Sfantul Chiriac de la Bisericani

Sfantul Chiriac de la Bisericani Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani a fost canonizaţ în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială având loc la 5 iunie 2008, cu zi de prăznuire 1 octombrie.

Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani a trăit în secolul al XVII-lea, fiind originar de pe Valea Bistriţei. A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Bisericani şi a petrecut 60 de ani din viaţă în aspre nevoinţe într-o peşteră greu accesibilă din apropierea chinoviei sale. Vara şi iarna petrecea pe munte cu trupul gol, în rugăciune curată, biruind, cu puterea lui Hristos, neputinţele firii şi ispitele diavolului.

Pe acest cuvios l-a cunoscut şi Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, care, mai târziu, după mutarea cuviosului la Domnul, i-a sărutat sfintele moaşte. Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, având o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune. Şi-a dat sufletul lui Hristos, numărându-se printre sfinţii români, cinstiţi de popor. Moaştele lui au fost aşezate în peştera în care a trăit, peşteră ce se poate vedea şi astăzi şi în care s-a amenajat, mai târziu, un paraclis în cinstea lui. Mai târziu, din cauza deselor tulburări din ţară, sfintele moaştele au fost împărţite.

Sfinte Cuvioase Chiriac, roagă-te lui Hristos pentru noi!

.
Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2014

Vizualizari: 989

Voteaza:

Sfantul Chiriac de la Bisericani 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE