
Capitolul 24 din Evanghelia dupa Matei constituie un adevarat "rezumat” al Apocalipsei. In aceasta cuvantare Mantuitorul ne ofera o serie de semne eshatologice (ce vestesc sfarsitul lumii si cea de-a doua Venire a Sa) la cererea expresa a ucenicilor.
Pe langa razboaie, foamete, ciuma, cutremure, existenta martirilor, inmultirea faradelegii si racirea iubirii dintre oameni, propovaduirea Evangheliei in toata lumea si dezorganizarea cosmica, in randul semnelor este amintita aparitia hristosilor mincinosi si a falsilor proroci (Matei 24, 4-5, 23-28).
Domnul tine sa le atraga atentia apostolilor Sai si noua, inainte de toate, asupra faptului ca, multi falsi Mesia isi vor face aparitia: "Luati aminte sa nu va amageasca cineva. Ca multi vor veni in numele Meu zicand: Eu sunt Hristos (in evreieste Mesia) si pe multi ii vor amagi" (Matei 4-5).
In vremea din urma, din cauza suferintelor, dorinta generala dupa Parusia Domnului va creste. Tocmai acest fapt creeaza o atmosfera favorabila lucrarii falsilor Mesia si profetilor mincinosi. Acestia vor face semne si minuni si vor parea ca spun adevarul, dar sunt mincinosi pentru ca, desi marturisesc ca lucreaza in numele lui Dumnezeu, o fac insa prin puterea lui Satan, tatal minciunii.
Ultima si cea mai inspaimantatoare aparitie va fi aparitia lui Antihrist: “omul - nelegiuirii”, “fiul pierzarii”,“potrivnicul” (II Tes. II, 4), care va concentra in mana sa toate mijloacele de lupta ale lui Satan impotriva Bisericii.
Minciuna este cea mai veche arma - si totodata cea mai des folosita - a diavolului impotriva omului dar care, spre sfarsitul istoriei, va lua proportii inimaginabile tocmai pentru ca timpul manifestarii libere a diavolului, timpul ispitirii omului de catre el, se apropie de sfarsit.
Referindu-se la aceasta vreme in care va domni haosul, Mantuitorul spune: "Atunci, de va va zice cineva: Iata, Mesia este aici sau dincolo, sa nu-l credeti. Caci se vor ridica hristosi mincinosi si proroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi. (Matei 23-24)
Daca in contextul Bibliei, prorocii sunt o invitatie transmisa din partea lui Dumnezeu de a lucra binele pe care il vrea de la om, hristosii si prorocii mincinosi, desi prin cuvinte mestesugite si minuni, nu vor propovadui omului decat calea spre pacat si spre instrainarea de Dumnezeu.
Profetul Iezechiel il aseamana pe prorocul lui Dumnezeu cu un strajer al cetatii care, daca in timpul cat face de garda vede aparand dusmanul si nu da de veste locuitorilor cetatii, ca sa se apere, va fi responsabilizat pentru viata lor (cap. 33, 3-7). Daca, dimpotriva, el anunta pericolul, iar locuitorii cetatii nu iau aminte, nu se trezesc ca sa se apere ca sa evite nimicirea, strajerul nu se face vinovat cu nimic.
Din contra, prorocii mincinosi se arata a fi strajeri vanduti vrasmasului, gata oricand sa falsifice adevarul pentru ca locuitorii cetatii sa fie nimiciti.
In ceea ce ne priveste, ne aflam in situatia in care am luat cunostinta de adevarata Evanghelie lui Hristos, dar si de iminenta pericolului. De acum, trebuie sa fim cu luare aminte, astfel incat, asa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel: "Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o - sa fie anatema!”. (Galateni 1, 8).
Dupa cum nu cunoastem ziua si ceasul Parusiei, nu cunoastem nici ceasul mortii noastre. Oricare din ele nu trebuie sa ne gaseasca nepregatiti, aflandu-ne in inselare.
Mantuitorul Insusi subliniaza necesitatea starii de veghere, de trezire sufleteasca, data fiind certitudinea Parusiei, dar incertitudinea datei acesteia: “Privegheati, deci, ca nu stiti in care zi vine Domnul vostru”( Matei 24: 42).
Hristosii mincinosi nu ne pot vatama in niciun chip, atat timp cat Il cunoastem pe Hristos, Calea, Adevarul si Viata, in Biserica Sa. A priveghea inseama a lua aminte ca Hristos sa nu ne devina strain. Mai prescis, a lua aminte ca noi sa nu ne instrainam de El. Doar aceasta instrainare poate genera indoiala, confuzie, lepadare, atunci cand ne aflam inaintea unui hristos mincinos.
Singura garantie este privegherea, atentia mintii si inimii indreptata in permanenta catre El, prin rugaciune, prin milostenie, prin participarea la slujbele Bisericii, prin impartasirea cu Trupul si Sangele Sau. Doar urmand aceasta cale chipul oricarui alt hristos ne va fi vadit drept mincinos de catre Hristos, Cel intru Care ne-am imbracat prin Botez.
Sa ne straduim a-L cunoaste pe Dumnezeu printr-o viata sfanta. Asa putem marturisi numai inaintea unei singure Persoane: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!"
Radu Alexandru
-
Anul 2012 va fi sfarsitul lumii?
Publicat in : Editoriale -
2012 Sfarsitul Lumii ?
Publicat in : Religie -
Iubirea crestina si sfarsitul lumii
Publicat in : Religie -
Criza ecologica si sfarsitul lumii
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.