Sfantul Artemie

Sfantul Artemie Mareste imaginea.

Sfantul Mare Mucenic Artemie este cinstit pe 20 octombrie. Sfantul Artemie a primit darul tamaduirii bolilor, indeosebi a diferitelor forme de hernie si varice. Fragmente din moaste Sfantului Artemie sunt prezente la Manastirea Caldarusani.

Sfantul Artemie s-a nascut la sfarsitul secolului al III lea, in Egipt. A fost commandant in oastea Sfantului Constantin. S-a invrednicit sa vada pe cer semnul Sfintei Cruci, a luptat impotriva lui Maxentiu si a insotit-o pe Sfanta Elena in Tara Sfanta, fiind prezent la descoerirea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Hristos.

Aduce moastele Sfintilor Apostoli Andrei, Luca si Timotei la Constantinopol si este numit in anul 360 guvernator al Egiptului. Aici a luptat impotriva idolatriei.

Cand imparatul Iulian porneste prigoana impotriva crestinilor, Sfantul Artemie l-a mustrat pentru lepadarea credintei in Hristos si pentru persecutiile aduse impotriva crestinilor. Din acest motiv, Sfantul Artemie a fost torturat si a primit moarte muceniceasca in anul 362.

Fragmente din moastele sale se afla si la Manastirea Kostamonitou din Sfantul Munte Athos. Moastele Sfantului Artemie sunt izvor de tamaduiri si de minuni.

In tarile ortodoxe de traditie greaca, Sfantul Artemie este cinstit si ca ocrotitor al Politiei nationale.

Tropar, glasul 4:

Mucenicul Tau, Doamne, Artemie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2023

Vizualizari: 967

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE