Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle

Sfanta Iuliana; Sfantul Temistocle Mareste imaginea.

Sfanta Iuliana este praznuita pe data de 21 decembrie. Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin. Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita. Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata. Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Din relatarea vietii Sfintei Iuliana aflam ca intr-o noapte, pe cand sfanta statea la rugaciune, i s-a aratat diavolul in chip de inger de lumina si i-a spus ce chinuri avea sa sufere in continuare. Ispititorul o invata sa aduca jertfe idolilor, ca sa scape cu viata. Dar Iuliana, intelegand primejdia, s-a rugat fierbinte catre Dumnezeu ca sa-i descopere cine era acela care i se aratase. Prin puterea Domnului, diavolul a marturisit singur cine este, iar sfanta cu putere minunata l-a legat si l-a pedepsit pana in dimineata in care a fost din nou scoasa la chinuri.

Sfanta Iuliana este considerata protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nasteri si in timpul diverselor boli. In icoane este zugravita si in chipul unei persoane care reuseste sa prinda in lanturi un diavol inaripat, dar si cum suporta diverse torturi luptandu-se cu diavolii.

Canon de rugaciune catre Sfanta Iuliana

Sfantul Mucenic Temistocle

Sfantul mucenic Temistocle a trait pe vremea imparatului Deciu, in Mira Lichiei, fiind pastor de oi. Ighemonul Asclipie, pornind prigoana impotriva crestinilor, il cauta pe Sfantul Dioscorid. Temistocle, care il ascunsese, a spus ca nu stie unde este, dar s-a dat pe sine marturisind ca este crestin. Pentru aceasta marturisire a fost atarnat de un lemn si lovit pana i s-a sfasiat pantecele. Apoi a fost tarat pe piroane ascutite de fier si asa si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu. Dupa sfarsitul mucenicesc al Sfantului Temistocle, credinciosii i-au pus toiagul de pastor in pamantul de deasupra mormantului sau. Acesta a prins radacini, a rodit si vreme de multi ani roadele sale au fost tamaduitoare.

Tot astazi, facem pomenirea:
- sfintilor 500 de mucenici din Nicomidia;
- sfintelor 130 de femei din Nicomidia.

Maine facem pomenirea Sfantului Ierarh Petru Movila, mitropolitul Kievului.

 

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

21 Decembrie 2022

Vizualizari: 48049

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Comentarii (5)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-12-20 09:40

    Într-o zi, după ce Iuliana a împlinit optsprezece ani, logodnicul ei i-a spus: - Trebuie să stabilim data căsătoriei. Iuliana însă, dorind să amâne această dată şi refuzând căsătoria cu un păgân, i-a răspuns lui Eleusie: - Mă voi căsători cu tine atunci când vei deveni conducătorul cetăţii Nicomedia. După multe încercări şi stăruinţe pe lângă împăratul Diocleţian, Eleusie a reuşit să devină conducător al cetăţii. - Acum nu ne mai împiedică nimic să ne căsătorim, i-a zis logodnicul ei. - Eu, fiind creştină, nu mă pot căsători cu un păgân, i-a răspuns Iuliana. Foarte mânios la auzul acestor cuvinte, Eleusie s-a dus la Africanus, tatăl Iulianei, mustrându-l pentru faptul că a lăsat-o pe fiica lui să devină creştină. Africanus, vâzând că nu reuşeşte nici cu blândeţea şi nici cu forţa să îşi înduplece fiica să renunţe la creştinism, i-a spus: - Este o mare ruşine pentru familia noastră ca tu să refuzi această căsătorie şi să doreşti să rupi logodna. De acum, cel ce va decide soarta ta este logodnicul tău, Eleusie. El te va judeca potrivit obiceiurilor romane. - De ce nu vrei să te închini zeilor noştri? Doar te-ai născut într-o familie romană. - Da, aşa este, i-a zis Iuliana lui Eleuise, însă credinţa mea în Mântuitor şi spălarea păcatelor mele prin Taina Sfântului Botez mi-a întărit credinţa în Domnul Dumnezeul creştinilor. - Pentru că tu continui să refuzi căsătoria cu mine şi pe zeii mei, vei fi bătută şi chinuită crunt. Iar Eleusie a poruncit soldaţilor s-o ardă cu fier înroşit, s-o spânzure de păr. Toate aceste chinuri sfânta le-a răbdat cu împăcare. Torturată şi aruncată în închisoare, Iuliana a continuat să se roage Domnului, care i-a tămăduit rănile. Văzând minunile săvârşite de Dumnezeu cu sfânta, cum ea a reuşit să iasă vie şi nevătămată dintr-o baie cu plumb încins, în clipa în care ea a fost decapitată, sute de bărbaţi şi femei au devenit creştini.

  • Iuliana FurtunaPostat la 2015-12-21 18:50

    Bucuta-te, Sfanta Mucenita Iuliana! Te rugam fierbinte, Sfanta Mucenita Iuliana, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii si ajuta neputintelor noastre! Amin.

  • Radu FloreaPostat la 2012-12-21 21:12

    Doamne dă-ne sămânţa de muştar a credinţei. Dă-ne măcar o fărâmă din curajul, dragostea, credinţa şi nădejea mucenicilor Tăi, împreună cu smerenia, ca să dobândim bucuria cea adevărată, care nu se va lua de la noi! Bine ar fi dacă ne-am dori acestea cu adevărat căci le-am primi negreşit. Dă-ne şi darul de a dori acestea căci şi asta e tot un dar!

  • Constantin BernathPostat la 2010-12-21 12:51

    Interesant articol, dar pun intrebarea DE CE NOI CRESTINI ORTODOCSI nu putem sa fim macar la picioarele acestor martiri? Va raspund eu: PENTRU CA, IN FRUNTE cu MINE suntem pacatosi si nu am gasit ADEVARATUL DRUM catre MANTUITORUL NOSTRU CARE NE IUBESTE. Doamne ajuta-ne sa gasim CALEA SPRE TINE SI AJUTA NEPUTINTEI NOASTRE SA TE URMAM. Sarbatori FERICITE.

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-07-10 17:19

    Multumim pentru aceste informatii,aceste dovezi ale credintei ma bucura,desi felul in care au murit sacrificati martirii ma cutremura.Off Doamne!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox