Sfantul Apostol Matei

Sfantul Apostol Matei Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Matei este praznuit pe 16 noiembrie. Inainte de a deveni unul din cei 12 Apostoli ai Mantuitorului, Sfantul Matei a fost vames in Capernaum si se numea Levi. Ocupatia sa ca vames sau colector de taxe arata ca el era instruit, stia sa citeasca si sa scrie. Nu stim daca era sau nu casatorit. Evanghelistul Luca consemneaza in Evanghelia sa, la capitolul 5, momentul chemarii lui Matei: "Si dupa acesta a iesit si a vazut un vames cu numele Levi care sedea la vama si i-a zis: Vino dupa Mine. Si lasand toate, el s-a sculat si a mers dupa El" (Luca 5, 27-28). Numele de Matei, inseamna "dar de la Dumnezeu". Matei a fost frate cu un alt apostol, Iacob al lui Alfeu.

Matei a scris prima Evanghelie a Mantuitorului in limba aramaica. Inainte de anul 70, Sfantul Matei a tradus Evanghelia sa in limba greaca si a denumit-o "Cartea neamului lui Iisus Hristos", pentru a fi citita si de alti crestini, proveniti din celelalte neamuri. Mentionam ca dintre cele patru evanghelii din canonul Noului Testament, primele trei se numesc si evanghelii sinoptice, ele avand asemanari atat de mari incat pot fi puse pet re coloane paralele si private simultan: acelasi plan general, acelasi tip si aproape aceeasi succesiune a episodelor.

In iconografie, Sfantul Matei este pictat avand ca simbol ingerul sau omul. Dionisie din Fruma spune in „Erminia picturii bizantine“ ca Evanghelistul Matei se picteaza „stand inauntru in casa si scriind inceputul Evangheliei sale: Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Ca simbol are omul. Cel asemenea cu omul inchipuie intruparea si firea omeneasca a lui Hristos“. Matei, ne descopera in Evanghelia scrisa de el ca Hristos reprezinta plinirea profetiilor mesianice din Vechiul Testament, convingandu-i pe contemporani si conationali sa Il recunoasca pe Iisus ca fiind Mesia.

Potrivit Traditiei, Sfantul Evanghelist Matei a primit moarte martirica in Etiopia, fiind ars pe rug de necredinciosi. El a predicat in Persia si Etiopia. Din relatarea vietii sale aflam ca a predicat Evanghelia si in mijlocul unui trib de canibali din cetatea Mirmeniei. Dupa ce cateva suflete s-au aratat dornice sa primeasca invatatura lui Hristos, a hirotonit un episcop, pe nume Platon, si s-a retras intr-un munte din apropiere, unde a inceput sa se roage pentru lepadarea credintei in zei a acestui popor si intoarcerea lui la Dumnezeu. Conducatorul tribului, pe nume Flavian, a considerat ca Sfantul Matei este un vrajitor si a hotarat sa il dea pe mana chinuitorilor. Dupa ce a fost supus la multe chinuri, Sfantul Matei a iesit din toate nevatamat. Sfantul Matei a trecut la cele vesnice in vreme ce se ruga. Flavian a luat trupul Sfantului Matei si l-a asezat intr-un sicriu de fier. Inainte de a-l arunca in mare, a spus: "Daca Cel ce l-a pazit pe Matei intreg in foc, il va pazi pe el si de innec, apoi cu adevarat Acela este Dumnezeu si Aceluia ne vom inchina, lasand pe toti zeii nostri, care n-au putut sa se izbaveasca de arderea focului" (Vietile sfintilor pe noiembrie, p. 299-300). A doua zi moastele sale erau scoase din apa de episcopul Platon dupa o descoperire dumnezeiasca in vis. In urma acestei minuni, multi s-au botezat, parasind credinta in idoli si caindu-se pentru uciderea facuta. Flavian s-a botezat cel dintai, primind numele de Matei. "Apoi a fost invrednicit randuielii preotesti de catre Sfantul Platon episcopul. Iar dupa trei ani, murind episcopul, Sfantul Matei s-a aratat in vedenie preotului Matei, celui ce-si lasase domnia si l-a sfatuit sa primeasca scaunul episcopal, dupa fericitul Platon" (Vietile sfintilor pe noiembrie, p. 300).

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

16 Noiembrie 2020

Vizualizari: 5140

Voteaza:

Sfantul Apostol Matei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE