
Sfanta Frideswide face parte din randul "sfintilor Apusului” sau "sfintilor Ortodoxiei latine”, toti acei placuti ai lui Dumnezeu care au trait in apusul Europei in perioada cand acesta se afla in unire cu Biserica Ortodoxa si marturisea credinta cea dreapta. Din nefericire, multi dintre sfintii Apusului sunt aproape cu desavarsire necunoscuti in randul credinciosilor ortodocsi din Rasarit si, cu atat mai putin, cinstiti ca sfinti ai lui Dumnezeu.
Sfanta Frideswide este ocrotitoarea orasului Oxford din Anglia, un centru universitar de renume mondial. Desi in prezent orasul Oxford este indeobste cunoscut drept un oras al cartii si culturii, viata Sfintei Frideswide ne descopera o latura si mai profunda a acestuia, aceea de "oras al sfinteniei” si al "culturii Duhului”.
Daca pana in secolul al XVI-lea motto-ul Universitatii din Oxford a fost "Dominus illuminatio mea” sau "Domnul este luminarea mea”, cuvintele cu care incepe Psalmul 26, spre sfarsitul acestui secol, motto-ul a fost schimbat, cel mai probabil ca expresie a secularizarii stiintei sub influenta principiilor umaniste si rationaliste.
Viata Sfintei Frideswide
Sfanta Frideswide s-a nascut in jurul anului 665 in sanul unei familii princiare din Regatul Mercia ce se intindea in regiunea Oxford. Parintii sai, Didan si Sefrida erau oameni credinciosi. De cresterea micutei s-a ocupat indeosebi Etelghit, o femeie cu frica de Dumenzeu, care i-a sadit acesteia constiinta faptului ca "acolo unde nu este Dumnezeu, nimic nu este.” Inca din copilarie a manifestat dorinta de a imbratisa viata monahala. Dupa moartea mamei sale, Sfanta Frideswide l-a rugat pe tatal sau sa-i ridice un asezamant monahal in care sa vietuieasca impreuna cu alte maici, consacrandu-se slujirii apropelui si vietii in Hristos.
In acelasi timp printesa Frideswide devenise cunoscuta in intreg tinutul pentru frumusetea si viata sa vituoasa, incat printul Algar, a trmis un mesager pentru a o cere in casatorie. Refuzandu-i cererea acesta a intentionat sa o rapeasca. Sfanta Frideswide a fost nevoita sa fuga ascunzandu-se in padurile din Binsey. Citim in viata sfintei ca timpt de trei ani aceasta a vietuit in salbaticie intr-o coliba in care erau crescuti porci.
Deoarece printul Algar nu s-a dat batut si dorea cu orice pret sa o gaseasca pe printesa prin rugaciunile acesteia Dumnezeu a ingaduit ca printul sa orbeasca. Abia dupa ce acesta a renuntat cu totul la a o mai cauta pe Sfanta Frideswide, si-a redobandit vederea.
Sfanta a revenit pentru o perioada in manastirea inchinata Maicii Domnului, infiintata de tatal ei, pe locul pe care in prezent se afla Catedrala Oxford.
Apoi, s-a intors in padurea Bindsey pentru a vietui in singuratate. Viata Sfintei Frideswide aminteste si minuni savarsite de aceasta. Prin rugaciunile ei a fost vindecat un lepros si tot prin rugaciunile ei a aparut in chip minunat un izvor din care sfanta a putut bea apa in salbaticie. Pe locul acestui izvor se pastreaza pana in prezent o fantana.
Sfanta Frideswide a trecut la cele vesnice in anul 735. Viata Sfintei Frideswide a fost scrisa in anul 1125 pe baza traditiilor existente in Oxford.
La inceputul secolului al XI-lea ctitoria Sfintei Frideswide a fost inchisa si reinfiintata abia dupa Marea Schisma (1054), insa ca asezamant Romano-Catolic. Pe 11 februarie 1180 moastele sfintei au fost mutate in aceasta biserica. Acest loc a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din Anglia.
Asezamantul a fost distrus a fost distrus in 1538. Desi acesta a fost restaurat in 1546, a fost iarasi distrus in 1558 de catre un fanatic calvin care a si profanat moastele Sfintei Frideswide amestecandu-le cu ramasitele pamantesti ale unei alte femei.
In prezent moastele sale se pastreaza in continuare inhumate alaturi de acele ramasite pamantesti, intr-un mormant aflat in Catedrala lui Hristos din Oxford.
Sfanta Frideswide, ocrotitoare Oxfordului, este praznuita pe 19 octombrie.
Radu Alexandru
-
Catedrala Oxford
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.