Intampinarea Domnului Iisus Hristos

Intampinarea Domnului Iisus Hristos Mareste imaginea.

Praznicul Intampinarii Domnului, sarbatorit pe 2 februarie, ne prezinta momentul in care Iisus a fost dus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria si Dreptul Iosif, la 40 de zile dupa Nasterea Sa. In Templu a fost intampinat de dreptul Simeon si prorocita Ana. Cand dreptul Simeon Il ia in brate pe Hristos, acesta rosteste: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel" (Luca 2, 29-31). Aceste cuvinte sunt prezente si in randuiala Vecerniei si simbolizeaza perioada care face trecerea de la Vechiul la Noul Testament.

Exista in traditia iudaica credinta ca intaiul nascut de parte barbateasca apartine lui Dumnezeu. Ca acest prunc sa ramana in cadrul familiei, el trebuia rascumparat printr-o jertfa sangeroasa. Din acest motiv Fecioara Maria si Dreptul Iosif, atunci cand au venit la Templu cu Iisus, au adus si o pereche de turturele.

Mentionam ca Simeon facea parte din cele 70 de persoane care au tradus Pentateuhul din limba ebraica in greaca, pentru biblioteca regelui Ptolemeu al II-lea al Egiptului. Ajuns la textul "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu" (Isaia VII, 14), traduce cuvantul "Fecioara" prin "femeie", caci era de neinteles ca o fecioara sa nasca. Pentru aceasta neintelegere, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu va muri pana nu-L va vedea pe Cel nascut din Fecioara Maria. Din acest motiv a trait aproape 300 de ani, ca sa vada "managaierea lui Israel".

Din Evanghelie aflam ca "Duhul lui Dumnezeu era deasupra lui" si ca el a fost instiintat de acest Duh cand sa vina la Templu. Astfel, sarbatoarea Intampinarii Domnului face parte din pregatirea poporului ales pentru primirea lui Mesia, Cel fagaduit, Unsul, Mantuitorul lumii. Dreptul Simeon si prorocita Ana reprezinta generatiile de evrei care asteptau venirea lui Mesia cu multa rabdare, dar si cu multa evlavie, cu multa nevointa.

Iisus Hristos S-a daruit dreptului Simeon nu doar ca Prunc, ci si ca Dumnezeu adevarat, pentru ca sa-L cunoasca si ca sa inteleaga omenirea ca El S-a daruit total omenirii. Noi putem sa-L primim nu doar in bratele noastre, ci si in inima noastra, in fiinta noastra, prin impartasirea cu Trupul si Sangele Sau, la Sfanta Liturghie.

La ortodocsi, praznicul Intampinarii Domnului pune accentul pe persoana Mantuitorului si face parte dintre sarbatorile inchinate lui Hristos, in vreme ce la catolici accentul este pus pe Fecioara Maria, ajunsa la templu pentru curatirea ei, dupa Lege, motiv pentru care sarbatoarea se numeste la ei Curatirea Sfintei Marii - Festum Purificationis Beatae Mariae Virginis.

Prima mentiune documentara despre Sarbatoarea Intampinarii Domnului o avem in memorialul de calatorie al Pelerinei Egeria, prezenta la aceasta sarbatoare in Ierusalim in anii 382 si 384.

In trecut, Intampinarea Domnului era sarbatorita la 40 de zile dupa Botezul Domnului, adica pe 14 februarie. Incepand din anul 534, imparatul Iustinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile fiind socotite de la 25 decembrie, noua data a praznuirii Nasterii Domnului).

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2024

Vizualizari: 4968

Voteaza:

Intampinarea Domnului Iisus Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE