Trei lucruri pe care sa le respectati

Trei lucruri pe care sa le respectati

- Uite, vă spun trei lucruri pe care să le respectaţi şi să ştiţi că sunteţi oameni care pot nădăjdui mântuirea:

I. Să fiţi bine mărturisiţi!

Vedeţi, dacă gândeşti că trebuie să fii bine spovedit, peste tot vei fi controlat şi iată, o conduită a vieţii. Plecând de la un lucru despre care crezi că s-a terminat: „Părinte, sărut mâna, am venit, am spus, acum pled" Nu, nu frate! Pe unde vei merge, să te înregistrezi mereu!

Deci, Spovedania nu se termină niciodată şi va trebui să fii atent peste tot. Este o mare greşeală să nu fii înregistrat în tot ce faci. S-ar putea să repeţi un lucru pentru că n-ai ştiut că l-ai făcut. Sau să te speli numai la o subsuoară, iar la cealaltă să nu te speli - nu te-ai înregistrat, nu ai fost atent. Tu trebuie să ştii că exişti.

Chiar, vă rog, să notaţi păcatele când le-aţi făcut, ca să nu le uitaţi. Să nu lăsaţi numai pe preot să vă întrebe. Pentru că în scaunul de Spovedanie este numai o singură persoană: cel care se mărturiseşte!

Vă daţi seama că Spovedania este Taina care ne mântuieşte. Căci „ce veţi dezlega voi, dezlega şi Eu!" (In. 20, 22-23). Taina e făcută pe un temei în Sfânta Scriptură şi păcatele mărturisite nu se mai au în vedere nici la Judecata de Apoi, nici la Vămile Văzduhului. Vezi, dumneata, scapi printr-o dezlegare uşoară, într-o discuţie simplă de la om la om - dar este mărturisire (nu-i un dialog) în faţa lui Dumnezeu prin mijlocirea preotului cu harul primit la hirotonie. Acesta este cel mai mare lucru cu care trebuie să ne prezentăm la Judecata de Apoi - dezlegarea de păcate.

Deci Spovedania, dragii mei, este Taina care mântuieşte! Nu Sfânta împărtăşanie! Ea desăvârşeşte. Sigur, dacă te spovedeşti, Dumnezeu te dezleagă prin duhovnic şi la împărtăşit. Dar să te dezlege întâi!

II. Să căutaţi să fiţi pomeniţi la Sfintele Liturghii

Mai întâi, se scot părticele la Proscomidie pentru sufletele pomenite, apoi, după ce s-a săvârşit Epicleza, se pun în Sfântul Sânge părticelele acelea şi se spune aşa de către preot: Spală, Doamne, păcatele celor ce s-au pomenit aici, cu cinstit Sângele Tău, pentru rugăciunile sfinţilor Tăi. Şi se pun toate de pe disc în potirul cu Sfântul Sânge. Deci, iată, tu cu intenţia ta bună unde ai ajuns? Chiar în potir cu Mântuitorul.

Liturghia, dragii mei, cred că nici îngerii nu o pot explica. Că şi ei sunt la dispoziţia forţelor divine, şi ei au un proces de despătimire, nu în sens omenesc, ci li se descoperă noi taine, înţelegând că Dumnezeu porunceşte gânditor.

Şi, dacă ar fi cu putinţă să se deschidă Cerurile şi chiar tavanul Altarului, cum s-a mai zis, n-ai vedea în Cer mai multă lumină şi mai multă aşezare faţă de Sfântul Altar, în timpul Sfintei Liturghii - Dumnezeu ţine pământul mai mult pentru Sfânta Liturghie ce se săvârşeşte pe el.

III. Să faceţi milostenie, pomană!

O, dacă aţi şti... Şi Vlahuţă spunea: „Milă e toată Scriptura!". Cel mai mare lucru posibil este acesta. Pentru că atunci înseamnă că iubeşti. Domnule, dacă spune: „însutit veţi primi!" (Mt. 19, 29), nu te teme că sărăceşti. Vrei să ai mai mult? Dă din „ce eşti tu" şi la săraci! Dar ce, urmărim să ne îmbogăţim? Mă doare inima de cel sărac. Nu te doare inima de el deloc? Poziţia asta de inconştienţă, de stăpân, asta este dezastrul societăţii. Firea pervertită te îndeamnă, bineînţeles, să ţii cont numai de al tău şi foarte greu te rupi şi pentru celălalt. Şi tocmai aceasta e porunca: să te rupi. Eu v-am spus uneori; dacă nu, vă spun acum: eram într-o situaţie, parcă era vis, dar parcă era real. Murisem şi mă uitam, cum se spune, la moartea mea, căci sufletul nu moare. Mă uitam la mine în coşciug, şi când a ajuns coşciugul să intre în groapă, am zis: „Ce bine este dacă laşi ceva din tine afară, ceva care va mărturisi pentru tine şi care te va apăra în adâncuri!". Aceea te va ajuta şi pe tine să trăieşti veşnic. Milostenia este ceva din Dumnezeul din tine!

Milostenia nu este numai să dai din traistă. Milostenie este că accepţi pe un om să stea lângă tine, fără să îl alungi în gând. Ai un coleg care are un necaz; trebuie să ştii să-i faci o mângâiere, să-i descreţeşti fruntea. La săraci poţi să faci o rugăciune scurtă:

„Doamne, miluieşte-l!", dacă nu poţi să-i dai că eşti în tramvai şi el este pe trotuar. întrebarea se pune: cum ne este inima noastră în legătură cu suferinţa din jur?
A milostivi pe unul şi pe pe altul, aici se arată că tu eşti Hristos. Apoi nici nu ştii că acela pe care îl ajuţi poate să fie Hristos. El întinde mâna să-ţi dea împărăţia cerului şi tu nici nu observi.

Fraţii mei, ţineţi minte: cerşetorii sunt personaje biblice! Ai trecut pe lângă mântuirea ta aşa de uşor! Şi mai grozav, l-ai dispreţuit! Cerşetorii nu pier niciodată. Fac sobor la margine de drum şi împart ce s-a căpătat şi zic: Asta-i de la cutare; pomeneşte-l, Doamne, întru împărăţia Ta! Acest lucru are valoare. Să nu aşteptaţi să-i întâlniţi!

Căutaţi-i, pentru că găsindu-i pe ei, te-ai găsit pe tine. Te-ai consemnat acolo, sus. Nu te poate uita Mântuitorul când faci o milostenie.

Obişnuiţi-vă să nu trăiţi numai voi ci să trăiţi în toţi care sunt cu voi. Să nu lăsaţi mâna întinsă nici când vă dă, nici când vă cere.

Veşnicia ascunsă într-o clipă, Editura Reintregirea

Cumpara cartea "Veşnicia ascunsă într-o clipă"


Pe aceeaşi temă

04 Septembrie 2017

Vizualizari: 5043

Voteaza:

Trei lucruri pe care sa le respectati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact