Cultul adventist de ziua a 7-a

Cultul adventist de ziua a 7-a Mareste imaginea.


Adventisti

Adventii „garanteaza" adeptilor starea de „alesi" si sfinti in imparatia de 1000 de ani.
„Sfarsitul" lumii a preocupat pe multi, dar el nu a fost cautat in Revelatia divina, ci in interpretari si calcule omenesti, si astfel apare conceptia hiliasta.

O mie de ani in textele vechitestamentare este o suma, un numar de referinta, nu o limita, o previziune, nu un sfarsit, o circumscriere. O mie de ani este un numar pentru operatii de ordin eshatologie.

De fapt, o analiza gramaticala a textului din Apocalipsa, (XX, 3, 6) lamureste lucrurile. Aici nu este vorba nici de hiliasm (o mie, in sens numeric), nici de miscarea hiliasta, nici de mileniu, de o imparatie de 1000 de ani, ci de imparatia de mii de ani, imparatia harului nelimitata de timp si spatiu.

Este regretabil ca traducerile Bibliei nu tin cont de pluralul respectiv. In loc sa fie tradus: imparatia de mii de ani, cum o indica corect Sfantul Apostol Ioan, s-a mostenit traducerea la singular, falsa: imparatia de 1000 de ani.

Hiliasmul primelor veacuri nici nu cita, ca milenistii de azi, textele noutestamentare, de fapt nu existau, iar acestia vizau anul 1000, ca an al „venirii" a doua a Mantuitorului Iisus Hristos.

ORIGINEA CULTULUI ADVENTIST
Adventistii de ziua „a saptea” au aparut in prima jumatate a secolului trecut. Doctrina sa are ca punct central apropiata venire a lui Hristos, care va intemeia o imparatie de o mie de ani pe pamant.

Biserica crestina din primele veacuri, impartasea credinta in parusie, dar nu era de acord ca Hristos va intemeia o imparatie pe pamant, ci una cereasca, iar durata acestei imparatii de o mie de ani era privita simbolic.

Milenistii sau hiliastii de atunci au fost socotiti eretici si tratati ca atare.
Pe masura ce secolele treceau si venirea lui Hristos „intarzia", sperantele in parusie au incetat de a mai fi pe primul plan, dar n-au fost niciodata abandonate.

INCEPUTUL COMUNITATII ADVENTISTE
In 1831, William Muller, un fermier din Massachusetts, de credinta baptista, a inceput sa tina „predici" ocazionale in care se vorbea despre apropiata venire a lui Hristos pentru a intemeia o imparatie de o mie de ani pe pamant, astfel a gasit adepti care sa-l asculte, sa-l creada si sa-l urmeze.

Daca pana in secolul al XlX-lea, crestinii care asteptau venirea lui Hrisos pe pamant n-au fixat o data anume, William Muller o va face. Data venirii a doua a stabilit-o pornind de la Daniil (Cap. VIII, vers. 14). „Proorocirea" acestor ani si-a anuntat-o Muller inca din 1833 prin brosura „Invederare din Biblie a venirii a doua a lui  Hristos, in anul 1843".

Anul 1843 a trecut fara evenimentul asteptat. Ucenicul sau, Samuel Snow, revede calculul magistrului si gaseste eroarea: nu e vorba de anul 1843, ci de anul 1844, iar ziua exacta cand va cobori Hristos este 10 octombrie.  Nu se va petrece nimic in anul 1844. Adventistii lui Muller, incep sa se divizeze si sa se organizeze in diferite grupuri (Adventistii Evangheliei, Crestinii Adventului, Uniunea Adventului etc).

Continuatoarea lui Muller va fi metodista Hellen White, care reinterpreteaza textul Daniel 8,14 in sensul curatirii sanctuarului ceresc. Deci, calculul n-a fost gresit; Hristos a venit, dar pe nori.

1860 - Conferinta Generala - se infiinteaza Biserica Adventista de Ziua a Saptea. White are, in continuare, peste 2000 de „viziuni”, pana la moarte (1915). Va fi numita de adepti „spiritul profetic”.

Punctele doctrinare importante din Marturisirea de credinta a cultului Adventist de ziua a saptea.
1. Scriptura este inspirata de Dumnezeu.
2. Credinta in Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
3. Pentru a primi mantuirea este necesara o noua nastere prin credinta in Hristos.
5. Botezul  are loc la majorat, in urma pocaintei si iertarii pacatelor, este un legamant cu Dumnezeu si se savarseste prin cufundare.
6. Cina Domnului este un simbol, aminteste de moartea lui Hristos. Participarea credinciosilor la impartasanie este obligatori, este precedata de „spalarea picioarelor", ca act de umilinta. Elementele cinei sunt painea nedospita si vinul nefermentat (must).
7. Viata morala este cuprinsa in cele zece porunci.
8. Sufletul este muritor, numai Dumnezeu este nemuritor. Viata vesnica este darul lui Dumnezeu prin credinta in Hristos. Starea sufletelor dupa moarte este aceea de inconstienta. Va fi o inviere a celor drepti, cat si a celor nedrepti. invierea celor drepti va avea loc la a doua venire a lui Hristos; invierea celor nedrepti va avea loc cu o mie de ani mai tarziu, la incheierea mileniului.
9. A doua venire a luiHristos - timpul exact al acestui eveniment dupa adventistii rationalisti nu a fost precizat, dar venirea este foarte aproape.


Organizarea in lume

80 de Uniuni, 10 Diviziuni si, mai presus, Conferinta Generala, cu sediul la Washington din 1862.


Patrunderea si dezvoltarea in Romania

In anul 1870, Mihail Czechowski (fost preot catolic) ajunge in Romania si se stabileste la Pitesti. Printre primii adepti, il putem aminti pe Toma Aslan si fratele acestuia, care organizeaza o grupare adventa in Pitesti.
Dupa informatiile lasate de Toma Aslan, prin 1881, gruparea avea 13 membri, iar cinci ani mai tarziu era pe cale de disparitie.
 
Adventismul de ziua a saptea a patruns si printr-un grup de colonisti germani adventisti care s-au stabilit in Dobrogea, iar in anul 1881 a format un nucleu al sectei in satul Sarighiol.
Tot in Dobrogea se refugiaza din Rusia un alt adventist, Rabienco, care va organiza alta grupare facand prozelitism printre lipoveni.


Prin anul 1900 apare si in Bucuresti cea dintai grupare adventa, dar abia dupa 1906 se regrupeaza, atunci cand sunt atrasi la secta studentul in medicina Petre Paulini si ofiterii Stefan Demetrescu, P. Panaitescu s.a. in vederea organizarii sectei. In 1907, ia fiinta prima Conferinta adventista din tara noastra, care uneste toate comunitatile.


In 1920, are loc primul congres al adventistilor de ziua a saptea din Romania, la care se hotaraste infiintarea „Uniunii comunitatilor evanghelice ale adventistilor de ziua a saptea", care cuprinde doua unitati organizatorice intermediare: Conferinta Muntenia, cu sediul la Bucuresti, si Conferinta Moldova, cu sediul la Focsani. Presedintele Uniunii este ales P. Paulini. Apoi, de la doua Conferinte se va ajunge la sase Conferinte: doua in Muntenia, doua in Moldova, una in Transilvania si una in Banat.


In perioada 1942-1944 sunt interzisi, apoi vor figura in Legea cultelor din 1948.

Organizare actuala: comunitatea, conferinta si uniunea de conferinte.

 

Dizidente:

Adventistii reformisti (in Romania - Gh. Catana, in Ardeal)
„Profetul” Satmari din Piatra Neamt - „familii edenice”

 

 

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2012

Vizualizari: 53657

Voteaza:

3.67 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (3)

 • Andy PendaPostat la 2014-04-27 19:30

  Dau dreptate doamnei Corina Georgiu iar ca sa dau un exemplu concret, in afara de cea ce stiu despre cultul adventist, este acela ca am cunoscut recent o domnisoara care frecventeaza "biserica" adventista de vreo 3 luni iar , pe langa faptul ca considera icoanele chip cioplit si ca nu se inchina, ea sa bazeaza doar pe biblie asa cum fac de fapt toti adventistii dar cand incerci sa ii explici ca nu e bine ce face si ca unica religie e doar BISERICA CRESTIN ORTODOXA, DEJA NU PREA MAI AI CU CINE VORBI ASA CA ,stimata d-na ZAHA ....NU ATI REUSIT SA NE CONVINGETI DESPRE CEEA CE INSEAMNA DUMNEZEUL ADEVARAT , UNUL NASCUT , NU FACUT, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut; Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, Si S-a facut om; Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat; Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi; Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui; Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, A caruia imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Carele a grait prin prooroci. Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica; Marturisesc Un Botez, spre iertarea pacatelor; Astept invierea mortilor; Si viata veacului ce va sa vie. Amin! ASA CA, NU INCERCATI SA NE MAI PROSTITI PT CA NU TINE VRAJEALA !!!!! DOAMNE AJUTA !!

 • CORINA GEORGIUPostat la 2011-10-31 14:10

  Stimata d-na ZAHA.....cum ar putea un adventist, sa recunoasca acest articol? E ca si cum eu, ORTODOXA fiind, as spune tot felul de blasfemii, in ceea ce priveste propria mea religie! Articolul e "de milioane" si, incearca sa ne lumineze pe noi-restul, contradictiile si interpretarille pe care le fac adeptii acestui "cult", Sfintei Scripturi! Rastalmaciti SF. BIBLIE, Sfintii parinti, Sf. Moaste sau Sf. Icoane chiar facatoare de minuni, n-au importanta ptr. adeptii acestui "cult". Eu nu ma voi intinde aici sa scriu esee doar, vreau sa-l citez pe "SFANTUL ARDEALULUI", parintele Arsenie Boca care iata, a trecut la cele vesnice de peste 20 de ani si, care continua sa faca minuni dumnezeiesti pana in zilele noastre, crestinii (ortodocsi) practicanti stiu despre ce vorbesc. Asadar, Preasfintia sa zicea: "...CU TOT CU BIBLIILE LOR VOR ARDE (sectantii) IN FOCUL GHEENEI!...." As recomanda sa cititi "Viata Parintelui A. Boca" asa....din curiozitate, un + la cultura dvs. generala si, o spun fara nicio rautate!

 • gaby zahaPostat la 2009-08-29 01:01

  am o foarte buna parere despre acest site,am citit multe articole si materiale si m-am mirat de faptul ca acest articol nu e asa documentat cum sint altele....
  sint adventista,deci poate nu as fi deranjat pe nimeni daca nu as fi vazut o lipsa in materialul de mai sus pe linga multe alte adaugari,putin tendentioase,dar asta e scuzabil,depinde din ce unghi privesti...

  deci 1.adventistii nu garanteaza nimic alesilor din cult,pt ca nu au cum,ceva omenesc nu poate garanta ceva ce numai Dumnezeu o poate face....
  deci Dumnezeu da,va garanta tuturor alesilor ,alesi pe principiul sfinteniei explicate in Scriptura,iubirea pt dumnezeu si pt oameni,si acesti alesi nu sint numai intr-o singura biserica,ci sint in toate ,El e singurul care ii stie...
  2.-miller nu a predicat niciodata o imparatie paminteasca,probabil faceti confuzie cu cultul martorilor ,nici nu e scrisa in biblie asa o imparatie paminteasca de o mie de ani.....
  -miller a predicat revenirea Domnului Isus...si cu tot ce e scris in Scriptura despre asta....oamenii atunci nu si-au cules roadele de pe cimp,tocmai pt ca nu mai considerau ca vor ramine pe pamint,cei care il astetau cu inima curata desigur.....si au fost dezamagiti cind nu a venit,ca orice om care iubeste pe Isus....
  3.calculul ellenei white despre sanctuar nu poate fi venirea pe nori invizibila,ci tocmai analogia cu sanctuarul pamintesc facut de moise dupa tot ce i-a arat Dumnezeu ca e in cer,adica Marele preot intra o data pe an in Sfinta sfintelor ca sa curateasca pacatele poporului ,iar Hristos,marele preot ceresc a facut asta atunci....
  deci nu e vorba de venire pe nori,doar un om care nu a citit nimic din Biblie poate sa creada ce a scris autorul articolului.....
  niste oameni care cunosc Biblia nu ar trebui sa puna pe acest site interesant asa ceva....pt ca ar parea ca sint si ei la fel de nestiutori....
  4."9. A doua venire a luiHristos - timpul exact al acestui eveniment dupa adventistii rationalisti nu a fost precizat, dar venirea este foarte aproape."
  aici se contrazice singur autorul,daca Isus a venit deja pe nori,cum de in punctele de doctrina pune ca de fapt El e asteptat inca si nu s-a precizat nici o data inca?

  sper ca veti da pune acest coment al meu ,ca niste oameni drepti care dau dreptul la replica si nu se incurca in malastina minciunilor ca si cum nu s-ar baza pe ceea ce au ei si trebuie sa denigreze pe altii ca sa nu isi piarda turma....
  Multumesc...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE