Nu cere despagubiri

Nu cere despagubiri Mareste imaginea.

Dacă ai dat lucrul tău in folosinţă şi l-ai primit înapoi stricat, nu cere despăgubiri. Daca ţii prea mult Ia lucrul tău, nu-l da. Lucrurile se strica ma devreme sau mai trazu, oricum. Oferă din prisosul tău, şi nu vei avea motiv să ceri înapoi. Dacă inima ta nu este destul de mare încît să poţi da din ce ai, nu da şi fii liniştit. Decît să începi ca un om milostiv şi să sfîrşeşti prin a fi chiţibuşar, mai bine fii cumpătat.

Inima mare se dobîndeşte prin educaţie. Invaţă să nu te lipeşti de lucruri, ca să poţi vedea mai bine oamenii. Lucrurile au fost făcute de oameni pentru oameni spre a ne uşura munca. Dacă prietenul tău ţi-a stricat un lucru, nu fi tu cel care strică o prietenie, îţi este de ajuns părerea lui de rău.

Bărbatul care numără pagubele mărunte îşi pierde puterea şi aşezarea. Mintea trebuie să fie îndreptată spre ceea ce se face, nu spre ceea ce nu se face. Lucrul păgubos se va opri de la sine, iar lucrul care merge bine va merge şi mai bine. Dacă ai un prieten cu care lucrezi, preţuieşte-l mai mult decît lucrurile.

„Celui ce are i se va mai da, iar celui ce n-are i se va lua şi puţinul pe care i se pare că-l are." Aceste cuvinte au fost spuse de însuşi Hristos şi sînt o lege care nu se încalcă nicăieri in lume. Oricine ţine la puţinul său ajunge să-l piardă, iar cel care dă din ce are ajunge să aibă şi mai mult. Cine investeşte puţin scoate puţin; cine investeşte mult cîştigă mult. Dacă ceri despăgubiri pentru puţinul pe care l-ai pierdut, vei primi puţinul din puţinul tău, pînâ cînd el se va împuţina cu totul. Dacă ierţi din preamultul tău, vei rămîne cu mult, căci însuşi Dumnezeu îl va înmulţi, după cum a vorbit sfîntă gura Sa.

Dacă cineva te-a nedreptăţit într-o afacere, desparte-te de el şi nu căuta despagubiri…

Invaţă sa vezi oamenii care te pot nedreptăţi înainte ea ei să o facă. Dacă ai ştiut că cineva nu lucrează cinstit şi te-ai înhămat cu el in afaceri, aşteaptă-te la ziua în care vei ajunge la împărţeli şi despăgubiri.

Omul care caută profit in toate iţi numără şi fînul pe care calul tău îl mănincă… Ceea ce cîştigi azi de pe urma unui prieten vînzător, vei pierde mîine, cînd lucrurile lui nu vor mai merge la tel de bine.

Nu da unealta de lucru celui care nu ştie să lucreze cu ea, căci dacă ţi-o strică tu eşti vinovat. Inainte de a da cuiva o unealtă sau lucru, invaţa-l să se folosească de ele. Nu da unealta celui care aleargă după cîştig uşor, unul ca acesta iţi nesocoteşte munca şi nu învăţa meserie. Omul care îţi nesocoteşte lucrul te nesocoteşte pe tine. Leneşului toate lucrurile îi par uşoare, de aceea va strica tot de ce se apucă.

Inainte ca cineva să-ţi ceară un lucru, întreabă-l ce ştie să facă.

Mai de preţ este un copil care strică o unealtă din dorinţa de a face ceva, decît un adult care nu face lucrarea de frică să nu-şi strice unealta.

Din tot ce ai să dai doar ceea ce poţi da fără să ceri înapoi, altfel îţi vei face pricini de tulburare …

Parintele Savatie Bastovoi

Fragment din "Carte pentru barbati", Editura Cathisma

Cumpara volumul "Carte pentru barbati"

 

12 August 2020

Vizualizari: 1455

Voteaza:

Nu cere despagubiri 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

despagubiri

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE