Sarbatoarea Sfantului Andrei

Sarbatoarea Sfantului Andrei Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe 30 noiembrie. Este Apostololul care a propovaduit Evanghelia lui Hristos in tara noastra. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca ziua Sfantului Apostol Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997 a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei. Ca urmare a hotararii Sfantului Sinod din 14 noiembrie 2001, ziua de 30 noiembrie a devenit sarbatoare nationala bisericeasca. Iar in anul 2012, prin Legea 147/23.07.2012, Parlamentul Romaniei, la cererea Patriarhiei, a hotarat ca ziua de pomenire a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei sa fie zi legala, nelucratoare.

Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat la slujirea apostolica
Sfantul Apostol Andrei era originar din Betsaida si fratele lui Simon (Sfantul Apostol Petru). Spre deosebire de fratele sau care era casatorit, Andrei a ales sa-si traiasca viata in feciorie. Erau pescari si respectau cu multa evlavie poruncile Legii. Ajunge ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, iar in momentul in care Ioan ii descopera ca Hristos este Mesia, lasa toate si Il urmeaza pe Mantuitorul. Pentru ca Andrei a fost cel dintai chemat sa recunoasca pe Hristos ca fiind Mesia, a primit intre apostoli supranumele de "primul chemat" sau "cel dintai chemat".

Prezenta Sfantului Apostol Andrei pe teritoriul romanesc
Potrivit istoricilor si Sfintei Traditii, Sfantul Andrei este primul propovaduitor al Evangheliei la stramosii nostri daco-romani. Eusebiu de Cezareea (+340), care consemneaza relatari mai vechi, de la Origen si Clement Alexandrinul, spune: "Cand sfintii apostoli si ucenici ai Mantuitorului nostru s-au raspandit peste intreg pamantul locuit, lui Toma, dupa spusele traditiei, i-a cazut la sorti [spre evanghelizare] tara partilor, lui Andrei, Scythia, lui Ioan, Asia, unde si-a petrecut viata pana a murit la Efes. (Istoria bisericeasca III, 8). Cei mai multi istorici identifica Scitia cu Scythia Minor sau Dacia Pontica (Dobrogea).

Sinaxarul Bisericii din Constantinopol mentioneaza ca Andrei "a predicat in Pont, Tracia si Scitia". In veacul al XlV-lea, Nichifor Callist aminteste si el ca - dupa misiunea din Asia Mica - el a trecut sa propovaduiasca Evanghelia in "pustiurile scitice". Iar Mitropolitul Dosoftei al Moldovei scrie in volumul Viata si petrecerea sfintilor: "Apostolului Andrei i-a revenit [prin sorti] Bitinia si Marea Neagra si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde e acum Tarigradul, Tracia si Macedonia, Tesalia, si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea si altele ce sunt pe Dunare, si acestea toate le-a umblat".

Unde a murit Sfantul Apostol Andrei?
Dupa ce a predicat pe teritoriul romanesc, Sfantul Andrei s-a stabilit la Patras, unde a convertit pe foarte multi pagani, printre care si pe Egeas, sotia guvernatorului. Sfantul Andrei a murit la Patras. Academicianul prof. dr. Emilian Popescu sustine ca guvernatorul de atunci i-a legat bratele cu franghii Sfantului Apostol Andrei si l-a rastignit pe un maslin, in forma de X, ca sa se chinuie mai mult. Din acest motiv crucea Sfantului Apostol Andrei este in forma de X, dupa forma trupului sfantului, care a fost rastignit cu mainile si picioarele in forma de cruce.

Capul Sfantului Andrei este prezent in Patras, iar parti din trupul sau sunt prezente in intreaga lume crestina. In Romania exista mai multe sfinte lacase de inchinare care detin particele din moastele Sfantului Apostol Andrei. Astfel, moaste spre inchinare sunt la Manastirile Secu, Neamt, Hurezi, Pestera Sfantului Andrei, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Targul Neamt, Catedrala arhiepiscopala din Galati si Biserica "Sfantul Apostol Andrei" din Oradea.

Colind inchinat Sfantului Andrei:
"Colo pe grindei,/ Crang de alunei,/ Val de arţarei,/ Sfanta manastire,/ Loc de tainuire/ Si tamaduire,/ Si piteste-n tei/ Casa lui Andrei,/ De la schit la cruce,/ Scara care duce,/ Din cruce la schit,/ Scari de coborat.../ De la schit in sus,/ Crucea lui Iisus,/ De la cruce in tei/ Casa lui Andrei.../ La schitul din tei/ Crucea lui Andrei,/ Cine ca-mi venea/ Si descaleca?/ Venea Decebal/ Calare pe-un cal,/ Sfinţii ca-i gasea,/ Cu ei ca-mi vorbea,/ Dar nu se inchina,/ Nici cruce-si facea./ La schitul din tei,/ Crucea lui Andrei,/ Traian ca venea,/ La slujba sedea,/ Slujba asculta,/ Si ingenunchea,/ Si nu se inchina.../ Pe murg calarea/ Si cale-si lua,/ La cetatea lui,/ A Trofeului.../ Andrei col-la schit/ Uita c-a iesit,/ Cu papucii lui,/ Talpa raiului,/ Si potcapul lui/ Arca cerului,/ Cu vesminte sfinte,/ Fraţii inainte,/ Cu toiag si cruce,/ Candele-n rascruce,/ Lumanari aprinse,/ Valvatai cuprinse.../ Iara Sant Andrei/ Sub crucea din tei,/ Schitul din grindei,/ Se roaga mereu/ La bun Dumnezeu".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

 

Pe aceeaşi temă

29 Noiembrie 2019

Vizualizari: 9716

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Andrei 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • costel popescu Postat la 2016-11-28 12:49

    In ziua de Sfântul Andrei există obiceiul de a se aşeza ramuri de copac într-un vas cu apă şi de a se păstra până la Anul Nou. Cu aceste ramuri vor umbla cu pluguşorul tinerii din comunitate.

  • Radu AlexandruPostat la 2016-11-28 10:43

    Recomand tuturor sa ajunaga la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei", situată la 59 km de Constanţa, în pădurea de lângă localitatea Ion Corvin. Ea a fost descoperita in anul 1943 de preotul Constantin Lemnaru, de la parohia Adamclisi şi avocatul Jan Dinu.

  • Andrei PanaitPostat la 2016-11-25 15:35

    Numele Andrei nu-i, cum s-ar putea crede, de origine evreiasca, ci greceasca: Andréas sta in legatura cu andreia, "barbatie, indrazneala" (de la anér, andrós, "barbat"). Forma curenta este Andrei (feminin: Andreea), cu diminutivul Andi (adeseori grafiat Andy, dupa model occidental). In vechime, limba romana a cunoscut si alte forme (Andrii, Andruta, Andries, Andreica etc.), unele disparute cu timpul, altele pastrate doar ca nume de familie.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE