Continutul Rugaciunii se schimba pe masura ce o zici in cursul anilor?

Continutul Rugaciunii se schimba pe masura ce o zici in cursul anilor? Mareste imaginea.

Da. Există o succesiune de etape: prima, rostirea Rugăciunii doar cu voinţa, apoi rostirea cu întregul tău cuget şi conştientizare lăuntrică, şi apoi rostirea ei cu acea conştientizare înrădăcinată în inimă. După aceste etape este posibil ca Rugăciunea să pornească de la sine.

De-a lungul drumului vei dori din ce în ce mai mult să dai la un sonor mai mic murmurul lăuntric şi să-l pui pe frecvenţa lui Dumnezeu; acest întreg proces este o chestiune de antrenament al percepţiei, aşa cum ai putea să-ţi antrenezi simţul gustului să facă deosebire între diverse varietăţi de vinuri. Dumnezeu lucrează deja în tine chiar acum în multe chipuri pe care tu nu le conştientizezi; prin practică, poţi învăţa sa auzi şi să vezi şi să conlucrezi cu acea energie/lucrare - nu doar înlăuntrul tău, ci, de asemenea, în lume.

Mitropolitul Kallistos Ware scrie: „A te ruga înseamnă a trece de la starea în care harul este prezent tainic şi imperceptibil în inimile noastre, la deplina percepţie şi conştientizare atunci când experiem şi simţim direct activitatea Duhului". (Nu simţind prin emoţiile tale, prin percepţie directă - ca atunci când spui că ai simţit un strop de ploaie.)

Modul în care percepem lăuntric această întâlnire se va schimba de-a lungul timpului. Când un bărbat şi o femeie se întâlnesc şi încep să se îndrăgostească, aspectul emoţionant este cât de diferit par a fi unul pentru celălalt. Intotdeauna există ceva nou de învăţat despre această persoană fascinantă şi întru totul originală. Ei sunt numiţi pentru un anumit motiv „sexul opus". Fiecare element care sugerează un contrast -muşchii lui, delicateţea ei - este incitant şi savuros.

Cu timpul însă, iubirea este tot mai mult modelată de experienţa comună. Cei doi înaintează umăr la umăr, iar iubirea încercată de timp se aprofundează tot mai mult. Ei ajung chiar să arate la fel şi au aceleaşi gesturi şi expresii ale feţei. Emoţia superficială a deosebirii are importanţa ei pentru făurirea legăturii iniţiale dintre doi oameni, dar această fază trebuie să se dezvolte în una de o mai profundă loialitate şi dăruire si o comuniune care se adânceşte tot mai mult.

(Din nefericire, există tendinţa ca cele spuse mai sus să devină o înţelepciune pe cale de dispariţie. Emisiunile de entertainment cu priză la public se axează efectiv pe îndrăgostirea ce se petrece la începutul unei relaţii, iar atunci când un cuplu începe să facă acea firească schimbare către o unire asimilatoare mai tăcuta, mai adâncă, acestea cred eronat că iubirea lor a murit. Scriitorul C.S. Lewis a spus un lucru înţelept, anume că entuziasmul îmbrăţişării unei noi spiritualităţi este asemenea cu a plonja într-o piscină. Odată ce te afli în apă, se presupune că ar trebui să înoţi; dacă urci ca să te arunci din nou înseamnă că nu înţelegi ce se întâmplă acolo. Acelaşi lucru ar putea fi spus despre o cultură în care oamenii sunt amăgiţi să creadă că emoţia de la început este, chipurile, iubirea în sine.)

Un cuplu nou are multe să-şi împărtăşească, dar unul care a adunat ani şi ani în spate experiază o unitate profundă fără să spună nici un cuvânt, stând unul lângă celălalt înaintea focului din şemineu. In acelaşi chip, întâlnirea iniţială cu Domnul poate fi uimitor de vie fiindcă eşti atât de diferit de El. Anii trec şi, prin harul Lui, devii tot mai mult precum El, tot mai mult după asemănarea Lui (Fc. 1,26); comuniunea cu El devine tot mai familiară şi, din acest motiv, tot mai profundă. Aşadar, cu toate că la începutul călătoriei pot să apară trăiri spirituale uimitoare, toate acestea pălesc pe măsură ce altceva mai puternic, mai profund începe sa se nască. Scopul este ca tu să auzi întotdeauna acea voce calmă, călăuzindu-ţi fiecare gând şi fiecare pas. „Şi urechile tale vor auzi cuvântul celor ce te călăuzesc pe tine/ zicând: «Iată calea, mergeţi pe ea!», fie că aţi merge la dreapta sau la stânga." (Is. 30, 21)

Frederica Mathewes-Green

Rugaciunea lui Iisus. Calauza inimii catre Dumnezeu, Editura Doxologia

Cumpara cartea "Rugaciunea lui Iisus. Calauza inimii catre Dumnezeu"

Pe aceeaşi temă

09 Decembrie 2015

Vizualizari: 1947

Voteaza:

Continutul Rugaciunii se schimba pe masura ce o zici in cursul anilor? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

rugaciunea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE