Bogatia recoltei nu il face milostiv, ci mai lacom

Bogatia recoltei nu il face milostiv, ci mai lacom Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa se afla pe 22 noiembrie 2020, in Duminica a XXVI-a dupa Rusalii. In toate bisericile se va citi la Sfanta Liturghie Pericopa Evanghelica care prezinta Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina (Sfantul Evanghelist Luca, capitolul al XII-lea, versetele de la 16 la 21).

In aceasta Pilda ne este prezentata robia omului data de un trai exagerat dupa cele trupesti. Dorinta omului de a avea cat mai mult, il face pe acesta sa creada ca poate dobandi totul prin averile materiale. Insa, Evanghelia ne descopera ca acest mod de gandire este nebunie. Nebunia fiind definita ca o deviere de la gandirea dreapta.
Pilda ne vesteste ca Dumnezeu isi revarsa din plin darurile Sale asupra acestui bogat, ca si el sa daruiasca semenilor sai din cele primite. Are parte de o recolta foarte mare. Iar surplusul mare al recoltei nu era rezultatul muncii sale, ci un dar.

Acesta, in loc sa multumeasca pentru cele primite si sa daruiasca altora, uita de Dumnezeu si de semeni si orbit de lacomie, se gandeste doar la sine: "voi strica hambarele mele si mai mari le voi zidi; si voi strange acolo toate roadele mele si bunatatile mele" si isi spune: "Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te" (Luca 12, 19). Aceasta odihna este "ingroparea" lui in cele materiale. Din acest motiv, Dumnezeu ii graieste: "Nebune, in aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau!" (Luca 12, 20).

Bogatia este un dar de la Dumnezeu, deci in sine ea nu este rea. Dar modul ei de intrebuintare poate fi bun sau rau. Aceasta bogatie materiala i-a fost data acestui om pentru a se imbogati sufleteste prin milostenie. Insa fiind lacom si nesimtitor fata de Dumnezeu si semeni, aceasta bogatie ii devine o piedica in calea mantuirii.
Sa ne intareasca Dumnezeu sa-i iubim pe semeni, dupa cum Dumnezeu ne iubeste pe noi.

Iulian Predescu

Evanghelia Pildei bogatului caruia i-a rodit tarina:

"Zis-a Domnul Pilda aceasta: unui om bogat i-a rodit din belsug tarina si el cugeta in sine, zicand: Ce voi face, caci nu am unde sa adun roadele mele? Dar si-a zis: Aceasta voi face: voi strica hambarele mele si mai mari le voi zidi; si voi strange acolo toate roadele mele si bunatatile mele. Apoi voi zice sufletului meu: suflete, ai multe bogatii stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te. Insa, Dumnezeu i-a zis: Nebune, in aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau; iar cele ce ai pregatit ale cui vor fi? Asa se intampla cu cel ce isi aduna comoara pentru sine insusi si nu se imbogateste in Dumnezeu" (Luca 12, 16 - 21).

Pe aceeaşi temă

20 Noiembrie 2020

Vizualizari: 2069

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE