Cuvant la sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil

Cuvant la sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil Mareste imaginea.

Iubiti credinciosi, exista o legatura de nedesfacut intre om si ingeri, intre Puterile Cerului si cei care vietuim in trup pe pamant. Din pacate, de la greseala lui Adam si a Evei, dar parca din ce in ce mai mult cu cat curge istoria si se indreapta spre punctul ei final, lumea si noi oamenii parca nu mai suntem impreuna cu ingerii. Parca legatura pe care Dumnezeu a instalat-o intre noi si ingeri nu mai este evidenta. Desigur, ingerii nu au disparut, ci noi nu mai avem capacitatea sa le sesizam prezenta si aproape simtim si credem ca lumea este lipsita de ingeri.

Pentru ca un inger al Domnului nu poate sta acolo unde este murdarie, acolo unde este necuratie.

Se intreba un Parinte al Bisericii din veacul trecut [Sfantul Siluan Athonitul]: cum poate Duhul cel Sfant, cel smerit al lui Dumnezeu sa locuiasca intr-o inima si intr-o minte trufasa? Aceeasi intrebare o putem pune: cum poate sta ingerul lui Dumnezeu langa cel care nu are neprihanire, langa cel care nu are curatie, langa si in cel care nu are sensibilitate, gingasie, candoare – lucruri pe care [lipsa lor] le intalnim tot mai des in noi insine si in cei de langa noi.

Sarbatoarea de astazi, marea sarbatoare inchinata Puterilor Ceresti si in mod special Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, este un strigat al Bisericii, un glas al lui Dumnezeu care rasuna cu putere. Un cuvant al constiintei crestine, glas, voce, constiinta care se adreseaza lucuitorilor pamantului astazi si dintotdeauna. Si anume, sa gasim calea cea potrivita, cu ajutorul Celui de Sus, pentru a face loc ingerilor in viata noastra. Si cum putem face loc ingerilor inlauntrul fiintei noastre? Sunt tot atatea cai cate fiinte umane sunt pe pamant. Si din multimea, din multitudinea acestor cai sa alegem cateva, iubiti credionciosi. Si sa le alegem, nu la intamplare, ci aplecandu-ne fruntea asupra dumnezeiestii Scripturi, caci din ea vine adevarul care nu poate fi contestat de nimeni, in realitate si in adevar.

In Evanghelia care s-a citit astazi, Mantuitorul Hristos vazand minunile, inclusiv izgonirile duhurilor necurate pe care le savarseau in numele Sau dumnezeiestii Sai Apostoli, Hristos striga cu mare glas: am vazut pe satana coborand din Cer, alungat din Cer. Acesta este primul cuvant la care ar trebui sa meditam astazi, si anume ca din mandrie, din trufie demonica, Lucifer a cazut din inaltimea cerului inca inainte de crearea omului, aratand prin aceasta ca cel mai mare obstacol al patrunderii vietii ingeresti in viata noastra este trufia, mandria luciferica.

La fiecare Sfanta Liturghie, preotul sau diaconul amintesc urmatoarele cuvinte: sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte! Aceste cuvinte nu sunt altele decat acelea care au fost rostite de Arhanghelul Mihail cand, vazand ca o ceata de sfinti ingeri din mandrie, din trufie, s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, vazand caderea unei cete de ingeri impreuna cu capetenia lor, Lucifer, Arganghelul Mihail striga catre toate puterile ceresti: sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!

Adica, a doua cale prin care omul face lacas ingerilor in viata lui este starea de veghe. Dupa starea de smerenie prin care omul pregateste sufletul sau si trupul sau pentru viata Sfintilor Ingeri, starea de veghe, pentru ca nenumarate ispite, cele de la trup, cele de la lume si cele de la puterile intunericului, ca niste cantece de sirena vin ca sa ne vrajeasca auzul nostru launtric, ca sa cadem impreuna cu capetenia ingerilor razvratiti. Si atunci starea de veghe, atentia la noi insine si la dusmaniile care vin din jurul nostriu, trebuie sa fie o stare de desteptare continua sau de redesteptare, in momentul in care adormim, ca suntem slabi si neputinciosi. Si vocea de tunet a arhanghelului Mhail sa rasune, si nu numai sa rasune, sa fie auzita: sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!

De asemenea, in aceasta sfanta zi il vedem pe Arhanghelul Mihail cu sabia in mana stand la poarta Raiului, ca nimic necurat, nimic nepocait, sa nu intre in Imparatia Cerurilor. Dumnezeiescul Apostol Pavel, in aceeasi scrisoare citita astazi la Sfanta Liturghie, spune preluand deasemenea un cuvant din Vechiul Testament ca nici o neascultare, nici o calcare de porunca, nu au ramas si nu raman nepedepsite, aratand prin aceasta ca neascultarea, in diferitele ei chipuri, calcarea poruncilor, fac in asa fel ca sabia de foc a maretului Arhanghel sa nu ne permita intrarea in Imparatie. Si asa cum spunea un parinte, plecat la ceruri nu demult, ca o mare ispita a omului de astazi sa creada ca Dumnezeu este doar milostiv, multmilostiv si indelung rabdator, cum si este, fara sa adauge si faptul ca Dumnezeu este si drept, ca Dumnezeu rasplateste fiecaruia dupa faptele lui. Asadar starea de pocainta, starea de incredere in milostivirea lui Dumnezeu, dar si de credinta in dreptatea Lui, este, dupa smerenie si starea de veghe, o alta cale prin care viata ingerilor patrunde in viata noastra.

Dar niciuna din cele trei nu s-ar putea realiza daca Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, Hristos Domnul, n-ar fi coborat pe pamant, coborare care a fost anuntata, binevestita, de cel cu floarea de crin in mana, Arhanghelul Gavriil. Caci patrunderea vietii ingerilor in viata noastra nu este posibila decat prin ceea ce dumnezeiescul Apostol Pavel a spus: taina aceasta mare este, Dumnezeu S-a aratat in trup. Mare este taina crestinatatii: Dumezeu s-a aratat in trup.

In aceasta sfanta sarbatoare, aflandu-ne, preacuviosi parinti si iubiti credinciosi, in aceasta sfanta manastire, sa-L rugam pe Dumnezeu sa faca loc in noi pentru viata ingerilor, caci calugarul inger in trup este numit de biserica. Ceata calugarilor si calugaritelor completeaza, dupa constiinta Bisericii, ceata ingerilor care a cazut din cer, ceata care prin razvratire a alunecat in adancul intunericului, vietuitorii sfintelor manastiri fiind chemati sa alcatuiasca o ceata noua de ingeri care sa completeze maretia puterilor celor ingeresti. Si aceasta o fac calugarii, calugaritele, prin implinirea cu rabdare si cu ajutorul lui Dumnezeu a fagaduintelor de la calugarire, si anume: curatia, ascultarea si saracia.

Dar daca prin mandatul la care sunt chemati calugari sunt ingerii in trup, nu mai putin si crestinul din lume, tata sau mama, barbat sau femeie, tot inger trebuie sa fie. Caci a naste prunci inseamna a aduce pe ingerii lui Dumnezeu in viata ta. Caci daca ingerii se afla undeva, si nu o spun eu, o spune dumnezeiasca Evanghelie, ei se afla acolo unde sunt copiii. De ce? Petru ca ingerul nu poate sa sada acolo unde este murdarie, iar copilul este curat. Ingerul nu poate sa sada acolo unde este prihana, iar copilul este neprihanit. Si mai presus de toate, ingerul nu poate sa sada unde este viclenie si neiertare, iar copilul nu este viclean si are o capacitate uimitoare de iertare. Asadar, doriti sa aveti viata de inger? Impliniti voturile monahale, cei din manastiri. Voiti sa aveti viata de ingeri cei din lume? Paziti-va patul neintinat, adica credinciosia sotului fata de a lui sotie si sotia fata de barbatul ei. Nasteti prunci, cresteti-i cu frica de Dumezeu, cu rusine de oameni si cu dragoste de neam. Si atunci si casa, si familia, si manastirea pe de alta parte, vor fi pline de ingeri, pline de harul lui Dumnezeu de care avem o imensa nevoie.

Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti, pentru rugaciunile Sfintilor Ingeri, sa ne miluiasca cu prezenta ingerului, cu rugaciunea Maicii Domnului, cu dumnezeiesti Liturghii precum cea pe care, cu mila Domnului, am savarsit-o astazi, sa alunge necuratia din viata noatra pentru ca puterile cele curate ale sfintilor ingeri sa se salasluiasca si in viata noastra! Amin!”

+IPS Teofan

.
Pe aceeaşi temă

04 Noiembrie 2014

Vizualizari: 2703

Voteaza:

Cuvant la sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE