Sfantul Ioan Valahul aduna romanii in jurul bisericii

Sfantul Ioan Valahul aduna romanii in jurul bisericii Mareste imaginea.

Credinciosii ortodocsi din toata tara il cinstesc astazi, 12 mai, pe unul dintre cei mai tineri sfinti din calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Ioan Valahul. El este ocrotitorul a numeroase biserici si centre socio-culturale, dar si al tinerilor care il au ca model de curaj in fata tentatiilor vremii.

Stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!" Sunt cuvintele cu care un tanar de aproape 18 ani a deschis poarta cerului si s-a facut pilda de curaj pentru toti tinerii din vremea lui si de peste veacuri.

Sfantul Ioan Valahul este mucenicul care, copil fiind, si-a uimit persecutorii prin maturitatea cu care si-a primit dumnezeiescul sfarsit. Curajul, fermitatea, frumusetea sufletului si a trupului, discernamantul duhovnicesc si stapanirea de sine sunt virtutile cu care el a patruns in evlavia poporului roman si in constiinta a numerosi tineri din toata tara, care l-au luat ca ocrotitor.

Doi ani de prietenie sub ocrotirea Sfantului Ioan Valahul la Giurgiu
Marturii ale acestei evlavii deosebite stau numeroasele centre educationale si sociale care isi desfasoara activitatile sub ocrotirea sfantului valah. Unul din aceste asezaminte este si Centrul pentru copii si tineret "Sfantul Ioan Valahul", gazduit de sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului, care implica anual in activitatile sale peste 3.000 de tineri de la scolile si liceele din judetul de la Dunare. Astazi, centrul implineste doi ani de la infiintare, timp in care tinerii au participat cu entuziasm la cateheze, cercuri de informatica, literatura, pictura, arta fotografica, muzica, folclor, teatru, concursuri, dezbateri, auditii si vizionari de filme, actiuni de ecologizare.

Anul acesta, tinerii din Giurgiu isi sarbatoresc prietenul si ocrotitorul printr-un program deosebit. La manifestari participa si elevii Seminarului Teologic "Teoctist Patriarhul" din Giurgiu, care pana in anul 2008 a purtat numele Sfantului Ioan Valahul. "Aseara, in ajunul sarbatoririi Sfantului Mucenic Ioan Valahul, la Centrul eparhial pentru copii si tineret "Sfantul Mucenic Ioan Valahul", un sobor de preoti, au savarsit slujba Vecerniei, unita cu Litia, dupa care tinerii au mers la Centrul Cultural "Ion Vinea", unde au vizionat piesa de teatru "Hotul de margaritare", scrisa de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Astazi, 12 mai, la Biserica "Buna Vestire" din Giurgiu, sarbatoarea incepe de la ora 8:00, cu impartasirea copiilor, urmata de Sfanta Liturghie, savarsita de un sobor de preoti, in prezenta Preasfintitului Ambrozie. Tot cu prilejul implinirii a doi ani de la inaugurarea centrului si a 15 ani de la infiintarea Seminarului Teologic din Giurgiu, se organizeaza de la ora 12:00 si Concursul "Ritmuri de Toaca", devenit deja traditie", ne-a declarat parintele consilier Georgian Tudor, secretar eparhial si coordonatorul Sectorului Invatamant si activitati cu tineretul al Episcopiei Giurgiului.

Activitati catehetice, recreative si de valorificare a patrimoniului
Un alt centru de tineret care a fost pus sub ocrotirea Sfantului Ioan a fost inaugurat anul trecut, la 4 noiembrie. Centrul cultural-catehetic "Sfantul Ioan Valahul" din Cut, judetul Alba, a fost infiintat pentru a veni in sprijinul elevilor de la Scoala cu clasele I-VIII "Septimiu Albini" din localitate, dar si a altor tineri din parohie, care vor sa participe la diverse activitati catehetice si recreative sau la activitati de valorificare a patrimoniului cultural local. "Pentru a creste sanatosi, frumosi si cuminti, tinerii trebuie sa fie credinciosi. Aceasta lucrare se face, in primul rand, in casa fiecaruia, apoi la scoala si la biserica. In ultima vreme s-a constatat ca este multa nevoie de educatie crestina, de aceea s-au realizat aceste centre catehetice. Chiar patronul acestei scoli catehetice, Sfantul Ioan Valahul, este un tanar de la care se poate lua exemplu", a spus la inaugurare Inalt Preasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Un sfant indragit de romanii din diaspora
Cultul Sfantului Ioan Valahul a dobandit, mai ales dupa anii '90, o stralucire deosebita, motiv pentru care sute de biserici l-au luat ca patron spiritual. Ultimul sfant lacas care a primit acest hram este Capela "Sfantul Ioan Valahul" a Parohiei Ortodoxe Romane din Strasbourg, sfintita anul acesta, la 10 aprilie, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Fiind un sfant roman, si inca unul foarte iubit, tot mai multe parohii din diaspora isi asaza viata duhovniceasca si misiunea sub patronajul Sfantului Ioan Valahul. Cateva dintre acestea sunt Parohia ortodoxa romana din Landshut, Germania, pastorita de parintele paroh Adrian Vasilache, Parohia ortodoxa romana din Casale Monferrato, Italia, pastorita de Dorinel Panfil, si Parohia ortodoxa romana din Oslo, Norvegia, pastorita de parintele paroh Alin Teican, care a gazduit anul trecut, de sarbatoarea Sfantului Ioan Valahul, Congresul tinerilor din Scandinavia.

Tot in acest an, la propunerea preotilor romani din Serbia de rasarit, Preasfintitul Daniil, Episcop al Daciei Felix, a binecuvantat ca parohia romaneasca din Nigocin sa il ia ca ocrotitor pe Sfantul Mucenic Ioan Valahul. Astfel, in Sambata lui Lazar, pe 16 aprilie, credinciosii Parohiei ortodoxe romane "Sfantul Mucenic Ioan Valahul" din Nigocin au avut bucuria de a asculta pentru prima data, dupa un secol si jumatate, Sfanta Liturghie in limba lor materna, savarsita in paraclisul Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis, de catre protopop iconom stavrofor Boian Alexandrovici, impreuna cu preotii Iel Buobu Lui, parohul de Horreum Margi si Isacova, si Ioan Liviu Micu, secretar al protopopiatului.

Tot mai multe biserici din tara il primesc ca patron spiritual
In tara exista, de asemenea, numeroase parohii inchinate Sfantului Ioan Valahul, care desfasoara diverse activitati sociale, culturale si misionare cu tineretul. Una dintre aceste parohii se afla in cartierul iesean CUG (Rond Vechi), din Protopopiatul Iasi 2, unde Sfantul Ioan Valahul se bucura de cinstirea elevilor de la Colegiul "Octav Bancila" din Iasi, care in ziua praznuirii sale obisnuiesc sa sustina in parcul aflat langa sfantul lacas un concert de muzica populara traditionala. In ultimii ani, tot mai multe biserici au mai luat, pe langa hramul principal, si hramul Sfantului Ioan Valahul. O astfel de parohie este cea din Antonesti, judetul Teleorman, care se afla in rugaciunile Sfantului Ioan Valahul din anul 2009, cand a fost resfintita. De 11 ani, in fiecare zi de 12 mai, locuitorii Craiovei isi cinstesc sfantul ocrotitor participand la hramul Bisericii "Sfantul Ioan Valahul", sfantul lacas care strajuieste si binecuvanteaza trecatorul ce intra in Banie pe poarta de nord a orasului, pe cei ce se indreapta spre gara, dar si pe tinerii si profesorii celor trei licee din jur: Grupul Scolar "Gheorghe Bibescu", Colegiul National "Stefan Velovan" si Liceul Energetic. O biserica inchinata sfantului valah se construieste si la parohia din Barsana, judetul Maramures.

Gheorghe-Cristian POPA
Articol publicat in Ziarul Lumina in anul 2011

.
Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 463

Voteaza:

Sfantul Ioan Valahul aduna romanii in jurul bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE