Straja mormantului si arhiereii

Straja mormantului si arhiereii Mareste imaginea.


Straja mormantului si arhiereii

Mat. XXVIII, 11-13: "Si plecand ele, iata unii din straja, venind in cetate, au vestit arhiereilor toate cele intamplate. Si adunandu-se ei impreuna cu batranii si tinand sfat au dat bani multi ostasilor zicand : Spuneti ca ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe cand noi dormeam".

Evanghelistul Matei este singurul care relateaza pozitia pe care au adoptat-o arhiereii si fariseii iudei, fata de stirea invierii Domnului Hristos. Caci la Invierea Domnului ingerul lui Dumnezeu s-a pogorat din cer si a pravalit piatra de pe usa mormantului, producandu-se si un cutremur. Lumina orbitoare a ingerului si cutremurul au inspaimantat pe paznici, izbindu-i la pamant si devenind inconstienti, au ramas un rastimp ca niste morti.

Apoi, ei si-au revenit in fire, au vazut mormantul gol si piatra rasturnata si so-cotindu-se inutili, au plecat pe la corturile lor care erau afara de cetate (Gheorghiu), s-au intarit trupeste, mancand ceva si o parte dintre ei s-au dus la arhiereu spre a-i istorisi faptele. Ei le-au relatat despre inger care s-a coborat din cer, despre cutremur, despre faptul ca n-au vazut nici un ucenic de al Domnului Hristos la mormant si au observat apoi mormantul gol. Precum s-a amintit, pe Domnul Hristos inviat nu l-au vazut.

Invierea, misterul invierii nu a fost sesizat de nimeni. Evident, arhiereii au inteles ca Domnul a inviat dar nu se puteau dezice de miselia rastignirii pe care o facusera. Ei au inteles ca trebuiau sa previna raspndirea vestii despre invierea Domnului. Pentru ca sa nu fie "aceasta ratacire de pe urma", precum spuneau ei, "mai mare ca cea dintai" (Matei XXVII, 64). Atunci arhiereii au convocat sinedriul si au hotarat sa propuna soldatilor o falsificare a evenimentului, si anume: sa spuna ca in timp ce ei dormeau, ucenicii Mantuitorului, venind noaptea au furat trupul Domnului Hristos.

Evident, o solutie prin care sinedristii calomniau pe ucenicii Domnului ca i-au furat trupul. O propunere prin care se ataca onoarea si disciplina ostasilor romani, care si-au calcat disciplina militara, dormind in timpul serviciului comandat si nu si-au indeplinit corect misiunea de strajeri cu care fusesera insarcinati. Ei propun soldatilor si acestia au primit - precum se va vedea.

O solutie ilogica si nenaturala si absurda. Caci, cum se putea spune ca ostasii dormind, ucenicii au furat corpul Domnului? Daca dormeau cum puteau sti ca ucenicii au furat corpul Mantuitorului! Ei puteau spune, cel mult, ca au gasit mormantul gol.

Mat. XXVIII, 14-15. "Si de se va auzi aceasta la dregatorul, noi il vom indupleca si pe voi fara grija va vom face. Iar ei luand argintii au facut precum au fost invatati. Si s-a raspandit cuvantul acesta intre iudei pana astazi".

Evident mai era si faptul ca Pilat, conducatorul suprem al armatei din Palestina sa afle de acest fapt si sa pedepseasca pe soldatii nedisciplinati. Arhiereii asigura pe soldati ca daca s-ar afla faptul, ei il vor imiblanzi pe conducator si nu vor avea nimic de suferit. Ei stiau ca Pilat care le facuse mari concesii la rastignirea Mantuitorului, va ceda si in acest caz, intrebuintand chiar mituirea. Totusi Pilat, spune Tertulian in cartea sa Apologeticum, a trimis un raport imparatului Tiberiu, in chestiunea lui Iisus si el a relatat despre invierea Domnului ca un adevarat crestin.

Soldatii au primit banii, caci pe atunci si la romani era multa coruptie. "Pe Roma o poti cumpara toata pe bani" (Sallust) si au raspandit acest zvon printre iudei, pana astazi, adica pana in vremea scrierii Evangheliei dupa Matei - anul 43. Insa Iustin Martirul (+167) aminteste ca pe vremea sa iudeii aveau emisari trimisi pretutindeni spre a raspandi acest zvon.

Zvonul despre furtul corpului Mantuitorului mort, de catre Apostolii Sai, nu a persistat numai pana pe timpul scrierii Evangheliei lui Matei (43), si Justin Martirul, ci a fost adoptat de multi adversari ai invierii Mantuitorului, sub denumirea de ipoteza furtului sau inselaciunii. Insa aceasta ipoteza este foarte subreda si neverosimila. Sfantul Ioan Gura de Aur, cel mai mare exeget crestin, ii arata toata falsitatea.

"Cum au putut ucenicii sa fure corpul Domnului ? Niste oameni fara stiinta si nume, fara sprijin, loviti de teama, care nu indrazneau sa se arate, sa fi incercat un act asa de indraznet ? Mantuitorul era pecetluit,- inconjurat de garda iudeilor, garda speciala spre a inlatura acest accident si care vegheau spre a se apara de aceasta surpriza. Cum ar fi putut ei indrazni si indeplini acest act, fara a fi descoperiti ? Cum ar fi indraznit sa forteze atatia oameni si garda armata ? Daca au fugit cand Mantuitorul era prins, cum puteau dupa moarte sa infrunte garda si sa-i fure corpul ? Nu trebuia numai o oarecare dibacie spre a intra un om in secret in mormant, caci intrarea era inchisa cu o piatra mare, care nu putea fi rasturnata decat de un numar de oameni.

Cine ar putea apoi crede ca mai multi oameni ar putea intra intr-un mormant printre soldati adormiti, dand deoparte o mare piatra, desfacand corpul de giulgiu si celelalte panze fara ca cei adormiti in jurul mormantului sa se trezeasca si sa vada ? Este oare de crezut ca din toata aceasta garda sa nu fi ramas nimeni atent si veghetor de la lucru ce le fusese recomandat ? Se naste intrebarea apoi ca acei care cu asa risc au luat corpul Mantuitorului sa-l fi putut ascunde cu atata intelepciune si incapatanare ca nimeni sa nu fi violat acest secret ? In sfarsit, cum ar fi putut intra in mintea acestor oameni simpli ideea furtului corpului Mantuitorului, spre a stabili prin acest artificiu invierea Mantuitorului in tot pamantul ? Din ce motive a plecat aceasta idee riscanta, care le-a adus multe primejdii. Cum au dorit ei sa accepte asemenea riscuri si sa-si dea chiar viata pentru o idee falsa, stiuta de ei ca minciuna ?"

Deci si afirmatiile tuturor adeptilor ipotezei furtului Matuitorului Hristos de catre ucenicii sai sunt neintemeiate. Incepand de la arhiereii iudei si pana la Renan, care afirma ca nu toti ucenicii Domnului au furat corpul Domnului, ci numai o parte ; altii (A. Reville, Jesus de Nazareth), care afirma ca arhiereii au luat corpul lui Iisus din cauza unei banuite revolte populare sau chiar soldatii romani, din ordinul lui Pilat, din cauza aceleiasi revolte. Toate afirmatiile respective cad.

Caci pe langa admirabila respingere a acestei ipoteze de catre Sfantul Ioan Hrisostom se poate afirma ca pentru potolirea unei revolte populare se gaseau destule mijloace represive. Iar daca arhiereii ar fi transportat corpul Domnului in alt mormant, atunci cand cautau sa respinga zvonul despre invierea Mantuitorului raspandit de Apostoli si cand crestinismul incepea sa se raspandeasca printre iudei, crestinism bazat pe Invierea Domnului, ei nu trebuiau sa-i bata pe Apostoli, ci spre a stinge acest zvon trebuiau sa arate Apostolilor mormantul in care zacea corpul Domnului Hristos.

Ei n-au facut-o ci au ascultat propunerea sinedristului Gamaliei: "Feriti-va de oamenii acestia sa-i lasati pe ei, caci de va fi de la oameni lucrul acesta, se va risipi, iar de este de la Dumnezeu, nu veti putea sa-l risipiti, ca nu cumva si luptatori de Dumnezeu sa va faceti" (Fapte V, 38-39). Deci, trupul Domnului nu putea fi risipit, ci el a inviat.

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 3336

Voteaza:

Straja mormantului si arhiereii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE