Tamaduirea femeii garbove

Tamaduirea femeii garbove Mareste imaginea.

Duminica, 10 decembrie 2023, in toate bisericile ortodoxe se citeste pericopa evanghelica de la Luca (cap.13, vs.10-17), in care ni se prezinta Tamaduirea femeii garbove, o femeie care de 18 ani avea trupul aplecat spre pamant, incovoiat, dar care avea o credinta atat de puternica, incat este numita de Hristos "fiica lui Avraam". Este chipul persoanei care nu se revolta de nimic, ci isi poarta cu smerenie si rabdare suferinta.

Mantuitorul o vindeca din proprie initiativa, fara a fi rugat de cineva. Iar acest lucru ne descopera ca in Postul Nasterii Domnului suntem chemati sa facem fapte bune, fara a fi rugati. Este vindecata in zi de sambata, zi de sarbatoare in Vechiul Testament, ceea ce ne arata ca in savarsirea faptelor bune nu trebuie sa fim opriti de nimic.

Suntem datori sa nu-i lasam pe cei ce sunt in suferinta sa cada in deznadejde. "Mai cumplita este deznadejdea decat pacatul. Cel care si-a pierdut speranta a pierdut totul. Si Iuda, si Petru au pacatuit; cel dintai a cazut in deznadejde, curmandu-si viata, cel de-al doilea a cazut in deznadejde, dar s-a ridicat prin speranta, iar cainta i-a adus iertarea lui Dumnezeu" (Sf. Ioan Carpatiul).

Sunt persoane care au vazut in vindecarea femeii garbove, vindecarea firii umane, garbovita de pacat si aplecata spre moarte. Hristos, prin vindecarea femeii, ne arata restaurarea naturii umane. Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om ca sa redea omului verticalitatea pierduta prin pacat. Ii daruieste posibilitatea de a sta fata catre fata cu cineva. Mai mult, sa poata privi si in sus.

Iulian Predescu

Evanghelia Duminicii a XXVII-a dupa Rusalii. "In vremea aceea Iisus invata intr-una din sinagogi sambata. Si, iata, era acolo o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinta si care era garbova, incat nu putea sa se ridice nicidecum. Iar Iisus, vazand-o, a chemat-o si i-a zis: Femeie, esti dezlegata de neputinta ta! Si Si-a pus mainile asupra ei, iar ea indata s-a indreptat si slavea pe Dumnezeu. Atunci mai-marele sinagogii, maniindu-se ca Iisus a vindecat-o sambata, raspunzand, zicea multimii: Sase zile sunt in care trebuie sa se lucreze; deci veniti in aceste zile si va vindecati, iar nu in ziua sambetei! Domnul insa i-a raspuns si a zis: Fatarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleaga oare sambata boul sau asinul sau de la iesle si nu il duce sa il adape? Dar aceasta, fiica a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iata, de optsprezece ani, nu se cuvenea oare sa fie dezlegata de legatura aceasta in ziua sambetei? Si, zicand El acestea, s-au rusinat toti cei ce erau impotriva Lui, iar poporul intreg se bucura de toate faptele cele slavite, savarsite de Dansul".

Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2023

Vizualizari: 774

Voteaza:

Tamaduirea femeii garbove 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE