Ridicati-va si nu va temeti!

Ridicati-va si nu va temeti! Mareste imaginea.

In fiecare an, la 6 august, crestinii ortodocsi praznuiesc una dintre cele mai mari sarbatori crestine - Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos pe muntele Tabor. Domnul Iisus Hristos le spusese odata ucenicilor sai ca va veni timpul cand El va trebui sa moara la Ierusalim. Dar ucenicii Lui, care nazuiau sa-l proclame imparat, nu se puteau impaca deloc cu gandul acesta.

Pe de o parte, o mahnire adanca le cuprinsese inimile ucenicilor sai la vestea ca Mantuitorul va trebui sa mearga la Ierusalim si va fi supus la mari suplicii de catre batranii, marii preoti si carturarii tarii, apoi va fi omorat si a treia zi va Invia. Pe de alta parte, perspectiva Invierii lui Iisus nu le oferea acestora mangaierea spirituala, ne-intelegand destul de bine pilda cuvintelor Lui.

Peste cateva zile, Iisus Hristos ii lua cu El pe ucenicii sai Petru, Iacov si Ioan si-i duse pe un munte inalt, Tabor. Aici, sub privirile lor uimite infatisarea Lui se schimba deodata: fata ii straluci ca soarele si hainele ii devenira albe precum lumina. In acest timp, ca printr-o minune aparura in toata slava lor, Moise si Ilie.

Impresionat si tulburat de ceea ce se intamplase, Petru spuse urmatoarele cuvinte: „Doamne, ce bine ca suntem aici! Ce-ar fi sa facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise si una pentru Ilie. Dar, nu sfarsi bine cuvintele, ca un nor luminos il acoperi si din el se auzi o voce: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, in care Mi-am pus toata dragostea Mea, de El sa ascultati!”.

Inspaimantati de moarte la auzul acelei voci, ucenicii cazura cu fetele la pamant, moment in care Mantuitorul se apropie de ei, ii atinse cu mana si le spuse: „Ridicati-va si nu va temeti!”. Apoi, cand ucenicii isi inaltara ochii de la pamant, nu-L mai vazura decat pe Mantuitorul singur pe varf ul muntelui.

In cele din urma, in timp ce coborau muntele, Domnul Iisus Hristos le porunci astfel: „Sa nu spuneti nimanui ce ati vazut astazi, pana cand Fiul omului va invia din morti” (Matei 17, 1-9).

Asadar, ridicati-va din noianul pacatelor voastre si nu va temeti de marturisirea credintei in Hristos Domnul, nu va temeti de vremurile grele ce vor veni, nu va temeti de ziua de maine si nici de prigoana anticrestina, pentru ca Mantuitorul ramane cu voi pana la sfarsitul veacurilor! Amin!

Cu toate ca praznicul Schimbarii la Fata este in perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxa, in aceasta zi, da pogoramant, binecuvantare si dezlegare la peste.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! Amin!

Doamne, ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

06 August 2019

Vizualizari: 4317

Voteaza:

Ridicati-va si nu va temeti! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE