Fiti milostivi

Fiti milostivi Mareste imaginea.

Sunt de multe ori pus in situatia de a explica ceea ce este firesc si bineplacut lui Dumnezeu. Este o situatie delicata prin care trec cei mai multi dintre noi, insa cred ca este necesara, deoarece toti suferim de uitare. Uitam ce suntem datori sa facem noi pentru fratele, nu fratele pentru noi; uitam ca trebuie sa facem bine, nu uitam raul ce ni s-a facut.De aceea se repeta an de an, si duminica de duminica, unele parabole sau indemnuri pe care Mantuitorul ni le-a adresat. Si suntem cu totii datori sa le implinim, caci nu trebuie sa avem numai "pretentii", ci trebuie sa constientizam ca avem si obligatii fata de fratele, de Dumnezeu.

Suntem obositi incercand sa facem numai noi binele, caci de cele mai multe ori suntem ironizati, sau caracterizati ca fiind slabi, neintelesi de cele mai multe ori nici de insasi familia sau prietenii nostri; cadem rapusi de multe ori de nemultumirea ce caracterizeaza lumea, de neputinta ei de a face bine, de neputinta ei de a iubi.

Prin aceste sfaturi pe care Hristos pana astazi ni le impartaseste: "Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea. Si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea?." (Luca 6, 31-34), observ inca o data incercarea pe care o Face Mantuitorul pentru a exista cat de cat o armonie, un echilibru, in aceasta lume. Printre randuri insa observam ca ne atentioneaza asupra faptului ca nu ne va fi apreciat gestul de catre "pacatosi", ci promite ca "rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt". Si, cand nu si-a respectat Hristos promisiunea??!

"Prin intruparea Lui, Hristos a devenit aproapele nostru pentru vesnicie" spunea Ips. Antony Bloom; deci, mai intai de toate sunt chemat sa invat a ma comporta crestineste cu aproapele, si prin aceasta imi voi indrepta si "relatia" cu Dumnezeu. Din pacate ne lasam prada unei asa-zise "indreptatiri de sine", caci fratele ne-a gresit cu toate ca noi i-am facut bine; in realitate, Dumnezeu nu ma cheama sa indrept faptele lui, ci sa ma port eu ca un bun crestin.

Imi rasuna in inima cuvintele Pr. Galeriu: " in afara ingerilor cazuti, numai omul este duplicitar, ambiguu, e impartit! Cand te gandesti la cuvantul lui Iisus "iubiti pe vrasmasii vostri", gandeste-te la iubirea ta; caci tu insuti esti un vrajmas. Tu, in caderea ta, esti vrajmasul tau! esti vrajmasul semenilor tai, esti in ultima instanta, vrajmasul lui Dumnezeu.". Nu este nici folositor, nici de suflet ziditor, sa traim in vrajmasie; ci "faceti bine, fara sa nadajduiti nimic in schimb", "purtandu-ne sarcinile unii altora" si asa vom plini legea Domnului.

Referitor la indemnul "faceti bine si fiti milostivi", as vrea sa va pun la inima urmatorul gand: milostenia nu este numai banul dat cersatorului, sau un sfat prietenului; ci, poate fi orice da bucurie sau trezeste dragostea in sufletul fratelui meu. Poate fi un zambet pentru chipul intristat, o imbratisare pentru un suflet indurerat, timpul petrecut pentru a asculta durerea fratelui de cruce, o floare oferita unei persoane singure, o vizita la capul unui bolnav, o rugaciune facuta pentru lumea inselata de pacat. Si multe alte lucruri simple pe care le poate pune in gandul vostru Domnul, daca vede ca aveti dragoste.

Scriu acestea revenind la cuvintele Pr. Galeriu: "cum oare imi pot iubi vrasmasul?. Cu alte cuvinte, cum pot trezi iubirea in dusmanul meu?". Si important este ca eu sa ajung la iubire, si astfel multi in jurul meu vor vedea care este cu adevarat credinta noastra.

"Mila este mai mare decat iertarea, pentru ca iertarea este prima jumatate a drumului; iar fapta iubirii, a milosteniei, este drumul dus pana la capat." (Sf. Nicolae Velimirovici)

Sa nu uitam un lucru: "Dumnezeu nu ne cere greul, ci imposibilul" dupa cum spunea Nietzsche; dar tocmai prin faptul ca reusim imposibilul con-lucrand cu Harul Duhului Sfant, facem vazuta puterea si prezenta lui Hristos pe acest pamant.

Haideti sa ajutam si noi, fiecare dupa puterea lui, sa fie cat mai vie prezenta lui Iisus printre noi.

Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2012

Vizualizari: 5909

Voteaza:

Fiti milostivi 5.00 / 5 din 8 voturi. 4 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

milostenia

Comentarii (4)

 • Salomeea DinuPostat la 2012-10-14 12:32

  ''Fericiti cei milostivi,ca aceia se vor milui.''(Matei,5,7)

 • oana trifPostat la 2012-10-01 01:36

  "milostenia nu este numai banul dat cersatorului..." - banul dat cersetorului nu reprezinta milostenie ci pacat, o persoana care cu adevarat are nevoie de ajutor, indiferent de ce natura, nu cerseste, ci gaseste o alta cale de a-si exprima necazurile de orice fel. cersetorii, sunt in general, oameni cu vicii, tu, dandu-le bani, le alimentezi viciul, deci savarsesti un pacat. trebuie deschisi bine ochii fata de cine facem milostenie, in general ne arata dumnezeu pe cine trebuie sa ajutam si pe cine nu.

 • Diana HortensiaPostat la 2012-09-30 06:03

  "Nu-ti descoperii gandurile tuturor,ci doar acelora care pot sa-ti vindece sufletul..."

 • Stefan PopaPostat la 2012-09-29 11:05

  Legea fundamentală a credinţei creştine este iubirea evanghelică, iar principiul fundamental al creştinului autentic este acesta: Hristos în mine. Întreaga filosofie creştină, toată teologia şi propovăduirea credinţei creştine, multa învăţătură şi osteneală a Sfântului Apostol Pavel se rezumă la trei cuvinte: Hristos în mine. „Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi”. Aşadar, dacă Hristos trăieşte în mine, nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi astfel, toate le fac cu bună judecată, cu chibzuinţă, cu îndelungă răbdare, cu multă pace şi dragoste. Pentru că „toate le pot întru Hristos, cel care mă întăreşte”. Dacă Hristos trăieşte în mine, atunci eu dobândesc har, înţelepciune, pricepere, ştiinţă şi lumina cunoştinţei dumnezeirii. Ce lucru minunat mai poate fi decât acesta? Aceasta este cheia de descifrare a tuturor lucrurilor existenţiale. Aşadar, să îl lăsăm pe Domnul Iisus Hristos să pătrundă înlăuntrul nostru să sălăşluiască în noi şi atunci vom dobândi toate virtuţile creştineşti, printre care şi milostenia. Fără de Hristos nu putem face nimic, nici măcar milostenie.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE