Singuratatea poate fi contagioasa

Singuratatea poate fi contagioasa Mareste imaginea.

Asemenea gripei, singuratatea poate fi transmisibila

Asemenea gripei, singuratatea poate fi transmisibila. Oamenii care se confrunta cu un sentiment puternic al singuratatii sau al izolarii sociale ii pot influenta pe alti oameni sa se simta singuri - chiar si pe oamenii pe care nu-i cunosc personal. Intr-o maniera asemanatoare celei in care emotiile puternice - precum bucuria - se pot raspandi prin retelele sociale, un nou studiu desfasurat in SUA a descoperit ca sentimentul singuratatii poate calatori de la persoana la persoana, pana la trei grade de separare.

Cu alte cuvinte, daca varul sefului vecinului tau se simte singur, s-ar putea sa te simti si tu. Studiul, publicat in Jurnalul de Personalitate si Psihologie Sociala sustinut de Institutul National pentru Imbatranire, a urmarit mai mult de 5000 de participanti ai "Framingham Heart Study" din 1971 pana in 2001. Aceasta a fost a doua etapa a unui studiu care a inceput in 1948 pentru a identifica factorii de risc pentru bolile cardiovasculare si care s-a extins de atunci asupra studiului unor subiecte precum obezitatea, fericirea si singuratatea.

Pentru partea studiului care privea singuratatea, cercetatorii au evaluat participantii la doi sau patru ani si, in acelasi timp, au colectat numele prietenilor lor si ale membrilor familiei.

Folosind aceste date, cercetatorii au construit grafice in care au reprezenatat istoricele sociale ale subiectilor precum si informatia despre marturiile lor cu privire la sentimentul singuratatii. De aici s-a format un sablon: oamenii singuri au “infectat” de-a lungul timpului oamenii din jurul lor cu singuratate. De fapt, daca o persoana a declarat ca se simte singura la o evaluare, exista o sansa de 52% ca, cele mai apropiate legaturi ale sale sa raporteze sentimentul de singuratate doi ani mai tarziu. Timpul, spun cercetatorii, elimina posibilitatea ca oamenii singuri sa se caute unul pe altul. Si cat singuratatea era cea mai contagioasa in randul prietenilor apropiati si membrilor familiei, aceasta a ramas la un nivel semnificativ pana trei grade de separare - sau prietenii prietenilor prietenilor tai.

Singur impreuna

Pe de o parte, aceasta descoperire ne poate insela asteptarile - la o adica, nu sunt oamenii singuri adesea izolati? Insa specialistii spun ca singuratatea este definita mai mult de calitatea relatiilor persoanei, decat de numarul actual al prietenilor sau cel al membrilor familiei pe care el sau ea il poate avea. Asadar putem simti o singuratate greu de purtat chiar daca nu suntem singuri - si acesta este comportamentul negativ sau daunator pe care oamenii singuri il expun ca fiind transmisibil.

“Am detectat un tipar extraordinar de contagiune care conduce oamenii spre a fi miscati catre marginea retelei sociale cand devin singuri”, spune psihologul John Cacioppo de la Universitatea din Chicago, conducatorul studiului si unul dintre cei mai avizati oameni de stiinta din SUA cu privire la studiul singuratatii. “La periferie oamenii au mai putini prieteni, intrucat singuratatea lor ii conduce la pierderea acelor cateva legaturi pe care le-au parasit .”

Sentimentul singuratatii si pericolele pentru singuratate

Capaciatatea de a avea legaturi sociale a fost privita mult timp ca o parte importanta a imbatranirii sanatoase. In timp ce sentimentul ocazional de singuratate sau de insingurare sociala este firesc, sentimentul persistent a fost asociat cu un numar de pericole pentru sanatate ce includ presiunea ridicata a sangelui, obezitatea, insomnii, depresia, o imunitate scazuta si boala Alzheimer. Si potrivit unui nou studiu publicat in Procedurile Academiei Nationale a Stiintelor, stresul cauzat de sentimentul singuratatii poate chiar spori riscul aparitiei cancerului.

O boala ce poate fi vindecata?

Asadar ce se poate face pentru a alina singuratatea? Daca te simti singur, iata cateva cai pentru a-ti largi reteaua sociala si de a deveni mai implicat social: revitalizarea prieteniilor sau relatiilor cu membrii familiei. Viata este agitata si este destul de usor sa pierzi contactul cu prietenii sau chiar cu membrii familiei. Daca nu ai mai vorbit cuiva de o vreme si nu te-ai simtit confortabil incercand sa intri din nou in legatura, arunca vina si intinde mana. Alege-ti cu atentie prietenii.

Cat de mult posibil inconjoara-te de bucurie, oameni bine dispusi, deoarece asemenea sentimentuli singuratatii, bucuria este la randul ei contagioasa. Si chiar daca te simti rau, incearca sa ramai pozitiv - prea mult negativism si rautatile constante pot eventual distruge o relatie. Continuu provoaca-te pe tine insuti. A invata este intr-adevar o aventura de o viata - si o excelenta oportunitate de a-ti extinde reteaua sociala. Fie ca inseamna sa inveti noi deprinderi pentru locul de munca sau simplu sa inveti pentru bucuria de a invata, cursurile de educatie continuua ofera un mod folositor de a relationa si de a-ti face noi prieteni. La un nivel mai informal, cluburile de lectura sunt cai potrivite pentru a-ti largi cunoasterea - si reteaua sociala.

Voluntar

Voluntariatul iti permite sa iti intaresti legaturile membrii comunitatii din care faci parte si sa sprijini o cauza in care crezi. Iti ofera posibilitatea sa cunosti oameni cu care ai interese comune.

Exercitii fizice

Ia in calcul jogging-ul, o sala de gimnastica sau un club de fitness. Lectiile de dans sunt de asemenea o cale distractiva de a-ti face prieteni, castiga aptitudini si de a te mentine in forma in acelasi timp.

"Intinde mana" - incearca sa comunici

Ultima dar nu cea din urma: daca banuiesti ca o persoana pe care o cunosti se simte singura, intinde mana. Aceasta poate face toata diferenta.

Cynthia Ross Cravit

Traducere de Liviu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Octombrie 2013

Vizualizari: 2100

Voteaza:

Singuratatea poate fi contagioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE