Sfanta Filofteia

Sfanta Filofteia Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Filofteia este sarbatorita pe 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, avand in vederea ca ea a trecut la cele vesnice pe cand avea doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia este de origine greceasca si inseamna "iubitoare de Dumnezeu". A trait la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo (Bulgaria). Mama sa era o persoana evlavioasa. De la ea a invatat cata bucurie aduce dragostea fata de Dumnezeu si aproapele. Desi mama sa moare, Filofteia nu va uita niciodata indemnurile ei de a iubi neincetat.

Potrivit traditiei, Sfanta Filofteia daruia zilnic saracilor din mancarea pe care trebuia sa o primeasca tatal ei la camp. Orice sarac care ii iesea in cale era hranit. Din acest motiv, tatal ramanea uneori fara hrana indestulata. Afland de la cea de-a doua sotie ca Filofteia imparte mancarea saracilor, se hotaraste sa o urmareasca. O vede impartind hrana celor sarmani si neintelegand milostenia, isi loveste fiica cu securea la un picior. Atat de grav a ranit-o, incat si-a dat sufletul. Avea numai 12 ani.


Moastele Sfintei Filofteia la Curtea de Arges

Moastele Sfintei Filofteia au ramas la Tarnovo pana in 1393, anul in care Taratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, iar dupa cativa ani i-au fost oferite lui Mircea cel Batran (1386-1418). Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul "Sf. Nicolae", de la Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana.

Sunt persoane care sustin ca moastele mucenitei au venit direct din locul in care ea a fost martirizata de tatal ei. Potrivit acestei versiuni, trupul Sfintei Filofteia nu a putut fi ridicat decat numai dupa pomenirea numelui cetatii Curtea de Arges. Insa, potrivit studiilor recente, moastele ei au venit in Tara Romaneasca dupa ce au stat o vreme in Vidin.

In timpul primului razboi mondial, moastele Sfintei Filofteia au fost duse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti, iar dupa terminarea razboiului au fost readuse la Curtea de Arges. Din 1949 ele se afla in paraclisul acestei manastiri.

Cultul Sfintei Filofteia

Cinstirea Sfintei Filofteia a fost la inceput locala. In sedinta din 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat generalizarea cinstirii ei in toata tara. Slujba proclamarii acestei generalizari a avut loc in octombrie 1955, la Curtea de Arges.

Sfanta Filofteia in traditia populara

Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi". Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu, a plouat si roadele au fost bogate.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2020

Vizualizari: 31303

Voteaza:

Sfanta Filofteia 5.00 / 5 din 5 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • Vasa NastaPostat la 2011-12-07 19:53

  Sfanta Mucenita Filofteia roaga-te fierbinte bunului Dumnezeu sa ne daruiasca cele de folos sufletului, trupului, mintii si cugetului ! Amin.

 • Simona NicolaPostat la 2011-12-07 15:49

  Postul este post, dezlegarea e ingaduita dupa capul meu in sarbatorile mari cum ar fi : Intrarea Maicii Domnului in biserica 21 noiembrie; Sfantul Apostol Andrei 30 noiembrie si Sfantul Nicolae 6 decembrie si gata cu dezlegarile. Atunci la ce mai e post cu atata dezlegare...

 • costel popescu Postat la 2011-12-07 11:33

  Avem dezlegare la peste si de Sfanta Filofteia in zilele de luni, marti, joi, sambata si duminica. Pentru ca anul acesta ziua ei de cinstire a cazut in zi de miercuri, se face dezlegare la peste numai acolo unde se praznuieste hramul bisericii.

 • cristina maria iftodePostat la 2011-12-07 10:07

  Ma intreb, oare de ce sunt diferente intre calendarul meu de pe perete luat de la biserica si informatiile de pe site-ul acesta? De exemplu, azi 7 decembrie aici ziceti ca e dezlegare la peste iar in calendarul meu nu se specifica asa ceva. Pe cine sa cred? Multumesc si Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE