
Intoarcerea simtirii intelegatoare in sine, fara linistea dobandita cu stiinta (este vorba de linistirea-isihia la care se ajunge printr-o stiinta anume a lucrului) si fara curatirea inimii prin har, e mai cu neputinta decat plutirea omului prin vazduh. A avea cu ea pe Dumnezeu in inima si a vedea prin ea pe Dumnezeu e si usor si folositor. Dar lipsa ei este ca o uitare a lui Dumnezeu, sau fara ea gandirea la Dumnezeu e mai degraba necunoastere si o nevedere a lui Dumnezeu, decat o vedere si o cunoastere a Lui.
Cel ce a aflat din har aceasta simtire dumnezeiasca, a aflat, s-ar putea spune, pe Dumnezeu. El nu mai are nevoie de cuvinte, stand langa Dumnezeu si alegand mai bine sa-I liturghiseasca lui. El imbratiseaza tacerea. Duhul lui Dumnezeu locuieste in el. Din el rasare iubire, pace, bucurie duhovniceasca. El traieste o viata schimbata fata de cea obisnuita si comuna. Se veseleste de Dumnezeu si ochii lui intelegatori vad lumina intelegatoare. Inima lui poarta in ea foc. Impreuna cu el simplitatea si neschimbarea, nesfarsirea si nehotarnicia, neinceputul si vesnicia dumnezeiasca, insotite de uimire.
Lacrimi necontenite izvorasc din ochii lui; si nu mai putin din inima lui curge un izvor de apa duhovniceasca. Se uneste in chip unitar si in intregime cu cele cunoscute de aceasta simtire intelegatoare si e inconjurat de lumina sfesnicului unic si se desfata de o desfatare mai presus de lume si e plin de entuziasm si de bucurie…
Cel ce a gustat va intelege si va lauda cu cea mai mare dreptate pe Dumnezeu Cel mai presus de fiinta, preainalt, fara chip, fara calitate, fara catime, simplu, fara forma, nesfarsit, nehotarnicit, necuprins, neatins, nevazut, negrait, netalcuit, neinceput, vesnic, necreat, nestricat, neinteles, nepatruns, mai presus de putere, mai presus de bunatate, mai presus de frumusete. Lui I se cuvine slava si lauda in veci.
Marturie a lui Calist Patriarhul
Sfantul Calist Patriarhul a trait in secolul al XIV lea. Parintele Dumitru Staniloae scrie in introducerea la Filocalia VIII, ca au existat doi patriarhi ai Constantinopolului cu acest nume: Calist I, patriarh in perioadele 1350-1353 si 1356-1363, si Calist al II-lea, patriarh pentru doar 7 luni in anul 1397. Nu se stie exact caruia dintre ei apartin scrierile din Filocalia VIII, dar traditia il prezinta pe Calist I ca autor al textelor filocalice.
-
Duhul Sfant si indumnezeirea omului prin har
Publicat in : Religie -
Sfantul Grigorie Palama - scriitor isihast si omilet
Publicat in : Duminica Sfantului Grigorie Palama -
Dumnezeu S-a facut om pentru a deveni posibila unirea omului cu Lumina
Publicat in : Religie -
Dumnezeu a impacat lumea cu Sine Insusi
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.