Calea catre Sfintele Pasti

Calea catre Sfintele Pasti Mareste imaginea.

Postul Mare este o cale duhovniceasca spre ceva cu totul nou in ceea ce priveste hrana, dar intr-o schimbare de ganduri si o invitatie la o vietuire noua in lume. Postul Mare ne introduce intr-o atmosfera cereasca de puritate si de ganduri divine, de traire in Hristos si pentru Hristos, "ramanand cu El in incercarile Sale" (Luca 22:28). La toate acestea, ne cheama Hristos Insusi, prin Biserica Sa, care ne ofera sfaturi sfinte, pentru a putea avea o intelegere mai adanca a Sfintelor Sale Patimi si a Invierii Sale.

La aceasta cunoastere duhovniceasca putem ajunge printr-o cale sfanta de viata crestina. Fariseii si carturarii, si toti cei cu sufletele pline de pacate si de ura, nu au fost vrednici sa primeasca pe adevaratul Mesia, pe Fiul lui Dumnezeu. Adevarata cunoastere nu se coboara decat in sufletele care ravnesc la o viata cu totul aleasa, fara de pacat. Sfantul Pavel ne spune:"Nimenea nu poate sa spuna ca Domn este Iisus decat in Duhul Sfant" (I Corinteni 12:3).

Marile Taine ale Sfintelor Patimi si Invierii Domnului Iisus Hristos se descopera doar celor curati cu inima. "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu".

In Postul Mare, Biserica ne atrage luarea aminte, cu glasul dulce al cantarii: "Usile pocaintei deschide mie, Datatorule de viata! Ca maneca duhul meu la Biserica Ta cea sfanta...", pentru a primi de la Altarul Jertfei Tale, Taina Marturisirii, prin care dobandim iertare de pacate, iar prin Sfanta Taina a Euharistiei, impartasirea cu Insusi Sfantul Trup si Sange al Domnului Iisus Hristos. Si asa, prin pregatirea postului, prin rugaciune, prin Sfintele Taine, primim "Harul si Adevarul", descoperit noua de Insusi Dumnezeu.

Biserica e Imparatia lui Hristos Domnul. El a intemeiat-o si, prin puterea Lui, ea dainuieste prin veacuri si in eternitate. In ea, El este de-a pururea prezent, iar apostolii de totdeauna impart omenirii vistieriile cele ceresti.

In Biserica "totul in toate" este Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh, iar noi oamenii suntem chemati "sa-L iubim, caci El ne-a iubit mai intai" (I Ioan 4:9).

Crestinatatea de totdeauna are intr-o deosebita cinstire Rastignirea si Invierea Domnului Iisus Hristos, caci aceste doua marturii supreme, ale iubirii Sale de oameni, constituie insasi mantuirea lumii.

Prin cea dintai ne-a rascumparat de pacate, si, prin cea de a doua, ni se da eternitatea gloriei Sale. Si asa, iarasi ne unim cu Dumnezeu si El se uneste cu noi.

Invierea este o reintoarcere in glorie nu numai a Domnului nostru Iisus Hristos, dar cu El si a noastra, a oamenilor. Iata pentru ce cautam sa ne facem vrednici, de a participa la Sfintele Patimi si Sfanta Inviere a Domnului Iisus Hristos, ca apoi Insusi Fiul lui Dumnezeu sa fie prezent la sfarsitul vietii noastre si la invierea cea de obste a omenirii intregi.

De aceea cu El ne rugam, cu El postim cele 40 de zile ale Postului Mare si cu El suntem cutremurati in Vinerea Sfintelor Patimi, iar la Sfanta Inviere stralucim de bucuria biruintei asupra mortii. Da, cu El si prin El ajungem sa fim si noi "fiii Invierii".

In afara de imparatia Bisericii este imparatia lumii, care nu crede in Iisus Hristos Domnul.

Unii privesc la El cu indiferenta, iar altii cu dusmanie. Multi din ei il graiesc de rau, spunand blasfemii cu privire la El. Altii il judeca cu ura si il osandesc la moarte, scotandu-L afara din cetatile vietii lor. Si asa si astazi, Hristos Domnul se afla in suferintele Sfintelor Patimi, pentru unii ca acestia, peste care va aduce cu ziua de maine stralucirea Invierii Sale.

Pe pragurile eternitatii Bisericii Sale din cer si de pe pamant, apare Hristos Domnul, Capul Bisericii, in stralucirea Sfintei Sale Invieri, graind omenirii intregi: "Datu-Mi-S-a toata puterea in cer si pe pamant"; "Unde vor fi doi sau trei adunati in numele Meu, voi fi si Eu acolo"; "Portile iadului nu vor birui Biserica Mea".

Sub aceasta cununa a gloriei divine suntem noi, Crestinii, in Biserica slavei Sale, de pe pamant si din ceruri! Calea sfanta a Postului Mare ne duce pe noi toti la aceasta eterna glorie de a fi si noi "fiii Invierii", fiii lui Dumnezeu!

Parintele Vasile Vasilache

(din volumul "Intreita iubire, de Dumnezeu, Biserica si Neam”)

28 Februarie 2011

Vizualizari: 2391

Voteaza:

Calea catre Sfintele Pasti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE