
Sfantul Ioan Gura de Aur zugraveste chipul Sfantului Apostol Pavel in cuvintele urmatoare: „Nimeni n-a iubit pe Hristos mai mult ca Pavel; nimeni n-a aratat o ravna mai mare ca el; nimeni n-a fost invrednicit de mai mult har; a scris si a vorbit fara podoabe retorice. «Si eu, fratilor, cand am venit la voi, n-am venit ca iscusit cuvantator sau ca intelept.
A calatorit neobosit infruntand necazuri si primejdii felurite
Sfantul Apostol Pavel a vorbit si a scris ca un dascal cu adevarat intelept, intarit si luminat de harul lui Dumnezeu; a vorbit si a scris ca ascultatorii si cititorii epistolelor sale sa le inteleaga in duhul adevarului dumnezeiesc. Vasta lui cultura a fost desavarsita, luminata si imbogatita de cuvintele Mantuitorului scrise de Sfintii Apostoli si evanghelisti, de cuvintele lui Dumnezeu vestite prin gura proorocilor. Dascalii de teologie din invatamantul de toate gradele apeleaza permanent la epistolele Sfantului Apostol Pavel atat cand sunt la catedra, cat si la mesele lor de lucru, atunci cand isi pregatesc lectiile, prelegerile, conferintele sau studiile de teologie ce urmeaza a fi publicate pentru intarirea si buna sporire in trairea vietii crestine ortodoxe.
Ca misionar, a calatorit neobosit infruntand necazuri si primejdii felurite si nenumarate, dupa cum el insusi marturiseste, „. in osteneli, in inchisori, in batai peste masura, la moarte deseori. De la iudei, de cinci ori am luat patruzeci de lovituri de bici fara una. De trei ori am fost batut cu pietre; de trei ori s-a sfaramat corabia cu mine; o noapte si o zi am petrecut in largul marii; in calatorii adeseori, in primejdii de rauri, in primejdii de la talhari, in primejdii de la neamul meu, in primejdii de la pagani, in primejdii in cetati, in primejdii in pustie, in primejdii pe mare, in primejdii intre fratii cei mincinosi; in osteneala si in truda, in privegheri adeseori, in foame si in sete, in posturi de multe ori, in frig si in lipsa de haine. Pe langa cele din afara, ceea ce ma impresoara in toate zilele este grija de toate Bisericile. In Damasc, dregatorul regelui Areta pazea cetatea Damascului ca sa ma prinda. Si printr-o fereastra am fost lasat jos, intr-un cos, si am scapat din mainile lui»” (II Corinteni 11, 23-33). Fara comentarii pentru voi, slujitorii sfintelor altare ale Bisericii noastre stramosesti.
Icoana acestui slavit Apostol, neegalat dascal si misioar, se imbogateste intru desavarsire si cu osteneala mainilor sale (Faptele Apostolilor 20, 35), pentru castigarea painii celei de toate zilele. A lucrat fiind „facator de corturi” (Faptele Apostolilor 18, 3). „Zi si noapte, ca sa nu fiu povara niciunuia din cei carora le propovaduiam cuvantul Evangheliei” (Tesaloniceni 2, 9); „n-am mancat painea in dar, ca sa nu impovarez pe nimeni” (II Tesaloniceni 3, 8).
Munca cu bratele aduce sanatate trupului si bucurie sufletului
In paginile de zidire sufleteasca sunt mentionate multe nume de slujitori ai sfintelor altare care isi castigau painea cea de toate zilele prin lucrul cu palmele. Si astazi sunt multi preoti care lucreaza personal pamantul cu diferite culturi sau lucreaza sculptand catapetesme, exersand si alte meserii, toate acestea, cum spune Sfantul Apostol Pavel, pentru a nu fi povara enoriasilor, pentru intregirea salariului. Mai mult, lucreaza personal la construirea de case si chiar de biserici, ajutand astfel parohiile sau familiile sarace. Prin aceasta ei se fac pilda de munca si pentru enoriasi, ravna apostolica, amintindu-le totodata, prin fapta si nu numai prin cuvant, spusa Sfantului Apostol Pavel: „Daca cineva nu vrea sa lucreze, acela nici sa nu manance” (II Tesaloniceni 3, 10). Munca cu bratele aduce sanatate trupului si bucurie sufletului. Ea este „cea mai scumpa comoara pentru om” (Pilde 12, 27).
Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
Sursa: doxologia.ro
.
-
Manastirea Sfantul Pavel - Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Pavel Tebeul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Pavel din Peloponez
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.