Transfigurarea - Schimbarea la Fata

Transfigurarea - Schimbarea la Fata Mareste imaginea.

Aproape de sfarsitul anului liturgic, in august, avem sarbatoarea Schimbarii la Fata a lui Hristos. Aceasta este una dintre comemorarile fundamentale ortodoxe. Din ne-fericire, cand cade in cursul saptamanii, putini oameni o sarbatoresc. Dar pentru intelegerea credintei ortodoxe ea are o importanta unica. Hristos a luat pe ucenicii Sai si a urcat pe munte, si acolo fata Lui a aparut stralucind.

Vesmintele Lui au devenit albe ca zapada, iar unul dintre ucenici a zis: "Doamne, bine este pentru noi sa fim aici". Aceasta a fost implinirea tuturor dorintelor umane, momentul supremei fericiri. Pentru ca nimic in aceasta lume nu ne poate multumi in afara de Dumnezeu, de slava Lui, lumina Lui, adevarul Lui, imparatia Lui. De asemenea, crestinismul este bucurie; asa trebuie inteleasa sarbatoarea Schimbarii la Fata. Nu este vorba de o carte de precepte: luni fa aceasta, marti fa aceasta. Dumnezeu nu ne-a dat un set de prescriptii si reguli, ci S-a dat -pe Sine insusi; si aceasta inseamna Viata, Iubire, Transfigurare. El ne-a dat puterea de a merge cu El pe Muntele Tabor si de a gusta acolo ceea ce El a pregatit pentru noi.

Ce este Biserica? Biserica este reflectarea in aceasta lume a luminii vazute de ucenici pe Muntele Tabor. Intrebati-i pe batranii nostri. Ei nu ar intelege niciodata ce in-seamna aceea ca ei trebuie sa mearga la Biserica, pentru ca a merge la biserica este bucurie pentru ei, si cand nu pot merge la biserica ei sunt nefericiti. In timp ce noi intrebam "cat de mult" si "cat de lunga" este slujba, ei ar da tot ceea ce au pentru posibilitatea de a fi in biserica. Pentru ei, biserica nu este locul unde implinim obligatiile noastre religioase, ci locul unde este casa noastra adevarata, unde ne sunt date bucuria si lumina. Astfel, in cultul divin de peste an, dimensiunile crestinismului - cea individuala, cea sociala si cea cosmica - sunt revelate si date noua. Viata crestina este asemenea acelei urcari pe munte, urmand pe Hristos. Uneori este foarte cald, alteori este foarte frig. Uneori devenim obositi din cauza efortului.

Dar, daca exista un inteles in viata crestina, el in mod sigur salasuieste in urmarea continua a lui Hristos spre Muntele Tabor, astfel incat la sfarsit sa putem spune: "Doamne, bine este pentru noi sa fim aici". Atunci Hristos ne descopera, asa cum a zis Sfantul Pavel: "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-a suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El" (1 Corinteni 2, 9). Nu doar pentru aceia care urmeaza prescriptiile Lui, ci pentru aceia care Il iubesc pe El. Si a-L iubi pe El inseamna aceasta dorinta de a-L urma, in ciuda tuturor dificultatilor, inseamna sa doresti bucuria de a fi in Hristos.

Parintele Alexander Schmemann

.
Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 3438

Voteaza:

Transfigurarea - Schimbarea la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE