
Racla cu moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Manastirea Radu Voda a fost scoasa din biserica manastirii sambata, 7 noiembrie 2020, si asezata spre inchinare in baldachinul special amenajat din incinta Manastirii Radu Voda.
Ierarhul Nectarie de la Eghina este cinstit pe 9 noiembrie. Sfantul Nectarie s-a nascut pe 1 octombrie 1846 in Silivria. A primit la botez numele Atanasie. Provenea dintr-o familie saraca, insa pentru ca dorea sa studieze, paraseste casa parinteasca la varsta de 14 ani si ajunge in Constantinopol. Muncea de dimineata pana seara, purtand haine ponosite si adeseori descult. Din relatarea vietii sale, aflam ca intr-una din zile s-a hotarat sa scrie o scrisoare. In dimineata zilei in care dorea sa o trimita, se intalneste cu un vecin. Acesta vazand cum este imbracat, ii spune ca-l va ajuta el sa o trimita. Cand a deschis scrisoarea a ramas uimit de continutul ei:
... Catre Domnul nostru Iisus Hristos, in cer Hristoase al meu,
Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat si mi-e frig. Din ce-mi da stapanul nu-mi ajunge nici de mancare. N-am reusit sa trimit aproape nimic mamei mele, care este saraca. Ce sa ma fac acum? Cum ies eu din iarna, Doamne? Ajuta-ma! Ma inchin Tie.
Robul Tau, Anastasie.
Comoara scumpa, spuse domnul Temistocle, vecinul, si a plecat spre casa. A pregatit un pachet cu haine calduroase de iarna si s-a dus apoi la posta. Peste doua zile, l-a si vazut imbracat cu ele.
Sfantul Nectarie s-a calugarit pe 7 noiembrie 1876 in Manastirea Nea Moni. Ajuns in Patriarhia Alexandriei este hirotonit Episcop al Pentapolei. Se retrage din aceasta treapta din cauza unor nedreptati si intemeiaza o manastire de calugarite in insula Eghina. Din cauza cancerului, trece la cele vesnice in anul 1920, in spitalul Areteo din Atena.
Minuni s-au petrecut chiar de la trecerea sa la Domnul. Haina pe care o purtase a fost pusa din intamplare peste un om paralizat. In momentul atingerii, persoana paralizata s-a vindecat. A fost inmormantat in manastirea ridicata de el. Pentru ca la mormantul sau se faceau multe minuni, s-a luat decizia ca trupul sau sa fie scos din mormant. A fost trecut in randul sfintilor in anul 1961, iar Manastirea Eghina a devenit unul din cele mai importante locuri de pelerinaj.
Din anul 2002, o particica din moastele Sfantului Nectarie se afla la Manastirea Radu Voda din Bucuresti. Manastirea a fost ridicata de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) si doamna sa, Ecaterina. Cu timpul, mai multe biserici din tara au primit in dar particele din moastele Sfantului Nectarie.
Iulian Predescu
Acatistul Sfantului Nectarie din Eghina
Manastirea Sfantul Nectarie din Eghina
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.