Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici

Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici Mareste imaginea.

Pe 9 martie, Biserica ii pomeneste pe cei 40 de ostasi crestini, torturati in Sevasta Armeniei la inceputul secolului al IV-lea. Potrivit Traditiei, acesti ostasi care credeau in Iisus Hristos au fost prinsi si inchisi. Din porunca guvernatorului Agricola au fost dusi in apa ingetata de langa localitatea Sevasta din Armenia, in prezent localitatea Sivas din Turcia. Noaptea, unul din cei 40 de ostasi nu a mai indurat frigul si a iesit din apa inghetata. Acesta a ales sa lepede credinta in Hristos, insa dupa ce jertfeste zeilor si intra intr-o baie calda, isi da duhul. Din relatarea vietii acestor mucenici aflam ca cel care ii avea in paza, isi declara credinta in Hristos si i-a locul celui ce parasise lacul inghetat. In acea noapte, 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Spre dimineata, ostasii au fost scosi din apa si omorati.

Mentionam ca la Manastirea Antim din Capitala se afla particele din moastele Sfintilor 40 de mucenici din Sevasta. Aceste sfinte moaste au fost aduse la Manastirea Antim din Capitala in anul 1883, de la Ierusalim. Patriarhul Nicodimos al Ierusalimului le-a daruit acestei manastiri, invelite intr-un pergament. In racla de la Manastirea Antim, ce pastreaza fragmente din moastele Sfintilor 40 de Mucenici, se mai afla si moaste ale Sfintilor Mucenici Achachie, Neofit, Paraschevi si Ermoghen, precum si de la Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici.

Conform Proloagelor, numele celor 40 de Mucenici din Sevastia sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

***
Ingaduiti-mi sa fac un comentariu foarte scurt la Slava pe care ne-a cantat-o la vecernie maica stareta, dar si la lectura evanghelica; voi aborda cate un aspect cu privire la sarbatoarea de azi, a Sfintilor 40 de Mucenici.

Slava este un tropar care cuprinde in esenta doar numele celor 40 de mucenici. Si aceste nume sunt cunoscute din Sinaxare si de aceea si Biserica noastra le cinsteste in chip deosebit. Spune undeva in Sfanta Scriptura ca Hristos i-a trimis pe Apostoli si acestia s-au dus sa propovaduiasca si au constatat ca Domnul le daduse puteri suprafiresti. Se intorc, deci, si Ii spun Domnului: ”Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau” (Luca 10:17). Surprinsi, acesti oameni simpli care erau Apostolii, au vazut ca aveau puterea pe care le-o daduse Domnul de a supune chiar si puterile viclene, pe demoni. Iar Domnul le spune: ”Nu va bucurati de aceasta, ca duhurile vi se pleaca, ci va bucurati ca numele voastre sunt scrise in ceruri” (Luca 10:20). Sa nu va impresioneze ca va dau puteri sa biruiti si lucruri mai presus de fire. Aceasta este dovada puterii Mele dumnezeiesti, insa bucuria voastra duhovniceasca sa fie pentru ca numele voastre sunt inscrise in ceruri.

Asta nu inseamna ca numele noastre sunt scrie undeva, ca in niste catastife, ci sunt inscrise in memoria lui Dumnezeu prin Sfantul Botez si definesc fiecare persoana in parte, reprezinta ceea ce distinge inaintea lui Dumnezeu de ceilalti oameni. Asadar, pomenirea numelor, fie la Dumnezeiasca Impartasanie, fie cu alte ocazii cand ne citeste o rugaciune preotul, fie pomenirea numelor in troparul Sfintilor 40 de Mucenici – inseamna aceasta inscriere a numelui in ceruri. Si noi, fiecare, asta vrem sa insemne numele nostru, ca suntem cunoscuti lui Dumnezeu, ca avem fiecare un loc aparte in memoria lui Dumnezeu, lucru pe care il vedem si la slujba de inmormantare. Acesta este primul dintre lucrurile [pe care vroiam sa vi le mentionez]: relatia personala a lui Dumnezeu cu noi si relatia noastra personala cu El.

Al doilea lucru este faptul ca in relatarea martiriului Sfintilor 40 de Mucenici este consemnata si urmatoarea viziune: unul dintre cei 40 s-a prabusit sub greutatea martiriului si, cu toate ca ceilalti il indemnau sa nu renunte, ca sa nu piarda tocmai la sfarsit binecuvantarea, el nu a mai suportat si a abandonat. Si atunci unuia dintre calai i-a aparut o viziune: 40 de ingeri cu 40 de cununi se pogorau ca sa ii incununeze pe cei 40 de mucenici, iar unul dintre candidatii la mucenicie nu a mai rabdat si s-a dat batut, iar al 40-lea inger nu stia cui sa dea cununa. Si atunci a alergat acel calau si a primit el cununa.

Din acest motiv si am si citit evanghelia aceasta azi. La acest amanunt se refera de fapt. Va amintesc ca Evanghelia de azi se incheie, va reamintesc, cu acest cuvant: ”vor fi cei de pe urma intai si cei dintai pe urma, ca multi sunt chemati, dar putini alesi” (Matei 20:16). Acest om nefericit a pierdut cununa martiriului, iar unul dintre calai, care a alergat la martiriu, a castigat-o. Sa stie fiecare dintre noi ca nu se incheie azi lupta sa, fiecare zi de ”azi” este inceputul unei lupte, dar si ”daca trebuie sa se incheie”, cum spune slujba tunderii in monahism, scopul nostru sa fie ca pana in ultima clipa sa ramanem uniti in Hristos si sa asteptam cununa slavei Sale.

Va urez, cuvioasa maica stareta, iubite maici si iubiti crestini, ca Dumnezeu sa binecuvanteze viata noastra, a tuturor, indiferent de starea in care ne aflam. Probabil ca viata unui monah se deosebeste de viata unui mirean, cu siguranta se deosebeste viata unui om aflat in multe necazuri de viata unui pe care Dumnezeu il privilegiaza din motive pe care numai El le cunoaste, dar toate sunt binecuvantate, unii suntem intr-un fel, iar altii in altul. Ceea ce are importanta este ca drumul nostru sa se incheie asa cum doreste El sa se incheie si sa ramanem consecventi si credinciosi Lui, ca sa nu pierdem cununa slavei asa cum a pierdut-o cel de-al 40-lea. Sa avem si noi indrazneala si hotararea calaului, fie chiar si asa, precum el si precum talharul sa furam cununa slavei si sa castigam si noi Imparatia lui Dumnezeu. Amin!

Sfanta Treime sa ne pazeasca pe noi, pe toti!

+ Nicolae, Mitropolit al Mesoghiei si Lavreoticii

Citeste mai multe informatii despre Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

Pe aceeaşi temă

09 Martie 2018

Vizualizari: 1955

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

sfintii 40 de mucenici

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2018-03-09 08:25

    "Toate încercările pe care le-au făcut ca să renunțe la credință n-au dat rezultat. Și atunci s-a gândit comandantul respectiv să-i dezbrace de haine și să-i ducă într-un lac, care era cam în centrul orașului Sevastia lângă un Gimnaziu. Gimnaziul de atunci era un fel de școală cu o palestră, unde se făceau exerciții sportive. Și acolo era și un lac. S-au gândit să-i bage în lacul respectiv, iar la 9 martie iernile erau grele acolo fiind regiune muntoasă, și sperau să nu mai iasă niciunul viu de acolo. Au stat noaptea acolo dezbrăcați și se vorbește că ei s-au îmbrățișat să-și păstreze căldura. Unul dintre cei 40 de soldați nu a mai rezistat și a cerut să fie scos pentru a intra în baia caldă din apropiere. Din cauza diferenței de temperatură acesta a murit. Un alt creștin, martor al evenimentului, a intrat în apa rece alături de ceilalți pentru a-și mărturisi credința sa în Hristos. Dimineața, când au văzut că nu au murit, s-a hotărât arderea lor pe rug. Și unul dintre ei, a cărui mamă asista la toată povestea aceasta, nu a mai putut și a fost purtat de mama lui și a fost dus de mama lui cu căruța la locul unde trebuiau să fie arși. Au fost arși, și Sfântul Vasile cel Mare, care are o cuvântare la 9 martie, spune că resturile care au rămas din ei au fost date pe apa unui râu. Dar nu toate resturile, pentru că se păstrează moaște din Sfinții 40 de mucenici". Academician Emilian Popescu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE