Stefan cel Mare al Moldovei trecut intre Sfinti

Stefan cel Mare al Moldovei trecut intre Sfinti

De 500 de ani, binecredinciosul popor roman, intr-un glas, l-a numit pe Voievodul Moldovei, Stefan cel Mare (1457-1504), si Sfant.

Mare, prin vitejia si faptele lui marete, si Sfant, pentru luptele lui in apararea credintei crestine impotriva navalitorilor pagani, ce veneau din pustele asiatice, si contra islamismului turcesc, ce cautau sa nimiceasca un popor crestin.

Dar Stefan cel Mare, "atletul crestinatatii”, cum l-au numit contemporanii, a fost biruitor totdeauna.

Cu el era Dumnezeul Crestinilor, "Dumnezeul cel tare in razboaie si puternic in lupte”.

Drept recunostinta, Stefan cel Mare - dupa cum spun cronicele timpului -, dupa fiecare lupta a zidit o biserica, ctitorind aproape 40 de biserici si manastiri pentru razboaiele pe care le-a purtat intru preamarirea lui Dumnezeu si apararea Moldovei si a dreptei sale credinte stramosesti, in cei 47 de ani de stralucita domnie!

Adesea dupa luptele cele cumplite, aducea multumiri lui Dumnezeu, cu post si rugaciuni, el si ostenii lui bravi, cum cunoscute sunt cele de la Vaslui, sau de la Podul Inalt, cand toata puterea otomana a fost infranta si pusa pe fuga.

Si dupa fiecare batalie zidea biserici voievodale, de toata frumusetea, impodobind cu ele Moldova intreaga, cu Bucovina si Basarabia, si chiar si in Ardeal, unde a infiintat Episcopia Feleacului.

Si cu aceeasi generozitate domneasca, el inzestra aceste ctitorii cu pamanturi si le impodobea cu Sfinte Evanghelii si carti, cu Epitafuri si Vestminte de brocarturi scumpe, cu cadelnite si sfesnice de aur, intru slava cea stralucitoare a lui Dumnezeu.

Erau daruri domnesti neintrecute pana astazi, pe care sfintindu-le si punandu-le sub ocrotire divina, le daruia poporului roman sa le aiba totdeauna cu darurile lui Dumnezeu, spre ocrotire, din Carpati si pana peste Nistru, din Moldova de Sus si pana-n Moldova cea de Jos.

Si iata ca pana acuma, de cinci veacuri, intreg neamul romanesc paseste pragurile acestor ctitorii voievodale si sub boltile zugravite cu Sfinti, pomenind si pe Maria Sa Stefan Voda al Moldovei, ca pe marele lor ctitor si binefacator.

Domnia lui ramane de-a pururea ca Voievodul cel Mare si Sfant al intregului neam romanesc din toate timpurile si pana la sfarsitul veacurilor!

In dragostea cea mare pe care o are fata de Stefan cel Mare si Sfant, poporul i-a inaltat statui prin orase, ca sa-l aiba mereu prezent, pe calul lui domnesc, cu sabia in semnul Sfintei Cruci, ori cu buzduganul in mana, gata sa se avante in lupte, ca atunci cand hotarele Tarii erau incalcate de dusmani.

In orasul Chisinau, Stefan cel Mare al Moldovei tine in mana Sfanta Cruce a biruintei romanesti in apararea Crestinatatii, de care nici ateistii comunisti nu au indraznit sa se atinga, sau sa i-o smulga din mana.

Un alt semn al oranduirii sfinte pentru Stefan cel Mare si Sfant, este si acela ca la mormantul sau din biserica zidita de el la Putna, de jumatate de mileniu, la capataiul lui flacareaza lumina unei candele, zi si noapte, ca la nimeni altul din tot trecutul neamului romanesc.

Si tot la acest mormant al lui Stefan cel Mare si Sfant se fac slujbe sfinte de catre slujitorii Sfintelor Altare si credinciosii vin in pelerinaj, plecandu-si genunchii si rugandu-se pentru Stefan cel Mare si Sfant sa le dea binecuvantarea!

Pentru toate acestea stiute si inca alte multe vrednicii nestiute, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu Patriarhul Teoctist, l-a trecut in randul Sfintilor pe Stefan cel Mare si Sfant. (n.red.: in 1992)

De acum inainte, prin ani si veacuri, in Calendarul Bisericii Ortodoxe vom avea spre pomenire, cu rugaciuni si sfinte slujbe, la 2 Iulie, in fiecare an pe Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, mare ocrotitor si aparator al credintei crestinesti.

Fie ca spiritul de vitejie, de iubire de Dumnezeu, de Biserica si de Neam, al lui Stefan cel Mare si Sfant, sa se reverse cu prisosinta in sufletele tuturor Romanilor, ducand cu ei, din glorie in glorie, eternitatea Neamului Romanesc!

Arhim. Dr. Vasile Vasilachi

(din volumul "Sub acoperamantul vesniciei”, New York, 1995)

11 Mai 2012

Vizualizari: 6827

Voteaza:

Stefan cel Mare al Moldovei trecut intre Sfinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact