De ce este grea viata in feciorie?

De ce este grea viata in feciorie? Mareste imaginea.

Ispitele vietii in feciorie

Viata in feciorie este mult mai grea decat casatoria. Este lipsita de bucuriile vietii de familie. Dar nu pentru ca este lipsita de anumite desfatari este grea, ci pentru ca instinctul este foarte puternic in om si trebuie sa lupte cu el.

Revin la exemplul cu foamea care este mai lesne de inteles. Sa presupunem ca n-ar fi existat problema intretinerii omului in viata prin mancare si omul ar fi putut sa traiasca si fara mancare.

Atunci ar fi fost destui cei care ar fi depasit dificultatea pe care o creeaza foamea. Dar n-ar fi depasit-o intr-un mod nefiresc, in sensul ca nu le-ar fi fost foame si astfel ar fi ramas indiferenti fata de aceasta problema, ci ar fi flamanzit, insa prin rabdare si prin stradanie, ar fi depasit-o si s-ar fi linistit.

Sfintii Parinti indraznesc si spun ca, la capitolul acesta, sunt mari ispite, adica nu doar firea omului va protesta si isi va cere drepturile ei, dar si diavolul isi va deslantui atacurile lui, ca sa-l sileasca pe om sa paraseasca hotararea pe care a luat-o. Sunt multe asemenea exemple.

In viata Sfantului Antonie, pe care o scrie nu un om obisnuit, ci Marele Atanasie, se consemneaza multe exemple pe aceasta tema. Ispitele cu care s-a razboit erau piedici si greutati de la diavol, sau dificultati provenite din insasi firea omului. Le-a depasit si a reusit, nu pentru ca a socotit casatoria rea, ci a socotit ca nu este pentru el, cel chemat spre altceva.

Trebuie sa ia foarte bine seama cineva, atunci cand vrea sa ramana necasatorit

Daca doriti, vom lua un alt exemplu. La gimnaziu invata multi baieti si fete. Dupa terminarea gimnaziului ei se hotarasc sa-si continuie studiile. Unul vrea sa devina invatator, altul profesor, altul medic, etc.

Dintre toti, unul ii va depasi si va deveni profesor universitar. Nu inseamna ca va dispretui lucrarea invatatorului, a profesorului, a medicului. Daca are curajul si capacitatea sa mearga mai departe, de ce sa nu o faca? Cu siguranta va intampina greutati si se va osteni mai mult decat ceilalti. Oricat ar trudi invatatorul sau profesorul, oricate greutati ar intampina, anii studiilor universitare trec. Celalalt, insa, ca sa devina profesor universitar, are de dus o lupta mai mare si, probabil, va trebui sa studieze dupa aceea si in strainatate. Va trebui sa faca cercetare, sa faca lucrare de doctorat si celelalte ca sa devina profesor universitar. Toate acestea presupun dificultati carora ceilalti nu le pot face fata. Trudeste, se nevoieste oricum mai mult decat cel care devine invatator, dar nu ia seama la osteneli. Tinde sa-si implineasca scopul si progreseaza, fara sa dispretuiasca lucrarea celorlalti.

Asemanatoare este si viata in feciorie. Ea are greutatile ei si vai de cel care nu le va cantari. Daca are capacitate si simte chemarea lui Dumnezeu, omul progreseaza. Si profesorul simte chemarea lui Dumnezeu sa devina profesor universitar, poate sa ajunga universitar, pentru ca are capacitatea si inteligenta necesara.

Cand am spus ca este grea viata in feciorie, am luat in calcul si acest aspect; adica, omul trebuie sa aiba predispozitiile necesare ca sa o urmeze. Nu o poate urma, doar pentru ca o doreste. Daca o va face, fara sa aiba inclinatiile necesare, nu numai ca va intampina greutati, dar va fi o problema serioasa sa ramana un om echilibrat. Sub acest aspect, am subliniat ca trebuie sa ia foarte bine seama cineva, cand se hotaraste sa ramana necasatorit, pentru ca in afara de exceptiile in care lucreaza harul lui Dumnezeu si omul merge pana la capat, persoanele obisnuite, necasatorite, cu greu vor putea pastra un echilibu. in conditii propice, insa, se elibereaza si viata devine mai usoara din acest punct de vedere. Se elibereaza de multe si zboara precum pasarea libera.

Arhim. Simeon Kraiopoulos

.
Pe aceeaşi temă

08 Septembrie 2017

Vizualizari: 3309

Voteaza:

De ce este grea viata in feciorie? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE