Viata duhovniceasca

 Viata duhovniceasca Mareste imaginea.

„Mulţi spun că viaţa creştină este neplăcută şi grea. Eu spun că este fericită şi uşoară, dar pretinde două condiţii: smerenie şi dragoste".

„Sufletul se îndrăgosteşte de Hristos atunci când cunoaşte şi împlineşte poruncile Sale. Atunci când sufletul se îndrăgosteşte de Hristos, îi iubeşte şi pe oameni, nu poate să îi urască.

In sufletul care este îndrăgostit de Hristos nu poate intra diavolul. In sufletul în care tot locul este ocupat de Hristos nu poate să intre şi să locuiască diavolul, oricât ar încerca, deoarece nu încape, nu există loc liber pentru el. In acest fel, vom putea să trăim adevărata viaţă creştină".

„Stresul este boala sufletului şi nu depinde de lipsuri materiale. Este combătut prin încrederea în pronia lui Dumnezeu şi prin lupta cea bună.

Toate cele neplăcute, care rămân în sufletul vostru şi provoacă stres, pot să devină un pretext pentru adorarea lui Dumnezeu şi să înceteze de a vă istovi. Aveţi încredere în Dumnezeu. Nu spune apostolul Pavel: «întru toate suntem necăjiţi, dar nu striviţi»?

Pe toate să le abordaţi cu dragoste, bunătate, blândeţe, răbdare şi smerenie. Să fiţi stânci! Toate să se spargă de voi şi, asemenea valurilor, să se întoarcă în larg. Voi să fiţi calmi. Dar veţi zice: «Ei, este posibil acest lucru?». Da, cu harul lui Dumnezeu, este întotdeauna posibil. Dacă le privim doar omeneşte, nu este posibil".

„Chiar dacă eşti nedreptăţit, să nu contrazici, nici să nu te enervezi, ci să rabzi şi să taci, preferând să îi înştiinţeze Dumnezeu pe alţii despre tine. Căci aceasta este spre folosul tău şi nu pentru a deveni avocatul şi apărătorul tău propriu".

„Hristos vrea să ne unim cu El şi aşteaptă afară, la poarta sufletului nostru. Doar harul divin ne poate schimba. Noi nu putem face nimic singuri. Harul ni le va da pe toate, dar noi trebuie să încercăm să ne micşorăm egoismul şi iubirea de sine, să fim smeriţi, să ne dăruim lui Hristos, şi toate cele contrare pleacă, trupeşti şi sufleteşti".

„Să fim întru toate smeriţi: în gândire, în cuvinte şi în comportament. Cel smerit crede că toate depind de Hristos şi că Hristos îi dă harul Său, şi astfel merge înainte. Cel care are smerenie trăieşte de pe acum în Biserica pământească necreată. Are bucuria lui Hristos şi în cele neplăcute".

Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul. Sfinţenia în secolul al XXI-lea, Editura Doxologia

Cumpara cartea "Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul. Sfinţenia în secolul al XXI-lea"

 

Pe aceeaşi temă

02 Februarie 2016

Vizualizari: 1966

Voteaza:

Viata duhovniceasca 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Viata duhovniceasca

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE