Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei

Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Filoteea, ale carei moaste se gasesc in Catedrala Mitropolitana din Atena, este cunoscuta ca fiind ocrotitoarea capitalei elene. Sfanta Mucenita Filoteea din Atena a primit mucenicia in timpul perioadei de ocupatie otomana, datorita eforturilor ei de a rascumpara pe femeile grecoaice luate drept sclave in haremurile turcilor. Este sarbatorita pe data de 19 februarie.

Sfanta Filoteea s-a nascut in anul 1522, in Atena, in cadrul unei familii instarite, cu vechi statut nobiliar bizantin. Parintii sai i-au pus numele de botez Revoula. La varsta de doisprezece ani, impotriva vointei sale, s-a casatorit cu un barbat care, in primii trei ani de casnicie, s-a dovedit a fi extrem de violent. Revoula a indurat cu rabdare toate necazurile pricinuite de sotul sau rugandu-se lui Dumnezeu pentru indreptarea acestuia. Cand sotul sau a murit, trei ani mai tarziu, Revoula s-a intors la casa parinteasca, unde a stat pana cand parintii sai au trecut la cele vesnice.

Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei

Dupa moartea parintilor a intemeiat o manastire de maici, inchinata Sfantului Andrei. Revoula a fost prima care a primit tunderea in monahism in aceasta manastire, cu numele Filoteea. Multe femei sclave, abuzate de catre turcii musulmani, in acea perioada de ocupatie otomana, i-au cerut sprijinul si au primit refugiu in asezamantul monahal al carei stareta era.

Manastirea Sfantul Andrei - Ctitoria Sfintei Filoteea

Odata, patru femei au fugit de la stapanii turci, care le propusesera sa renunte la Crestinism, si s-au refugiat in manastirea Sfintei Filoteea. Afland turcii unde s-au ascuns femeile, au patruns in chilia sfintei pe care au luat-o si au dus-o inaintea guvernatorului musulman. Acesta a aruncat-o in temnita. In dimineata urmatoare, I s-a spus ca va fi eliberata numai cu conditia sa renunte la credinta in Hristos. Altfel, va fi omorata.

Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei

In momentul in care Sfanta Filoteea era pregatita sa accepte cununa martiriului, o multime de crestini s-a adunat, prin purtatrea de grija a lui Dumnezeu. Acestia au mijlocit inaitea guvernatorului care a eliberat-o pe Sfanta Filoteea.

Intorcandu-se la manastire, Sfanta Filoteea a continuat nevointele duhovnicesti primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni. In Patesia, o suburbie a Atenei, a intemeita o noua manastire, unde traia in posturi, rugaciuni si priveghere, impreuna cu celelalte maici. In tot acest timp Sfanta Filofteea a continuat insa sa ajute prin toate mijloacele pe fratii sai intru Hristos care sufereau, ca sclavi, sub jugul turcesc.

 Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei

In ajunul praznicului Sfantului Dionisie Areopagitul (praznuit la 3 octombrie), turcii au prins-o din nou pe Sfanta Filoteea. De aceasta data au supus-o la si mai multe chinuri. Intr-un final, au aruncat-o la pamant, aproape moarta.  Surorile manastirii au luat trupul sfintei mucenite si l-au dus la Kalogreza, unde s-a stins din viata la 19 februarie 1589.

Radu Alexandru

28 Ianuarie 2014

Vizualizari: 4212

Voteaza:

Sfanta Filoteea, ocrotitoarea Atenei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE