga incontinuu doar in timpul clatirii vaselor, pe cand in timpul spalarii lor cu detergent, apa poate fi oprita.

Spalarea autoturismului, de multe ori, constituie un lux. Masinile trebuie pastrate curate, atat in exterior, cat si in interior, insa spalarea acestora saptamanal constituie deja un lux, iar nu o necesitate. Ele trebuie spalate atunci cand sunt folosite in medii murdare sau cand se acopera de prea mult praf.

Momentan, tara noastra are belsug de apa. Cred, insa, ca va veni vremea cand toata aceasta apa ne va costa scump, caci multe alte tari abia daca au apa potabila. Cand se va pune pret pe apa, lipsa noastra de economie va fi greu de educat. Se cuvine sa consumam apa inca de acum cu economie si cu multa multumire adusa lui Dumnezeu, caci acest mare dar nu este dat tuturor.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1561

Voteaza:

Sa nu risipim apa ! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE