
Originar dintr-o localitate aflata in sudul tarii, Sf. Mucenic Ioan Valahul s-a nascut in anul 1644 din parinti crestini. La varsta de 15 ani a fost rapit de turci si, pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta sa, a fost ucis.
Generalizarea cultului Sfantul Mucenic Ioan Valahul
La o jumatate de secol de la martirizarea romanului Ioan, care a refuzat trecerea la credinta musulmana, invatatul grec Ioan Cariofil, aflat la curtea voievodului Constantin Brancoveanu, scria viata acestui sfant. Un secol mai tarziu, la 1799, viata martirului Ioan era tiparita la Venetia de catre Nicodim Aghioritul, 50 de ani mai tarziu fiind retiparita la Atena.
Patriarhia Ecumenica si Ortodoxia greaca, in general, il recunosteau pe Ioan Valahul ca sfant, trecandu-l in mineiul tiparit la Constantinopol in 1843. La romani viata sfantului a fost tiparita, prima data in 1801, la Bucuresti, fiind mai apoi trecut in mineiul de la Neamt din 1846. Sf. Mucenic Ioan Valahul intrase in constiinta credinciosilor romani si greci deopotriva, dar generalizarea cultului s-a savarsit abia in februarie 1950, prin decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel, in plin regim stalinist in Romania, cultul sfantului martirizat de otomani si recunoscut de greci si romani era generalizat prin ample solemnitati desfasurate la Catedrala mitropolitana din Craiova, dupa cum se poate vedea in fotografia de epoca.
Sursa: basilica.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.