Inchisoarea si lanturile Sfantului Gheorghe

Inchisoarea si lanturile Sfantului Gheorghe Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Vechiul Cairo a fost construita, potrivit traditiei, pe locul temnitei in care Sfantul Gheorghe s-a aflat inchis pentru o perioada de doua luni si jumatate. Manastirea Sfantul Gheorghe (Deir Al-Banat) din Vechiul Cairo, Egipt, este un asezamant monahal ce apartine Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei. Acesta se afla in apropierea Bisericii Sfantul Gheorghe (Mar Girgis), locul tronului Patriarhului grec al Alexandriei. Amandoua asezamintele sunt construite deasupra unei fortarete romane. Surprinzator, in apropiere se afla o alta biserica si un asezamant monahal inchinate Sfantului Gheorghe, apartinand insa Bisericii Copte.

Inchisoarea si lanturile Sfantului Gheorghe

Originea Manastirii Sfantul Gheorghe (Deir Al-Banat) este obscura, insa se crede ca intemeierea sa dateaza din secolele VII-VIII. In prezent, manastirea adaposteste 30-40 de monahii. Maicutele scot credinciosilor spre inchinare o catusa metalica si un lant, in care, potrivit traditiei, ar fi patimit, Sfantul Mucenic Gheorghe. Acest lant, de aproximativ 4.2 m lungime, este considerat facator de minuni. Exista marturii protrivit carora in prezenta acestuia au fost tamaduiti cei cuprinsi de duhuri necurate si paralitici.

Lantul Sfantului Gheorghe

Din secolul al XVII-lea, lanturile Sfantului Gheorghe din aceasta manastire au fost intrebuintate pentru a-i vindeca pe cei demonizati si pe cei care sufereau de boli nervoase. In 1737, Richard Pococke a vazut aceste lanturi si a consemnat urmatoarele: "Ei spun ca au mana Sfantului, si mi-au aratat un stalp, de care sunt fixate o catusa din fier si un lant, si mi-au spus ca oamenii nebuni care stau legati trei zile in acestea se insanatosesc cu siguranta. Ei m-au informat ca turcii adesea incearca acest experiment si au o mare admiratie pentru sfant, vin frecvent si rostesc rugaciuni aici vinerea".

Astazi, un mare numar de greci, copti si musulmani, care au mare credinta in Sfantul Gheorghe, viziteaza aceasta manastire vinerea si duminica.

Inchisoarea si lanturile Sfantului Gheorghe

Langa manastire se afla biserica Sfantul Gheorghe. Biserica Greceasca a Sfantului Gheorghe este una dintre putinele biserici de forma circulara aflate in Rasarit. Potrivit traditiei, in timpul fugii in Egipt Sfanta Familie ar fi gasit adapost chiar intr-un loc pe care in prezent se afla biserica. Biserica a fost incendiata in repetate randuri. A ars in 1904 iar structura actuala a fost construita in 1909, insa inca pastreaza unele elemente ale vechii structuri, precum ferestrele. Timp de secole, biserica s-a aflat alternativ in posesia coptilor si a grecilor, insa, din secolul al XV-lea a ramas definitiv in posesia grecilor.

Radu Alexandru 

Sfantul Gheorghe

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 6366

Voteaza:

Inchisoarea si lanturile Sfantului Gheorghe 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE