Sfantul Dionisie Areopagitul

Sfantul Dionisie Areopagitul Mareste imaginea.

Sfantul Dionisie Areopagitul s-a nascut in Atena. Dupa ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a mers in Egipt pentru a si le desavarsi. Pe cand se afla aici, Mantuitorul era rastignit pe Cruce la Ierusalim. Observand intunecarea cerului petrecuta la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: "Sau Dumnezeu patimeste sau lumea aceasta vazuta se sfarseste”.

Dionisie revine in Atena si se bucura de intalnirea cu Pavel in Areopag. Va pune in inima cuvintele pe care le va rosti Pavel si astfel, in anul 51 se va converti la crestinism. Mai tarziu, va fi hirotonit episcop in Atena. Calatoreste cu Pavel si ii cunoaste pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim ca sa o cunoasca pe Maica Domnului. Va fi de fata la inmormantarea Feciorei Maria.

Dupa ce a randuit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca in Galia, l-a indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei. Zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism. A fost decapitat in vremea imparatului Domitian (81-96).

Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti. In prima treapta, care este cea mai inalta, sunt: Tronurile, Heruvimii si Serafimii. A doua treapta cuprinde: Stapaniile, Domniile si Puterile, iar in treapta a treia intalnim: Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Troparul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul
Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul

Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul;
- Sfantului Mucenic Teoctist;
- Sfantului Mucenic Dionisie si a opt mucenici impreuna cu dansul;
- Sfantului Mucenic Teaghen;
- Sfantului Mucenic Teotechi;
- Sfantului Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ierotei, episcopul Atenei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Viata Sfantului Dionisie Areopagitul - AUDIO

Calendar Ortodox02 Octombrie 2014

Vizualizari: 19611

Voteaza:

Sfantul Dionisie Areopagitul 5.00 / 5 din 2 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-03 12:06

    Sfinte Dionisie Aeropagitul mijloceste si pentru mine pacatoasa,pentru familia mea,pentru rudele si prietenii mei,catre Domnul cel Milostiv sa ierte pacatele noastre,sa ne daruiasca intelepciune,intelegre,sanatate si sa Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ne acopere cu Sfant Acoperamntul Sau,Amin!

  • iri bPostat la 2012-10-03 07:01

    Sfinte Dionisie Areopagitul roaga-te pentru familia mea, prietenii mei, batranii singuri, bolnavi, angajatii spitalelor din Romania, persoanelor care au urmat/urmeaza/ vor urma cursul de infirmiere cat si pentru mine pacatoasa. Amin.

  • iri bPostat la 2011-10-03 13:25

    Sfinte Dionisie Areopagitul roaga-te pentru mine si familia mea pacatosii.Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox