Sfantul Damian din Mirihovo

Sfantul Damian din Mirihovo Mareste imaginea.

Sfantul Damian din Mirihovo s-a nascut candva la inceputul secolului al XVI-lea, in satul Mirihovo, din regiunea Agrafa, Grecia. El l-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, primita din mana turcilor musulmani, iar Dumnezeu l-a slavit pe el in vesnica Sa imparatie, in ziua de 14 februarie 1568.

Sfantul Damian din Mirihovo

Sfantul Damian din Mirihovo s-a nascut candva la inceputul secolului al XVI-lea, in satul Mirihovo, din regiunea Agrafa, Grecia. El a primit credinta ortodoxa de la parintii sai, care traiau in mod virtuos, cu frica lui Dumnezeu. Copilul a fost atras inca de mic catre vietuirea monahala. Astfel, la vremea potrivita, Sfantul Damian a plecat in Sfantul Munte Athos, unde a intrat in obstea Manastirii Filoteu.

Dupa un timp, el s-a retras intr-o sihastrie mai aspre, pentru a se indeletnici cu postul si cu lunistirea (isihia), spre rugaciunea cea de toata vremea. Simtind chemarea lui Dumnezeu, Sfantul Damian a parasit pustia si s-a indreptat spre lume, calatorind prin sate, cu dorinta de a propovadui Evanghelia lui Hristos.

Sfantul Damian a inceput sa propovaduiasca in satele si targurile de la poalele Muntelui Olimp. El ii indemna pe crestini la pocainta si la implinirea poruncilor lui Dumnezeu. El a fost respuns de multi, chiar si de unii care se socoteau a fi credinciosi. Amenintat cu bataia, sfantul a plecat spre alte locuri.

Pentru o vreme, el a propovaduit dreapta credinta in regiunile Kisavo, Larisa si Agrafa. Fiind iarasi amenintat, el s-a asezat definitiv intr-un sat din regiunea Kisavo, unde, impreuna cu alti cativa calugari, a intemeiat Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul Damian din Mirihovo

Odata, pe cand mergea pe cale, a fost prins de un grup de musulmani. Acestia l-au invinuit pe Sfantul Damian ca ii indeamna pe crestini sa nu munceasca in duminici. Pentru aceasta, l-au luat si l-au aruncat in temnita. Cand a fost adus in fata mai-marelui lor, musulmanii l-au pus sa aleaga, lepadarea de credinta ortodoxa sau moartea.

Sfantul Damian nu a privit spre amenintarile musulmanilor, ci a cautat neincetat spre Imparatia lui Dumnezeu. A fost aruncat in temnita, batut si pus in lanturi. In cele din urma, el a fost spanzurat. In timp ce atarna in streang, el a fost lovit in cap cu un topor, iar funia s-a rupt. Nu murise inca. A fost aruncat de viu in foc, iar cenusa lui a fost imprastiata in raul Peneios.

Sfântul Nou Mucenic Damian, monahul din Mirihovo, l-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in ziua de 14 februarie 1568, iar Dumnezeu l-a slavit pe el pentru totdeauna in vesnica Sa imparatie.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

12 Februarie 2014

Vizualizari: 1668

Voteaza:

Sfantul Damian din Mirihovo 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE