
Inaltarea Domnului este praznuita anul acesta pe 13 iunie. La 40 de zile dupa Invierea Sa, Mantuitorul Hristos S-a inaltat la ceruri. Din Scriptura aflam ca ucenicii au fost dusi dincolo de Betania, pana la Muntele Maslinilor (Eleonului), iar Domnul, pe cand ii binecuvanta, S-a inaltat la cer. Sfantul Evanghelist Marcu mentioneaza ca Domnul Iisus Hristos, dupa ce S-a inaltat la cer, a stat "de-a dreapta Tatalui" (Marcu 16, 19).
Inaltarea Domnului ne descopera ca Hristos nu a luat firea omeneasca pentru o vreme, ci a luat trup omenesc pentru vesnicie. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca, prin Inaltarea lui Hristos, firea noastra umana „a trecut mai presus de ingeri, s-a inaltat peste arhangheli, peste heruvimi si serafimi, si nu s-a oprit pana ce a sezut pe tronul lui Dumnezeu“. Acest lucru ne descopera ca Dumnezeu Tatal isi revarsa dragostea Sa peste Fiul Sau nu doar ca Dumnezeu, ci si ca Om.
Inaltarea Domnului exprima deplina indumnezeire a firii omenesti pe care El a asumat-o. Este chipul eternizarii umanului in Dumnezeu, dupa cum afirma parintele Dumitru Staniloae. Cu aceasta fire deplin transfigurata, Hristos Se salasluieste prin Duhul Sfant in inima fiecaruia dintre noi. De aceea, in Evanghelia dupa Matei, Hristos le spune ucenicilor Sai: "Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului"(Matei 28, 20).
Precizam ca in trecut, Inaltarea Domnului era sarbatorita impreuna cu Rusaliile. Incepand cu secolul al V lea, sarbatoarea Inaltarii lui Hristos s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile).
De sarbatoarea Inaltarii Domnului sunt pomeniti si eroii neamului, jertfiti pe toate campurile de lupta, in lagare si in inchisori, pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru reintregirea neamului romanesc, pentru libertatea si demnitatea poporului roman. Decizia pomenirii lor in acesta zi a fost luata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1920 si consfintita ulterior prin alte doua hotarari sinodale din anii 1999 si 2001.
"Plinind randuiala cea pentru noi si cele de pe pamant unindu-le cu cele ceresti, Te-ai inaltat intru slava, Hristoase, Dumnezeul nostru, nicicum despartindu-Te, ci ramanand nedepartat si strigand celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra!" (Condacul praznicului Inaltarii Domnului).
Iulian Predescu
-
Inaltarea Domnului - Sfantul Ioan Gura de Aur
Publicat in : Inaltarea Domnului -
Inaltarea Domnului
Publicat in : Inaltarea Domnului -
Manastirea Inaltarea Domnului - Detroit, Michigan
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.