
Biserica Ortodoxa se va afla pe 30 martie 2025, in Duminica a patra din Postul Sfintelor Pasti, numita si a Sfantului Ioan Scararul. Mentionam ca Sfantul Ioan Scararul este pomenit de Biserica Ortodoxa si in ziua de 30 martie. A vietuit in ultima parte a secolului al VI-lea si prima parte a veacului al VII-lea. Sfantul Cuvios Ioan Scararul a fost fiul lui Xenofont si al Mariei. Parintii sai au avut doi fii: Ioan si Arcadie. Amandoi s-au calugarit, Ioan si-a pastrat numele, iar Arcadie s-a numit Gheorghe. Mai tarziu si parintii lor au intrat in monahism.
Sinaxarul din Triod prezinta viata Sfantul Ioan astfel: "Acesta, pe cand era de saisprezece ani, fiind chemat de Dumnezeu, s-a adus pe sine jertfa cu totul sfanta, suindu-se in muntele Sinai. Apoi, dupa nouasprezece ani, a plecat de aici, a luat calea isihiei si s-a asezat la o departare de cinci mile de Biserica Mare a muntelui Sinai, intr-un loc numit Tolas. Aici a petrecut patruzeci de ani intr-o inflacarata dragoste de Dumnezeu, pururea fiind aprins de focul dragostei dumnezeiesti. Manca tot ceea ce-l facea neprihanit fata de sfatul evanghelic: putin de tot, nu pana la satiu; dar si in asta infrangea cu mare intelepciune boldul mandriei. Dar ce minte ar putea sa spuna izvorul lacrimilor lui? Se impartasea de somn atat numai cat firea mintii sa nu-i vateme privegherea. Tot drumul vietii sale era o rugaciune neintrerupta si o neasemanata dragoste catre Dumnezeu. Traind prin toate aceste fapte mari in chip bineplacut lui Dumnezeu, scriind Scara, alcatuind cuvinte de invatatura pline de folos sufletesc, s-a odihnit cu vrednicie in Domnul, lasand inca si alte multe scrieri".
Sfantul Ioan Scararul a trecut la cele vesnice pe 30 martie 649.
Duminica a patra din Postul Sfintelor Pasti incepe sa fie atestata in manuscrise ca fiind inchinata Sfantului Ioan Scararul abia in secolul al XIII. Inainte de aceasta perioada, duminica a patra era dedicata pomenirii samarineanului.
Sfantul Ioan a descris progresul duhovnicesc ca pe o scara cu 30 de trepte. Scara este un manual duhovnicesc care are drept scop calauzirea omului spre viata vesnica intru fericire. Ea descrie modul in care ne putem elibera de patimi si putem sa dobandim virtutile. De la cartea Scara, a primit si numele de Scararul. Lucrarea ‘Scara’ a fost redactata la cererea egumenului Ioan al Manastirii Raith, aflata la 97 km de Manastirea Sinai, langa Marea Rosie.
Iulian Predescu
-
Sfantul Ioan Scararul
Publicat in : Duminica Sfantului Ioan Scararul
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.