Sfantul Mucenic Ioan Valahul

Sfantul Mucenic Ioan Valahul Mareste imaginea.

Viata Sfantului Mucenic Ioan Valahul (sec. 17), desi foarte scurta, este ca un adevarat roman, transfigurat insa de puterea credintei. De bun neam muntenesc, Ioan este luat rob de turci la numai 15 ani. Era frumos la chip si bine legat la trup, ager la minte si curat la inima. I. P. S. Bartolomeu Anania spune ca «trupul minunat al tanarului era ca o biserica in care fumega, plina de miresme, catuia sufletului sau curat si jertfelnic». Pe drumul spre Stambul, un pagan pervers pune ochii pe el si-l cumpara pe un pret bun, cu gandul de a-l sodomiza. «Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!». «Ba - raspunde tanarul – stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!». Aparandu-si demnitatea si curatia, Ioan il omoara pe pagan, iar judecata vizirului il da vaduvei celui ucis, spre a face cu el ce va voi. Femeia, cucerita de frumusetea lui, il ispiteste timp de peste 2 ani sa treaca la legea ei si sa-i devina barbat, dar Ioan nu cedeaza: «Curatia sufletului mi-o voi pastra si la legea ta nu voi trece; neintinarea trupului o voi pazi si nu ma voi insoti cu tine!». In cele din urma, infuriata, vaduva il facu sa ajunga in temnita, unde fu chinuit din greu, iar in cele din urma dat mortii, prin spanzurare. Dar el primi senin cununa muceniciei, la 12 mai 1662, uimindu-i chiar si pe proprii calai si ramanand pilda vesnica de credinciosie pentru intreaga suflare ortodoxa.

Rugaciune catre Sfantul Ioan Valahul

Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului.

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Pe aceeaşi temă

11 Mai 2022

Vizualizari: 4569

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ioan Valahul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul ioan valahul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE