Cum il tradam pe diavol ?

Cum il tradam pe diavol ? Mareste imaginea.

Pacatele sunt fapte la care, in chip ascuns, ne indeamna duhurile necurate. Cand savarsim in mod repetat acelasi pacat (patima), noi suntem inrobiti, de fapt, duhului necurat (diavol) care se afla in spatele acelui pacat. Fiecare pacat, deci, este o conlucrare a noastra cu diavolul.

Scapam din robia unei anumite patimi in masura in care ne recunoastem slabiciunea (smerenia) si scoatem la lumina (spovedim) duhul necurat care ne pandeste cu ura, spre a ne surpa in fapte rele.

Cum anume il tradam pe diavol? Ne spune parintele Serafim Alexiev: "Nu-ți ascunde pacatul in suflet! Aceasta este boala de moarte. Este rana care, daca nu o operam, poate sa ne duca in mormant. Prin ascunderea pacatelor facem cel mai mare serviciu diavolului, care ne indeamna sa savarsim faradelegi si, dupa aceea, sa le ascundem in sufletul nostru, ca pe o comoara a lui, ce ii va sluji ca invinovatire impotriva noastra. Marturiseste tot ceea ce iti intineaza constiinta! (...) Cine pacatuieste intra in unire cu diavolul. Iar cine se marturiseste rupe prietesugul sau cu demonii. Spovedania este tradare a partii diavolesti. Ea este unica tradare virtuoasa."

Marturisirea tuturor gandurilor este vitala pentru sanatatea noastra sufleteasca, caci gandurile sunt semintele care fac sa incolteasca viitoarele noastre fapte. In acest sens, Cuviosul Porfirie spune: "Sa ne spovedim nu numai pacatele, ci si gandurile, gandurile de teama, de tristete, de bucurie sau de suparare, prilejuite de diverse evenimente, ca cutremurele de pamant, moartea celor dragi, casatoriile, indoielile etc."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2014

Vizualizari: 2620

Voteaza:

Cum il tradam pe diavol ? 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE