Duminica Infricosatoarei Judecati

Duminica Infricosatoarei Judecati Mareste imaginea.

Duminica aceasta este legată de înfricoşătoarea Judecată. Va sosi ziua când vom sta cu toţii în faţa lui Dumnezeu, fiecare în parte, cu secerişul său. După cum ne spune cartea Apocalipsei, fiecare împărăţie şi fiecare popor va veni cu secerişul slavei şi al ruşinii sale. In ziua aceea, va trece vremea credinţei.

Căci credinţa este încrederea în lucruri nevăzute, iar în ziua aceea, în strălucirea orbitoare a slavei lui Dumnezeu, vom vedea deja toate. Il vom vedea pe Domnul, precum ne vede şi El, şi îl vom cunoaşte, precum ne cunoaşte El. Şi vremea nădejdii se va scurge, pentru că nădejdea este o aşteptare. Iar în ziua aceea toate se vor împlini. Va fi ziua a opta, ultima zi a devenirii şi prima zi a veşniciei.

Vom sta în pragul acesta, dar cum anume? Care va fi rodul vieţii noastre, a fiecăruia dintre noi şi a colectivităţii noastre? Nu ca a unei gloate de persoane izolate, ci ca a unui organism viu al oamenilor care au fost cu toţii botezaţi în Hristos, în unitate, fiind chemaţi, prin puterea Sfântului Duh, să fie precum Fiul Unul-Născut al lui Dumnezeu. Cu ce vom sta în faţa judecăţii? Atunci când credinţa şi nădejdea vor trece, singura care ne va rămâne va fi doar iubirea.

Pilda de astăzi ne învaţă nu atât despre frica ce s-ar putea să ne înlănţuie precum gheaţa inimile sau, dimpotrivă, să o înghită ca nişte flăcări. Ne vorbeşte despre clipa când vom vedea că tot sensul vieţii noastre a fost dragostea. Şi ne vom întreba: „Există în mine măcar o picătură de iubire? Oare am adus rodul iubirii?"

La aceasta se referă pilda de astăzi. Ea nu ne spune că vom fi îndreptaţi, fiindcă ne-am mărturisit nouă înşine şi altora credinţa în Dumnezeu sau fiindcă ne-am numit ucenici ai lui Hristos. Domnul însuşi ne-a învăţat că în ziua aceea ne va spune că cei care nu au trăit după Evanghelie, care nu au fost ucenicii Lui în sensul deplin al cuvântului, pe aceia nu-i va recunoaşte ca fiind ai Săi. Dar poate că noi vom spune: „Nu ne-am rugat noi, oare, în bisericile Tale? Nu am făcut noi chiar şi minuni în numele Tău?" Iar El ne va răspunde: îndepărtaţi-vă voi, lucrătorii nedreptăţii (cf. Matei 25,41).

La ce mai putem spera? Pilda ne vorbeşte cu atâta claritate că o putem exprima printr-o singură idee: „Dacă aţi fost umani, aparţineţi împărăţiei. Dacă nu aţi fost, nu puteţi aparţine.." Hristos nu pune problema credinţei, El ne întreabă dacă s-a găsit în inimile noastre loc pentru iubire, dacă am putut vedea şi răspunde la suferinţa din jur. Dacă am făcut-o, suntem de-ai Lui.

... Aţi hrănit pe cel flămând, l-aţi adăpostit pe cel făra de adăpost, l-aţi cercetat pe bolnav, nu v-a fost ruşine sa-l recunoaşteţi drept frate pe cel întemniţat - toţi oamenii vor spune: Cand te-am văzut aşa în ei? Şi Hristos Ie va răspunde: Ceea ce aţi făcut unuia dintre aceştia, fraţi ai Mei, prea mici, Mie mi-aţi făcut (cf. Matei 25,40).

Nu e de mirare să te gândeşti că iubirea este asemenea unui pod deasupra oricărei prăpăstii, că iubirea rezistă în faţa oricărei încercări? Că eşti uman, chiar dacă nu vezi în fratele tău chipul lui Dumnezeu, chiar dacă nu vezi în el pe cineva iubit de Dumnezeu, pentru care Acesta şi-a pus viaţa; că e suficient să vezi în aproapele nevoia Iui de compătimire, un om şi nimic altceva - şi atunci se va dovedi că am procedat corect?

***
Astăzi vreau sa vă mai spun ceva. Este ziua când ne aducem aminte de Infricoşatoarea Judecată, dar este şi începutul postului. De astăzi, ortodocşii se abţin de la carne. Există în decizia aceasta un alt sens, în afară de asceză şi de disciplină? Da, cred că există. ...

Avem vocaţia să facem din această lume a noastră, lumea lui Dumnezeu, împărăţia lui Dumnezeu. Nu in sensul că Domnul stăpâneşte ca un tiran lumea, ci în sensul că
aceasta este familia Lui. Este locul unde Dumnezeu trăieşte înconjurat de făptura Sa, unde creaturile lui Dumnezeu se pot veseli de El şi unele de altele.

Fragment din cartea "Predici la Triod si Penticostar", Editura Egumenita

Cumpara cartea "Predici la Triod si Penticostar"

 

Pe aceeaşi temă

16 Februarie 2023

Vizualizari: 2874

Voteaza:

Duminica Infricosatoarei Judecati 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE