
Manastirea Sfantul Vasile cel Mare este o manastire ortodoxa aflata la altitudinea de o mie de metri, pe Muntele Stirbu, in localitatea Moldova-Sulita, in judetul Suceava. Din centrul satului se porneste spre herghelia Lucina, cale de cateva sute de metri, dupa care se coteste la dreapta, urcand usor spre catunul Stirbu, unde se afla manastirea.
"O, preaminunate parinte al parintilor, Sfinte Ierarhe Vasile, primind putina noastra cantare, precum Mantuitorul banii vaduvei, soleste pentru noi trecere fara primeidii in ceasul mortii, ca, invrednicindu-ne a intra in camara dumnezeiestii Imparatii, sa cantam cu tine impreuna cantare lui Dumnezeu: Aliluia!"
Manastirea Sfantul Vasile cel Mare - Moldova Sulita
Manastirea Sfantul Ierarh Vasile cel Mare a fost construita pe un teren donat de credinciosii Vasilena si Ilarie Cozmeci. Mai inainte de a fi construita manastirea propriu-zisa, pe terenul donat s-a aflat o casa praznicala.
In anul 1989, s-a asezat piatra de temelie pentru actuala biserica, construita din lemn, pe o fundatie din piatra, in cinstea Sfantului Vasile cel Mare. Noul locas de rugaciune s-a facut conoscut sub numele de "Schitul Stirbu", dar si de "Schitul Sfantul Vasile cel Mare".
In anul 1994, mesterul local Alexa Bouhar, cel mai vechi ctitor al manastirii, a sculptat Usile Imparatesti, tetrapoadele si catapeteasma. Paraclisul manastirii, construit ulterior, este inchinat Nasterii Maicii Domnului.
In randul ctitorilor, alaturi de credinciosii simpli din localitate, manastirea ii pomeneste si pe preotul Arsenie Grosu, pe preasfintitul Gherasim Putneanul si pe Inalt Preasfintitul Pimen Suceveanu.
Manastirea Sfantul Vasile, din Moldova-Sulita, a avut numai stareti cu viata deosebita, dupa cum urmeaza: ieromonahul Constantin, protosinghelul Gherasim, monahia Maria si stavrofora Teodora, actuala stareta, care gospodareste si coordoneaza intreaga activitate a manastirii.
Pana in anul 2008, schitul cuprindea deja mai multe cladiri: biserica principala, cu hramul Sfantul Vasile cel Mare; chiliile; trapeza; clopotnita; paraclisul, cu hramul Nasterea Maicii Domnului; bucataria si alte cateva cladiri anexe.
Chiliile monahiilor sunt simple si aspre, precum este si viata monahala. Parintelui protosinghel Zosima, duhovnicul schitului, se straduieste cu multa dragoste spre pastrarea unei randuieli monahale deosebite.
Dupa anul 2008, odata cu renovarea acestuia, schitul a inceput sa se extinda. In curtea manastirii s-a ridicat un agheazmatar deosebit, sculptat in intregime in lemn. Recent, biserica manastirii a fost acoperirea cu tabla, pridvor a fost inchis, iar usa si geamurile au fost puse din termopan.
Biserica este construita in intregime din lemn, in interior fiind placata cu lambriu de lemn, iar in exterior fiind captusita cu solzi tot din lemn. Interiorul bisericii este infrumusetat cu o catapeteasma din stejar, sculptata in localitatea Vanatori, Neamt, precum si cu doua scaune arhieresti (in altar si in biserica), un proscomidiarul si o strana deosebita, asezata la icoana Maicii Domnului, care este o copie a icoanei facatoare de minuni de la Manastirea Poceaev, din Ucraina.
Biserica este luminata de cinci policandre, aduse tot din Ucraina, cel mai mare avand o lungime de trei metri. In mijlocul bisericii, spre rasarit, se afla o copie a icoanei numita "piciorul Maicii Domnului", de la Manastirea Poceaev, din Ucraina. Peretii bisericii sunt impodobiti cu mai multe icoane praznicale si cu sfinti, aduse tocmai din Cernauti. Sfintii Evanghelisti au fost pictati de preotul Marius, din Suceava, care a pictat si icoanele imparatesti. Sfanta Masa este impodobita cu un prestol adus din Belarus.
Biserica a fost sfintita in ziua de 16 septembrie, de catre Inalt Preasfintitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.
Teodor Danalache
-
Manastirea Arbore
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Hagigadar
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Camarzani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sihastria Putnei
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.