
In Duminica a treia dupa Pasti, numita si Duminica Femeilor Mironosite, Biserica Ortodoxa praznuieste pomenirea femeilor purtatoare de mir sau de aromate, numite si ucenitele Domnului (vezi Binecuvantarile Invierii, glasul al V-lea). Credem ca acest nume li se cuvine pe buna dreptate pentru credinciosia si evlavia lor fata de Mantuitorul Iisus Hristos.
Femeile Mironosite s-au dovedit a fi cu adevarat ucenitele Domnului, intrucat la rasaritul soarelui au plecat primele spre mormant ca sa unga cu miruri trupul lui Iisus, dupa obiceiul iudeilor. Sfantul Evanghelist Marcu mentioneaza trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacovsi Salomeea (cf. Marcu 16, 1); iar din Evanghelia Sfantului Evanghelist Luca aflam ca mai era cu ele si Ioana (cf. Luca 24, 10).
Sfintele Evanghelii ne prezinta evlavia, duiosia si curajul lor, intrucat "dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii, pe cand rasarea soarele, au venit la mormant”, cautand pe "Iisus Cel rastignit”. De aceea, ele s-au invrednicit sa fie intampinate de un inger la usa mormantului gol, care le-a spus: "Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul Cel rastignit? A inviat! Nu este aici”(Marcu 16, 3-7). Curajul femeilor mironosite a fost rasplatit cu bucuria intalnirii lor cu Hristos Cel inviat. Sfantul Evanghelist Matei scrie ca, in drumul lor de la mormant spre casa, deodata, Mantuitorul Iisus Hristos le-a intampinat, zicandu-le: "Bucurati-va. Nu va temeti” (Matei 28, 9).
Duminica Mironositelor este inchinata si femeilor crestine, aflate intr-o permanenta stare de daruire de sine, slujind lui Hristos prin credinta, rugaciune si fapte bune, dar si familiei, prin nasterea, cresterea si educatia copiilor, spre binele societatii. De la femeile mironosite putem invata curajul de a-L marturisi pe Hristos Cel rastignit si inviat, in orice imprejurare. Bucuria intalnirii lor cu Hristos Cel inviat o putem experia si noi, intr-o anumita masura, in fiecare duminica si sarbatoare, in biserica, la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, prin sarutarea icoanei Sale, prin ascultarea Evangheliei Sale si prin impartasirea cu Sfanta Euharistie.
Femeile Mironosite au devenit peste timp modele pentru multe femei crestine care au mers pe urmele lor, printr-o viata de sfintenie, devotament si daruire de sine fata de familie si de Biserica. Amintim aici pe Sfanta Antusa, mama Sfantului Ioan Gura de Aur, pe Sfanta Monica, mama Fericitului Augustin, pe Sfanta Nona, mama Sfantului Grigorie Teologul, pe Sfanta Emilia, mama Sfantului Vasile cel Mare si pe Sfanta Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, care a cautat si a gasit la Ierusalim Crucea Mantuitorului Iisus Hristos.
Anul acesta, cand se implinesc 300 de ani de la moartea martirica a Sfintilor Brancoveni, se cuvine s-o amintim ca model de femeie crestina si pe Doamna Maria Brancoveanu, mama a 11 copii, patru fii si sapte fiice, care a purtat in sufletul ei de sotie si de mama suferinta unui neam intreg, cand in 15 august 1714, la Constantinopol, sotul ei impreuna cu cei patru fii ai sai si cu sfetnicul Ianache au fost decapitati in timp ce ea si fiicele ei se aflau in inchisoare. Dupa eliberare, ea s-a straduit sa aduca in tara osemintele Domnitorului Constantin Brancoveanu, in anul 1720, si sa le aseze in ctitoria acestuia din Bucuresti, si anume in biserica "Sfantul Gheorghe Nou”, aprinzand astfel o candela a credintei si a nadejdii intru mantuirea neamului romanesc, purtator de Cruce si Inviere in toata istoria sa.
Cu prilejul Duminicii Mironositelor, adresam felicitari, multumiri si binecuvantari tuturor femeilor care cultiva credinta in Hristos Domnul, prin cuvant si fapta, in Biserica, Familie si Societate, dorindu-le sanatate si mantuire, pace si bucurie intru multi si binecuvantati ani!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro
-
Duminica mironositelor
Publicat in : Predici - Predica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.