Sfantul Ioan Valahul

Sfantul Ioan Valahul Mareste imaginea.

Originar dintr-o localitate aflata in sudul tarii, Sf. Mucenic Ioan Valahul s-a nascut in anul 1644 din parinti crestini. La varsta de 15 ani a fost rapit de turci si, pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta sa, a fost ucis.

Mai multe detalii despre viata acestui sfant ne-a oferit pr. prof. Emil Nedelea Caramizaru, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Sf. Ioan Valahul' din Giurgiu: 'Asa cum sugereaza numele sau, el era de neam valah, adica roman. In vremea lui Mihnea al III-lea, supranumit si 'turcitul', pe la anul 1659 a pornit o rascoala impotriva stapanirii otomane datorita birului impus la Curtea Otomana. Auzind aceasta, sultanul Mehmed a trimis o oaste numeroasa pentru a-l pedepsi pe domnitorul revoltat. Acesta a fugit peste muntii Transilvaniei, iar turcii au pustiit tara, robind multime mare de barbati, femei si copii, iar printre acestia se afla si tanarul Ioan, care avea doar 15 ani. Dupa multe intamplari, acesta ajunge la Constantinopol unde, ispitit in fel si chip pentru a-i pierde curatia trupului si pentru a-i intina sufletul sau curat, a fost supus la multe si infricosatoare chinuri. Sfantul Mucenic Ioan Valahul a ramas insa asemenea unui diamant, statornic in credinta sa, cautand numai spre Hristos de la Care a primit si cununa biruintei. Exista marturii care arata ca Sf. Mucenic Ioan Valahul a trecut Dunarea prin cetatea Giurgiului, binecuvantandu-o prin sfintenia si prin prezenta sa'.

Generalizarea cultului Sfantul Mucenic Ioan Valahul

La o jumatate de secol de la martirizarea romanului Ioan, care a refuzat trecerea la credinta musulmana, invatatul grec Ioan Cariofil, aflat la curtea voievodului Constantin Brancoveanu, scria viata acestui sfant. Un secol mai tarziu, la 1799, viata martirului Ioan era tiparita la Venetia de catre Nicodim Aghioritul, 50 de ani mai tarziu fiind retiparita la Atena.

Patriarhia Ecumenica si Ortodoxia greaca, in general, il recunosteau pe Ioan Valahul ca sfant, trecandu-l in mineiul tiparit la Constantinopol in 1843. La romani viata sfantului a fost tiparita, prima data in 1801, la Bucuresti, fiind mai apoi trecut in mineiul de la Neamt din 1846. Sf. Mucenic Ioan Valahul intrase in constiinta credinciosilor romani si greci deopotriva, dar generalizarea cultului s-a savarsit abia in februarie 1950, prin decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel, in plin regim stalinist in Romania, cultul sfantului martirizat de otomani si recunoscut de greci si romani era generalizat prin ample solemnitati desfasurate la Catedrala mitropolitana din Craiova, dupa cum se poate vedea in fotografia de epoca.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 550

Voteaza:

Sfantul Ioan Valahul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE