Duminica a VIII-a dupa Rusalii - Inmultirea painilor

Duminica a VIII-a dupa Rusalii - Inmultirea painilor

Duminica a VIII-a dupa Rusalii - Inmultirea painilor

"Si iesind, a vazut multime mare si I S-a facut mila de ei si a vindecat pe bolnavii lor. Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare.

Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici. Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline. Iar cei ce mancasera erau ca la cinci mii de barbati, afara de femei si de copii. Si indata Iisus a silit pe ucenici sa intre in corabie si sa treaca inaintea Lui, pe tarmul celalalt, pana ce El va da drumul multimilor." (Ev. Matei 14, 14-22)

Invatatorului I se face mila de poporul bolnav si flamand. Nu le intoarce spatele suferinzilor si infometatilor. Nu este un filosof nepasator, nici un terapeut monden. Este Dumnezeu facut om. Nu este un simplu om, ca Moise, David, Ilie sau Ioan Botezatorul. Am ascultat ore in sir frumoasele Sale cuvinte. Nu mi-am dat seama cum trece timpul. M-am hranit cu cuvantul divin. Din cinci paini si doi pesti, Invatatorul inminuneaza multimile: inmulteste painile si pestii si ne saturam cu totii.

El inmulteste darul meu. Dar nu din nimic. Din paine face mai multa paine, dar trebuie aportul meu, cat de mic. Stradania mea va fi completata de o aripa de inger, ce ma va invalui in curcubeul minunii. Si ce e mai important: ma satur! Nu este o paine second-hand, asa cum nici vinul prefacut din apa in Cana nu era nici pe departe un rebut. Toate minunile sunt de prima mana. Nu sunt facaturi, scamatorii, inselatorii, in nici un caz. Multumesc, Doamne, pentru painea inmultita pentru mine. Multumesc, Invatatorule, pentru harul inmultit pentru toti pamantenii!

Nu trebuie sa merg la alti magi, imi dau apostolii (si urmasii lor) tot ce am nevoie pentru mantuire. Cred ca Invatatorul ar fi facut minunea oricum, mai ales ca o face de doua ori, nu doar pentru ca in auditoriu erau mame cu copii in brate. Si eu ma hranesc din inmultirea harului in sfintele slujbe. Pacat ca sunt nevrednic de asa mare dar! Invatatorul este Painea cea vie care s-a coborat din cer. Am tot ce imi trebuie. Nu voi hoinari prin alte magazine, dupa etnobotanice sinucigase.

El imi inmulteste painea cea de toate zilele si Se ofera si mie in Euharistie, Painea-medicament vesnic. Nu e obligatoriu sa incep ceva inedit. Pot continua traditia primita de la strabunica, ca e sigura: are origine apostolica. Nici nu ma voi dedica exclusiv activitatilor intelectuale: preotul nu este un sofist. Este un liturghisitor, un intermediar ceresc, macar ca e pacatos. Voi incerca sa fiu mai prudent. Mai bine zis, mai ponderat. Nu caut o buna dispozitie de moment, ci ma rog pentru fericire fara sfarsit.

Iancu Gelu Cristian imi aminteste o frumoasa rugaciune: "Mantuieste, Doamne, miluieste si imi iarta tot ce eu, ca un om neputincios, am gresit Tie, si m-am smintit si nebuneste m-am departat de la calea mantuirii, iar prin desartaciunea mintii mele m-am abatut, ca un ticalos, catre fapte necuvioase. Rogu-ma dar: Intoarce-ma iarasi pe calea mantuirii, prin dumnezeiasca Ta iconomie". Sinceritatea lui Vali, ca de obicei: "Au urmat mii de minute in lene spirituala, aproape rugaciuni sau certuri cu divinitatea, framantari si toate intrebarile care am devenit. Am primit un singur raspus, tarziu in Martie, cautandu-mi eclipsa singuratatii pe aripi aptere." Pr. Paduraru ma surprinde frumos: "Cand obtii ceva prin implicare personala, satisfactia este mai mare si rezultatul il vei pretui mai mult. Sa nu uitam: ceea ce vom cere, vom primi, daca vom cauta, vom afla, daca vom bate, ni se va deschide. Fiecare dintre noi trebuie sa le facem pe toate acestea. Nu sta pe ganduri, viata de aici nu este eterna, iar clipa parca-i mai scurta!"

Ce frumusete de text, Catalin: "Nu putem muri niciodata! Suntem atat de aproape de cer ca nici o furtuna de idoli nu ne mai poate intoarce din drum. Maica Domnului ne-a adoptat definitiv, suntem in casa ei, in familia ei si sub acoperamantul ei cel milostiv. Va dati seama ce bucurie. Sa simtim deja briza raiului si sa auzim cum fratii nostri ingerii ne canta pe la ureche. Abia de mai avem timp sa mai aruncam peste umar cate o privire lumii desarte si sa ne intrebam: Dar ei, cand vor veni?" Un raspuns la Viata ca intrebare, pr. Pavel: ".mi-a trecut prin minte un gand: "Ce-ar fi sa fiu calugar?" Pana atunci nu ma mai gandisem la aceasta eventualitate. Aceasta idee a coborat in inima mea ca un fulger luminos. Am simtit ca mi se lumineaza intreaga fiinta si viata si mi-am spus ca asta e Drumul. Dar a fost cu atata liniste, ca si cand asta mi-as fi dorit dintotdeauna! Pur si simplu, acest gand a coborat in inima mea ca un fulger care a luminat totul."

Asa e, Ramona: "Cat traim din ceea ce citim? Toti citim carti care mai de care mai duhovnicesti, citim pe net cuvinte duhovnicesti, distribuim linkuri. si punem la inima mai mult sau mai putin. Dar unde e tandretea din cuvinte si dragostea? Unde e delicatetea de a te apropia de celalalt? O mai intalnesc, e adevarat, si mi-e drag cand o intalnesc. Mi-e drag de omul cald si delicat, mi-e drag de omul care se apropie de sufletul meu cu ''pasi de porumbel'', vorba parintelui Iustin Popovici. Cat adevar e in ea!" Nu ma dezic nici de O. Paler: "Dintr-o data, redescopar ca esentiale sunt doar viata, iubirea si moartea. Restul e spectacol. Alergatura. Amagire. Si ar avea vreun sens sa protestezi ? Nimeni nu ne-a fagaduit nimic la nastere. Dumnezeu nu ne datoreaza nimic, orice repros ar fi ridicol."

De ce alerg trist, cata vreme imi cunosc tinta? De ce ma zbat in atatea griji materiale, cata vreme un singur lucru imi trebuie, care nu se va lua de la mine? Sa nu refuz evidenta: Invatatorul inmulteste cinci paini in mii de paini. De ce cinci? Dupa numarul celor cinci simturi (sf. Nicolae al Serbiei). Cat despre "ihthys", stim ca e simbolul galileenilor. Si zice sfantul sarb: din dulceata Evangheliilor ingerii beau pe saturate.

Milostenia nu este o cheltuiala, ci un venit (sf. Ioan Gura de Aur). Nu este o pierdere, ci un castig. Dobandesc prin ea mai mult decat am dat. Dau o haina si dobandesc vestmantul mantuirii. Dau gazduire si primesc o Imparatie. Dau lucruri trecatoare si primesc vesnicia. Cat de repede ma sarguiesc dupa cele ieftine si trecatoare! Si cat de trandav si de neravnitor dupa Imparatie. Il imprumut pe Domnul cu fiecare milostenie. Nici nu ma pot ruga in lux, cata vreme saracii bat la usa mea.

Degeaba stau cu Scriptura in mana, daca voi citi doar numarul paginii. "Totul" nu e un joc, ci un test. Nu voi fi un beligerant fara rost; mai degraba un pacifist. Iubirea mea microscopica nu e suficienta.

Minuea de azi: Numarul barbatilor poate fi o marturie ca invatatura Mantuitorului nu era o predica pioasa, de care sunt mai atrase femeile ci o predica in care dezbateau idei, antrenand controverse, fapt care i-a retinut pe cei prezenti o zi intreaga. (pr. Puscas)

Nu pot incheia decat cu gandurile sfantului Ioan din portul militar al Leningradului: "Cand va aflati in biserica, nu uitati ca sunteti in prezenta vie, reala a lui Dumnezeu, ca stati in fata slavei Sale, sub privirile Sale si in prezenta vie, reala a Maicii Domnului, a ingerilor, a proorocilor, a mucenicilor si a cuviosilor. Sunt o nulitate morala; daca nu m-ar ajuta Dumnezeu, nu mi-ar veni in minte nici o idee cu adevarat valabila. Eu nu insemn nimic, dar, prin harul preotiei, prin faptul ca impart dumnezeiescul Trup si Sange, devin un factor de vindecare al suferintelor: prin mine se inchid si se deschid cerurile."

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 3668

Voteaza:

Duminica a VIII-a dupa Rusalii - Inmultirea painilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact