Cum sa ne simplificam viata?

Cum sa ne simplificam viata?

Viata crestina este simpla, oricat de complicata ar parea. Pacatul si lipsa de grija, insa, o complica si o fac greu de trait. Astfel, cand viata necrestinilor este grea, acesta nu este un lucru de mirare, insa cand viata crestinilor devine grea, atunci ceva lipseste.

Fiind intrebat, ce anume il ajuta mai mult pe un om sa cunoasca bucuria cumpatarii si tihna unei vieti simple, parintele Paisie Aghioritul a raspuns: "Sa prinda sensul cel mai adanc al vietii. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu..." de aici porneste simplitatea si orice infruntare corecta a lucrurilor.

Cum sa ne simplificam viata ?

Un lucru atat de mare, precum simplificarea vietii, incepe cu un lucru atat de mic, precum ordonarea biroului si a mesei din camera. Doar incepand cu cele mai elementare lucruri din viata noastra, precum masa de lucru sau etajera oglinzii de la baie, putem ajunge la cele cu adevarat mari, precum relatiile cu ceilalti si organizarea timpului.

Ca sa nu ducem lipsa de nimic, dar, totodata, sa reusim sa traim simplu, avem nevoie de o mare intelepciune. Doar intelegand sensul autentic al vietii, insa, putem urmari sa dobandim cele cu adevarat importante, trecand nemiscati pe langa toate cele secundare, care mai mult ne incatuseaza decat ne ajuta.

Sfaturi practice: sa evitam pe cat putem a ne lasa manipulati de mass-media, care promoveaza un stil de viata consumerist; sa nu mai cumparam lucruri inutile, doar de dragul reclamelor sau al unor idei inselatoare; sa pastram in viata noastra doar lucrurile cu adevarat importante; sa dam altora lucrurile pe care nu le folosim niciodata sau prea rar; sa achizitionam lucruri de calitate si sa le folosim cat mai mult timp; sa evitam pe cat putem drumurile care pot fi anulate; sa refuzam, chiar, unele invitatii, atunci cand timpul respectiv l-am putea folosi spre odihna sufleteasca sau trupeasca.

Parintele Paisie Aghioritul: "Simplificati-va viata !"

"Cu cat oamenii se indeparteaza mai mult de viata cea simpla, fireasca, si inainteaza spre lux, cu atat creste si nelinistea din ei. Si cu cat se indeparteaza mai mult de Dumnezeu, este firesc sa nu afle nicaieri odihna. (...) Oamenii se grabesc si alearga mereu. Nici pe ei insisi nu se cunosc. Dar cum sa se cunoasca? Se poate sa te oglindesti in apa tulbure? Dumnezeu sa ma ierte, dar lumea a ajuns un adevarat spital de nebuni. Oamenii nu se gandesc la cealalta viata, ci cer numai aici mai multe bunuri materiale. De aceea nu afla liniste si alearga mereu. Bine ca exista viata de dincolo. Daca oamenii ar fi trait vesnic in viata aceasta, nu ar fi existat un iad mai mare, dat fiind felul in care si-au facut ei viata."

"Mirenii spun: "Fericiti sunt cei care traiesc in palate si au toate inlesnirile." Dar, insa, fericiti sunt cei care au izbutit sa-si simplifice viata si s-au eliberat din latul acestui progres lumesc al multelor inlesniri sau, mai degraba, al multelor greutati si au scapat de acest stres infricosator al vremii noastre de azi. Daca omul nu isi simplifica viata, se chinuieste, in timp ce simplificand-o nu va avea acest stres. Daca gandurile omului ar fi duhovnicesti, cel ce le are ar simti mangaiere duhovniceasca si nu ar avea durere de cap."

"Inca si la mireni insist mult asupra simplitatii, pentru ca multe din cele ce se fac nu sunt de trebuinta si ii mananca stresul. Le vorbesc de cumpatare si nevointa. Strig mereu: "Simplificati-va viata, iar stresul va fugi." Cele mai multe divorturi de aici pornesc. Oamenii au de facut multe treburi, multe lucruri si, astfel, se ametesc. Lucreaza amandoi, tata si mama, si isi lasa copiii de izbeliste. Osteneala, nervi - din probleme mici, scandaluri mari - apoi, divort fara justificare. Dar, daca si-ar simplifica putin viata, ar fi si odihniti, si veseli."

"Oamenii de astazi nu cunosc bucuria calugariei. Ei cred ca nu trebuie sa traiesti in lipsa, ca sa nu te chinuiesti. Daca oamenii ar gandi putin mai calugareste, daca ar trai mai simplu, ar fi linistiti. Acum se chinuiesc, pentru ca au in sufletul lor neliniste si deznadejde."

"Nemultumirea si nesatiul sunt un rau mare. Cel robit bunurilor materiale este stapanit mereu de mahnire si de neliniste, pentru ca pe de o parte tremura ca sa nu piarda cele materiale, iar pe de alta parte ca sa nu i se ia sufletul. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu..." De aici porneste simplitatea si orice infruntare corecta a lucrurilor."

Un lucru trebuie, cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu !

Singurul lucru de care avem nevoie cu adevarat este comuniunea cu Dumnezeu, pe care nu o putem dobandi si intretine decat printr-o corecta raportarea la noi insine, la cei din jurul nostru si la lumea in care traim. Orice alt lucru care ne acapareaza in mod excesiv atentia, mintea si inima se dovedeste a fi o complicare a vietii, care aduce cu sine oboseala, neliniste si zbucium.

"Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua. Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale" (Matei 6, 31-34).

"Pe cand mergeau ei, El a intrat intr-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-I, deci, sa-mi ajute. Si, raspunzand, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti, dar un lucru trebuie: caci Maria partea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea" (Luca 10, 38-42).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Februarie 2023

Vizualizari: 18112

Voteaza:

Cum sa ne simplificam viata? 5.00 / 5 din 8 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Sorin GeorgescuPostat la 2015-03-05 10:17

    Felicitari pentru acest articol care este de o intelepciune si o profunzime extraordinara. Este un articol pe care daca l-am citi si reciti, cu o cat mai mare atentie, poate chiar zilnic, cred ne-ar fi de mult folos. Uitam in fiecare zi ca Sfantul nostru Dumnezeu, Tatal cel din Ceruri, al nostru si al Parintilor nostri ne-a creat, ne-a insuflat viata, si ne rabda cu mare si bogata mila, pana ne vom pocai ca sa ne intoarcem de la pacatele noastre la viata cea duhovniceasca, cea adevarata, la care ne asteapta Domnul Dumnezeul nostru, Slavit FIE Numele LUI! Si noi suntem total ingrati si nerecunoscatori si nu ne mai oprim odata din pacate cu care ne-a otravit sufletul necuratu'! Suntem atrasi, inraiti, invrajbiti de mass-media si intre noi si nu mai stim sa ne respectam si sa avem grija unii de altii. Nu mai exista respectul de om batran, nu mai exista constiinta si nu mai transmitem copiilor nostri, care sunt viitorul de maine, bagajul si intelepciunea pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Eu ma numar printre cei care de multe ori uit de esenta acestui articol si-mi impovarez viata cu tot felul de amanunte lumesti si alte chestiuni materiale. Trebuie sa ne gandim la Slavitul si Bunul Dumnezeu in fiecare ceas si fiecare clipa si asa ne vom ace viata mai usoara. Poate daca am citi acest articol zilnic, am sti mai usor sa ajungem la sensul si intelepciunea vieti. Doamne Ajuta!

  • Aurelian SevastianPostat la 2015-03-05 10:14

    Un articol pe care l-am înțeles și care poate fi înțeles de majoritatea cititorilor. Touși, am o nedumerire. În text se face referire la evitarea manipularilor din mass-media, la simplificarea vieții, dar în josul paginii găsim tot felul de reclame care contrazic total adevărurile din text. Vă rog să mă iertați, sunt cel mai simplu cititor care dorește doar să se așeze la picioarele Domnului , precum Maria. Numai că sunt derutat, și poate nu înțeleg ce-i bine și ce-i rău. Vă rog să m-ajutați, să văd lucrurile mai clar și să-mi simplific viața după învățăturile și credința în DUMNEZEU !

  • doina margineanPostat la 2013-02-18 23:10

    multumesc si astazi d lui Danalache.citesc si invat din articolele scrise de el si de dl Adrian Cocosila..unele le stiu dar imi prinde bine sa mi le reamintesc,altele,tocmai le descopar ,vor urma si alte articole frumoase iar noi ,incet ,incet vom deveni putin mai intelepti.sanatate,multe articole frumoase si folositoare si,Doamne ajuta!

  • Eugen EfrimPostat la 2013-02-18 13:10

    Cu adevarat atragem nulta atentie la maruntusuri si suntem stresati mereu. Doar credinta in Dumnezeu ne poate deschide ochii.

  • Nadia LemnaruPostat la 2013-02-15 20:07

    Frummos,educativ si f.intelept articol.Ce mare adevar:sa cautam de aici de pe pamint Imparatia Lui Dumnezeu si s-o purtam in sufletele noastre!Deci,sa ne lepadam de lucrurile desarte,care ne umple sufletele si nu mai lasa loc pt.Imparatia Lui Dumnezeu.Doamne, ajuta-ne sa purtam vesnic in suflet Imparatia Ta!

  • Maria Czifra Postat la 2013-02-15 09:47

    "Nu va mai strangeti comori pe pamant, unde rod molia si rugina si unde sparg si fura hotii! Mai degraba, strangeti-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu rod si unde hotii nu sparg si nu fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta." Matei 6:19-21. Sa ne debarasam de lucrurile inutile, apasatoare, pentru a putea castiga "cursa" spre viata vesnica.

  • Alexandru Cosciug Postat la 2013-02-15 08:19

    Nu mai exista lucruri de calitate care sa reziste in timp, adica sa fie trainice. Ele au doar o anumita durabilitate data de componentele care sunt utilizate la fabricarea lor. De ce? Deoarece conform definitiei data de managementul calitatii: calitatea este conformanta cu cerintele. Ori cerintele sunt de a schimba periodic tot ce ne inconjoara. Sa va explic cum lucreaza aceasta tehnologie la aparatura moderna, echipata cu soft de comunicatie sau duh al fiarelor. Softul este setat sa-ti spuna ca la o anumita perioada trebuie sa schimbi o anume componenta, ce este special introdusa cu un timp limitata de functionare. Daca nu o schimbi risti sa se strice si alte componente. Asta este calitatea produselor moderne, facute special pentru "a-ti urma setea de a consuma orice".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact