Pomenirea Cuvioasei Parascheva

Pomenirea Cuvioasei Parascheva Mareste imaginea.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost de neam sârb şi s-a născut în cetatea Epivata, aflat între Selimbria şi Constantinopol. Părinţii Sfintei Parascheva erau creştini bogaţi şi de neam bun. Ei mai aveau un fiu, pe nume Eftimie, care s-a tuns monah când părinţii săi încă mai trăiau şi a ajuns episcop vestit al cetăţii Maditos. Fecioara Parascheva tânjea pururi după viaţa de nevoinţă întru Hristos. După moartea părinţilor, ea şi-a lăsat casa şi a plecat mai întâi la Constantinopol, apoi în pustia Iordanului, unde s-a nevoit până la bătrâneţe. Cine poate înfăţişa în cuvinte toate ostenelile, pătimirile şi ispitirile diavoleşti pe care le-a răbdat Sfânta Parascheva în tot timpul îndelungatei sale vieţi?

Ajungând la adânci bătrâneţi, un înger al lui Dumnezeu s-a arătat înaintea ei şi i-a zis: „Lasă pustia şi te întoarce în ţinutul părintesc, căci acolo este de trebuinţă să-ţi încredinţezi trupul tău pământului, iar cu sufletul să te sălăşlu-ieşti în lăcaşurile Domnului." Sfânta Parascheva s-a supus şi s-a întors în Epivata. Acolo a vieţuit doi ani în postiri şi rugăciuni neîncetate, iar apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, sălăşluindu-se în lăcaşele cele cereşti. Sfânta Parascheva s-a săvârşit în veacul al unsprezecelea. De-a lungul vremii, moaştele sale au fost duse pe rând la Constantinopol, la Târnovo, iarăşi la Constantinopol şi apoi la Belgrad. Ele odihnesc acum în România, în oraşul Iaşi. La Belgrad, fântâna Sfintei Petka dă minunate tămăduiri bolnavilor care se apropie de el cu credinţă în Dumnezeu şi arată dragoste către sfânta Sa1.

Sfantul Nicolae Velimirovici

Proloagele de la Ohrida, Editura Egumenita

Nota:

1 Sinaxarul Grecesc face pomenire de minunatul ajutor al Sfintei Parascheva care s-a arătat în Insula Chios, la anul 1442. Un ieromonah pe nume Ambrozie tocmai săvârşea slujba vecerniei în Biserica Sfintei Parascheva. In biserică nu mai era nimeni afară de el. Către sfârşitul vecerniei s-a pornit o furtună cumplită, cu vuiet mare, şi toată noaptea a căzut puhoi de ape. Ambrozie nu mai putea ieşi din biserică. Gândind că toată insula va fi potopită de ape şi toţi oamenii de pe ea vor pieri, el a început să se roage Sfintei Parascheva să izbăvească locul acela şi să îmblânzească dreapta mânie a lui Dumnezeu. Spre zori, Ambrozie a fost doborât de somn. Atunci i s-a părut că acoperişul bisericii s-a făcut nevăzut, un nor de lumină s-a arătat întru înălţimi, iar într-însul stătea o femeie cu înfăţişare aleasă rugându-se lui Dumnezeu. După ce a savarsit rugaciunea, ea a zis catre preot: „Ambrozie, nu te infricosa, pamantul tau stramosesc a fost izbavit!” – si ploaia s-a oprit indata. De atunci inainte, in fiecare an, Sfanta Parascheva este praznuita cu mare alai in Insula Chios.

Cumpara cartea "Proloagele de la Ohrida"

 

Pe aceeaşi temă

13 Octombrie 2015

Vizualizari: 1115

Voteaza:

Pomenirea Cuvioasei Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE