Din multa bunatate nu mai stia ce-i rautatea

Din multa bunatate nu mai stia ce-i rautatea Mareste imaginea.

In Pateric ni se spune despre un părinte că, „din multa bunătate, nu mai ştia ce-i răutatea”. Auziţi, din multa bunătate, nu mai ştia ce-i răutatea! Oare câţi dintre noi am putea spune acelaşi lucru? Cred că la noi este invers, din multa răutate nu mai ştim ce-i bunătatea!

Tot în Pateric ni se spune despre Sfântul Macarie cel Mare, nu l-am ales din motive subiective, că-i port numele, ci întotdeauna m-a impresionat acest apelativ pe care l-a primit de la contemporani. Evagrie, care a fost ucenicul său direct, ne spune că toţi îl numeau, la unison, „dumnezeu pământean”. „Cuviosul Macarie s-a făcut dumnezeu pământean pentru că acoperea păcatele oamenilor cum acoperă Dumnezeu lumea cu mila Sa şi cu bunătatea Sa.” Aşa ni se spune în Pateric: „Pe cele pe care le vedea, ca şi cum nu le-ar fi văzut, şi pe cele despre care auzea, ca şi cum n-ar fi auzit de ele”.

Tot în viaţa Cuviosului ni se spune că a recuperat duhovniceşte un călugăr în urma unei vedenii. Din acea mănăstire unde vietuiau mulţi fraţi, diavolul se întorcea mâhnit că nu avea prea multe suflete câştigate. Avea un călugăr de partea lui. Bătrânul Macarie a aflat cine era acel călugăr care era cuprins de patima curviei! A intrat în mănăstire si s-a dus direct la chilia acelui vieţuitor şi i-a zis: „Frate, blagosloveşte, primeşte-mă înăuntru!”.

„Pofteşte, Awa!” „Vreau să-mi deschid inima faţă de frăţia ta.”„Ce se întâmplă?” „Uită-te, eu, bătrân, înaintat în zile, toţi mă cinstesc, însă îţi spun un lucru, sunt biruit de patima curviei şi de asta am venit, ca să îţi spun acest gând, ca să te rogi pentru mine.” „Auzi, Părinte, şi eu sunt cuprins de această patimă...”, şi aşa şi-a deschis inima acel monah tânăr, iar Sfântul Macarie l-a ajutat ca să se tămăduiască. In cele din urmă, l-a întâlnit pe diavol, care era şi mai mâhnit că nu mai avea niciun suflet câştigat în acea mănăstire.

Tot de la Sfântul Cuvios Macarie cel Mare avem acest cuvânt tare frumos şi adevărat: „Cu un cuvânt bun şi pe cel rău îl faci bun, iar cu un cuvânt rău şi pe cel bun îl faci rău”. Şi aşa şi este, preaiubiţii mei, cu un cuvânt bun şi pe cel rău îl faci bun, iar prin cuvântul rău şi pe cel bun îl faci rău.

+ MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord

Fragment din cartea "Curajul de a trai frumos. 5 intalniri ale inimii cu tinerii. Editia a III-a", Editura Felicitas

Cumpara cartea "Curajul de a trai frumos"

 

Pe aceeaşi temă

04 Mai 2023

Vizualizari: 654

Voteaza:

Din multa bunatate nu mai stia ce-i rautatea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE