
Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi este praznuita pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in satul Epivata din Tracia si a trait la inceputul secolului al XI lea. S-a nascut intr-o familie crestina. Desi parintii ei erau instariti, ea alege sa vietuiasca in post, saracie si simplitate. Dupa o viata bineplacuta lui Dumnezeu a trecut la cele vesnice pe la anul 1030 sau 1035.
Moastele Sfintei Parascheva vor ajunge in anul 1235 la Tarnovo. Din cauza navalirii otomanilor, ele au fost mutate la Vidin pentru o scurta vreme, in anul 1396. Cand otomanii vor desfiinta Taratul romano-bulgar, moastele Sfintei Parascheva ajung la Belgrad si vor ramane aici in perioada 1396-1521, pana cand Serbia este transformata in pasalac turcesc. Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului ii ofera sultanului mai multe daruri si ii cere permisiunea sa aduca moastele Sfintei Parascheva de la Belgrad la Constantinopol. Astfel, moastele Sfintei Parascheva vor ajunge incepand cu anul 1521, in Constantinopol.
Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse in tara noastra pe 13 iunie 1641. Ele au fost daruite de Patriarhia Ecumenica din Constantinopol domnitorului Vasile Lupu al Moldovei. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in biserica Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi, iar din anul 1889 au fost mutate in noua Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se afla si in prezent.
In acatistul inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva, nu intalnim descrierea vietii sale, asa cum se intampla cu alte acatiste inchinate sfintilor, ci se scoate in evidenta faptul ca ea este mult folositoare. Ii ajuta pe bolnavi, parinti, copii, batrani, pe cei nedreptatiti etc. Sfanta Cuvioasa Parascheva este mult folositoare pentru toti crestinii. In una din predicile inchinate Sfintei Parascheva, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a spus: "Sfanta Cuvioasa Parascheva, prin moastele ei, in diferite tari, a devenit foarte populara. Ea este ocrotitoarea Moldovei, dar si a tuturor pelerinilor ortodocsi. De aceea, pana astazi ea este mult cinstita si i se spune «mult folositoare». Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva este unul neobisnuit. In el nu se vorbeste despre viata ei, cum se obisnuieste in celelalte acatiste, ci se vorbeste despre ajutorul oferit de ea celor care se roaga ei. Aceasta fraza «Bucura-te, Sfanta Parascheva, mult folositoare!» rezuma toate binefacerile pe care ea le-a aratat celor care vin sa se roage ei si ii cinstesc sfintele moaste".
Precizam ca Sfanta Parascheva a mai avut un frate, pe Sfantul Eftimie Izvoratorul de mir, episcopul Maditelor.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea a sute de biserici din tara si strainatate. Mentionam ca peste 450 de biserici din tara o au ca ocrotitoare.
Amintim ca incepand cu anul 1996, la hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi sunt aduse si moastele altor sfinti spre inchinare. Anul acesta, alaturi de racla cu sfintele moaste ale Sfintei Parscheva va fi si racla cu sfintele moaste ale Sfantului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitana din Arkalochori (Creta, Grecia).
La multi ani celor care poarta numele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Iulian Predescu
-
Moastele Sfintei Parascheva au fost scose spre inchinare
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Moastele Sfintei Parascheva
Publicat in : Religie -
Pelerin la moastele Sfintei Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.