Biserica, un pridvor al raiului

Biserica, un pridvor al raiului Mareste imaginea.

Biserica este pridvorul cerului si al raiului, si ca si cum ar fi cerul insusi. Fiindca in ea se afla prestolul (tronul) lui Dumnezeu, slujirea ingerilor, deasa pogorare a Sfantului Duh, savarsirea cerestilor, de-viata-datatoarelor si infricosatoarelor Taine, curatirea de pacate, darea sfinteniei, impartasirea cu dumnezeiescul Trup si Sange, ridicarea la cer si indumnezeirea celor nascuti pe pamant. Templul Legii celei Vechi era maret si sfant, dar inca mai mareata si mai sfanta este biserica Noului Testament, fiindca acolo Domnul Se arata in chip de stalp de nor si de foc, iar aici El este vazut, pipait si gustat in fiinta Sa divino-umana, in insasi Fiinta Lui. Acolo era cortul Marturiei, cu locul de curatire, cu mana, cu tablele legii, cu toiagul, ca si chipuri ale celor viitoare; aici este insasi painea cereasca - Hristos; aici este dumnezeiasca Evanghelie, aici este Crucea de-viata-facatoare; Muntele Sinai era infricosator la pogorarea lui Dumnezeu, si infricosatoare erau si semnele prezentei lui Dumnezeu: tunete, fulgere, cutremur, sunet de trambita; infricosator era si cortul din care iesea focul care ii rapunea pe cei nesupusi. Infricosatoare este si biserica crestina, nu insa prin tunete si trasnete, ci prin infricosatoarele Taine ale lui Hristos-Dumnezeu vazute si pipaite si care sunt o venire si o prezenta personala a lui Dumnezeu insusi prin focul dumnezeiesc al Duhului Care se coboara asupra Darurilor ce sunt puse inainte.

O, cu cata cucernicie trebuie sa intram si sa ne rugam in biserica, noi toti, dar mai cu seama noi, cei ce ne apropiem de prestolul lui Dumnezeu, cei ce savarsim si facem uz de asemenea Taine; cu ce suflet inflacarat trebuie sa ne rugam!

Locasul bisericii este pentru crestin un focar de lumina, de har, de pace, de viata dumnezeiasca, de sfintire si de sfintenie, de innoire sufleteasca si trupeasca, de putere si de intelepciune duhovniceasca. Aici circula neincetat curentii vietii dumnezeiesti; aici curge izvorul nemuririi; aici sunt potirul si painea vietii; intra, pregateste-te, gateste-ti sufletul si gusta din painea vietii vesnice si bea bautura, Sangele lui Dumnezeu, izvor al vietii ceresti celei fara de moarte; leapada-te de toata faradelegea ta si de duhoarea pacatului si innoieste-te, dupa cum ti-i voia; celui ce crede si doreste din toata inima totul ii este cu putinta; goneste de la tine intunericul patimilor si lumineaza-te cu lumina cea mai luminoasa, pururea-fiitoare a Treimii celei in trei straluciri; soarbe putere dumnezeiasca pentru fiinta ta cea neputincioasa; incinge-te cu putere duhovniceasca; inarmeaza-te cu arme duhovnicesti; fii gata de orice, pe masura biruintei fiecaruia. Ia tot de ce ai nevoie: Dumnezeu isi imparte darurile fara deosebire. Iata insa ca desi in Biserica se afla in prisos toate darurile duhovnicesti, nu sunt doritori sa le primeasca; gasim aici viata dumnezeiasca, bunuri dumnezeiesti, putere dumnezeiasca, pace dumnezeiasca si nu este nimeni sunt prea putini care sa le primeasca.


Cautati spectacol? In biserica, in dumnezeiestile slujbe aveti un spectacol fara seaman, spectacolul intregii vieti pamantesti a Dumnezeului-om, din clipa cand a fost infasat in scutece, prunc fiind si culcat in iesle, continuand cu viata Sa ascunsa de dinainte de iesirea la propovaduire si cu viata Sa publica, de slujire a lumii, viata plina de iubire, de intelepciune, de minuni, cu patimile Sale, cu moartea, ingroparea, invierea si inaltarea la cer! Poate exista un spectacol mai uimitor, mai maret, mai instructiv? Veniti chiar si in fiecare zi la acest spectacol, pentru a va hrani vazul si auzul, gandurile si simtamintele. Luati parte cu sinceritate, de fiecare data cand veniti la biserica, la dumnezeiestile slujbe: se lucreaza sfintitor aici mantuirea voastra: pentru voi se aduce jertfa vie; pentru voi se junghie Mielul lui Dumnezeu; pentru voi se frange Trupul lui Hristos, pentru voi se varsa Preacuratul Sau Sange, care a rascumparat intreaga lume; aduceti fiecare jertfa inimii infrante si smerite, jertfa de lauda si de multumire!

Sfantul Ioan de Kronstadt

.
Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 1220

Voteaza:

Biserica, un pridvor al raiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE